Otomotiv Sektörü; tekerleğin bulunmasıyla başlayan ve günümüzde en çok rağbet gören önemli sektörlerdendir. Bu sektörü geçmişten günümüze şöyle bir inceleyelim…
Türkiye’de yerli otomobillerin tarihine baktığımızda ilk örneğinin ’’Devrim’’ isimli otomobil olduğunu görüyoruz. Devrim, Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in çabalarıyla Eskişehir Devlet Demiryolları Fabrikasında, Türk mühendisler tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir.
Sektörün sonraki tarih süreci ise kısaca şöyledir;
*Türkiye’deki otomotiv sektörünün önemli isimlerinden Otosan, Vehbi Koç’un önerileriyle 1966’da İngiliz Reliant firmasına bir prototip yaptırdı. Adı bir yarışma sonucu Anadol olarak belirlenen aracın bütün parçalarını Ford temin etti.
*1967 yılında kurulan Otomarsan, 1968 yılında İstanbul'da Mercedes O302 model otobüsler üretmeye başladı.
*1968’de Tofaş (Otomobil Fabrikası Anonim Şirketi) kuruldu.
*1971’de Murat 124, Fiat lisansı ile üretilmeye başlandı.
*1969’da kurulan Oyak, Renault lisansıyla ilk modeli Renault 12’yi 1971’de üretti.
Günümüze baktığımız da Türkiye’de otomotiv sektöründe yapılan işbirlikleri sonucunda yalnızca otomotiv ana ve yan sanayi değil, tekstil sanayi, plastik sanayi, metal işleme gibi sanayiler de önemli hale gelmektedir. Bununla birlikte, otomotiv sektörünün önde gelen faaliyet alanının bir parçası olarak yedek parça, satışı, servis ve imalatı varsayılmaktadır. Arz yönlü bir yaklaşımın yanı sıra, otomotiv sektörü araç ve yedek parça satışı ile uğraşan toptan ve perakende alt sektörleri içermekte ve toplam talep üzerinde de kayda değer etkiler oluşturmaktadır.
Sektörün ülkemizdeki faaliyet alanı ve sağladığı değerlerden gerçekleştirilen araştırma sonuçları şu şekildedir;
*Ülkemiz ekonomisine sağladığı katma değer oldukça yüksek bir sektördür.
*İhracat yolu ile ülkemize döviz girişi sağlamaktadır.
*Müşteri olarak pek çok yan sektörün kalkınmasına katkı sağlamaktadır.
*İnşaat, Lojistik, Savunma, Turizm, İmalat sanayi gibi lokomotif niteliği taşıyan pek çok sektörü harekete geçirerek desteklemektedir.
*Dünyanın en büyük 4. Ekonomisi olduğu belirtilmektedir.
*Küresel ticaretten en fazla pay alan önemli sektörlerdendir.
Bu sektörde iş yapmayı düşünen girişimci adaylarının da fark edeceği gibi, geçmiş dönemler başarı ile geçtiği gibi günümüz ve yakın gelecek için sektör gayet verimli koşullar uygun dijital devrimin geçekleşeceği yeniliklerin uygulanacağı dönem ayrıca yatırımcılar için cazip fırsatlar ile dolu olacağı konusunda fikir vermektedir.
Başarı ile büyüyen, yüksek istihdam sağlayan gelecek yıllarda da başarısının süreceği araştırma sonuçları ile ortaya konulan bir sektörde yatırımcı olmak son derece akılcı bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir. Bu araştırma sonuçlarında da dile getirilen sonuç Avrupa’da üretimin yüksek oranda düşeceği böyle bir durumda düşük maliyet ile üretim olanağı sağlayan Türkiye’nin Pazar cazibesinin artacağı tespitidir. Yan sanayi dallarında da yatırımın arttığı bilgilerine basında yer alan haberlerde rastlamak mümkün.
Girişimci adayları dev sektörün daha küçük sermaye ile faaliyet gösterebilecekleri bir alanını tercih edebilirler. Sektörde bayilik veren değişik faaliyet alanları için bayilik veren pek çok firma bulunuyor. Sektör ana sanayi ve yan sanayi olarak pek çok hizmet alanından oluştuğundan detaylı bilgi aktarmak uzun zaman ve uzun açıklamalardan oluşacak yazılar gerektirdiğinden olabildiğince bilgiyi sınırlandırarak yararlı olabilecek özet bilgiler aktarmaya çalıştık.
Bayilik almak mı? Bağımsız girişimci olmak mı? Sorularının sizin açınızdan avantajları ve dezavantajları değerlendirilmeli. Bağımsız bir girişimci olmanın riskleri göz önünde bulundurulduğunda bayi olmak pek çok konuda işimi kolaylaştırabilir diyorsanız bayilik veren bu alandaki iş kollarını düşünebilirsiniz. Sadece akaryakıt istasyonlarına satılan otomobil ile ilgili ürünlerden tutun araba bakım merkezlerine kadar pek çok iş alanı tercih edilebilirsiniz.
Bağımsız girişimcilikte bulunmak isteyenler kosgebten hibe talebinde de bulunabilir. Öncesinde alacakları online yada uygulamalı girişimcilik belgesi ile sonrasında kabul edilebilecek bir projeyle bu sektörde destek alabilirler. Otomotiv sektörü kosgeb tarafından desteklenen sektörler arasındadır.