Zirai kazancın tespitinde gerçek usul ve tevkifat usulü olmak üzere iki çeşit vergilendirme mevcuttur.
Tevkifat (Stopaj) Usulü: Kazançları tevkifat usulü ile vergilenen, yani gerçek usulde vergilenmeyen mükellefler bu kazançları için beyanname vermeyeceklerdir.
Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, bu kanunun 94' üncü maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir.
Stopaj oranları şöyledir:
● Zirai mahsullerde %4 (borsaya kayıtlı ise yarısı %2)
● Hayvansal ürünlerde %2 (borsaya kayıtlı ise %1)
Gerçek Usul: Bilanço usulü ve işletme hesabı esası olmak üzere iki şekilde tespit edilir. Defter tutmak zorundadırlar.Gerçek usulde vergilendirilen çiftçiler, zarar etseler dahi yıllık beyanname vereceklerdir. Ancak geçici vergi ödemeyeceklerdir. Aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan çiftçilerin kazançları gerçek usulde vergilendirilir. 1. İşletme büyüklüğü ölçüsünü aşanlar (GVK madde 54) 2. Bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca sahip olanlar 3. On yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olanlar UYARI: Çiftçiye ait olmakla beraber ziraî işletmeye dahil edilmeyen biçerdöver veya bu mahiyetteki bir motorlu araç veya on yaşına kadar ikiden fazla traktörün işletilmesinden elde edilen gelirler ticarî kazanç hükümlerine göre vergilendirilir.