Anlam olarak mobilya veya mobilye (İtalyanca mobilia; Fransızca mobilier), oturulan yerlerin süslenmesine ve türlü amaçlarla donatılmasına yarayan eşyadır.Bu tanımlamadan da anlaşılacağı gibi, mobilya, işlevsel değeri ile mekânın kullanışlılığını etkileyen, estetik değeri ile de mekânın güzel ya da çirkin görünmesini, yaşadığımız veya çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli bir ortam haline gelmesini sağlayan, kısaca sanat ve tekniği birleştiren bir üründür.Mobilya denilince ilk akla gelen ahşap mobilyadır. Özellikle, masa, dolap, karyola, komedin, kitaplık gibi konut donatılarında, çeşitli büro donatılarında, okul sıra ve masalarında çoğunlukla ahşap malzeme kullanılmaktadır.
Günümüzde mobilya yapımında çelik, alüminyum, cam ve plastik gibi diğer malzemeler kullanılmaya başlanmış ise de halen ahşap malzeme bu konuda popülaritesini sürdürmektedir.
Kolayca işlenebilmesi, birbirlerine kolayca birleştirilebilmesi, direncinin yüksek oluşu, eskidiğinde kolayca değiştirilebilmesi, boyanabilmesi gibi özellikler, ağaç malzemenin mobilya yapımında daha fazla tercih edilmesinin ana nedenleridir.
Türkiyede mobilya sektörü, pazarın yoğunlaştığı veya orman ürünlerinin yoğun olduğu belirli bölgelerde toplanmıştır. Önemli mobilya üretim bölgeleri toplam üretimdeki paylarına göre; İstanbul, Ankara, Bursa (İnegöl), Kayseri, İzmir ve Adana olarak sıralanmaktadır. Türkiyede mobilya üretiminde kullanılan teknoloji, artan ihraç imkanları ve ihracatçı firma sayısı ile birlikte her geçen gün gelişmekte ve dünya ile rekabet edebilmektedir. Diğer yandan, zanaat geleneğinin devam ettirildiği KOBİ nitelikli firmalarımız ile de el yapımı mobilya üretimi önemini korumaktadır. Sektörde ürün tasarımının öneminin anlaşılması, marka bilincinin oluşması veya oluşturulması çabaları ile bu konulara ayrılan bütçe imkanları da artırılmaktadır. Sektördeki firmaların bir kısmı doğrudan ihracat yaparken, büyük bir kısmı, diğer firmalar ve özellikle yurtdışı taahhüt işleri yapan müteahhitlik firmaları aracılığıyla ürünlerini ihraç etmektedir. Mobilya ihracatımız ülkeler bazında incelendiğinde 2009 yılından itibaren en büyük pazarın Irak olduğu görülmektedir. Mobilya ihraç ettiğimiz diğer önemli pazarlar ise Almanya, Suudi Arabistan, Fransa, ABD, İngiltere, B.A.E., Romanya, İsrail ve Azerbaycan’dır. Mobilya tasarımcılarının yetiştirilmesine gereken ilginin gösterilmesi (gerek sektör örgütleri ve gerekse İhracatçı Birliklerince sektöre yönelik düzenlenmekte olan tasarım yarışmaları bu yönelimi gösteren önemli organizasyonlardır) ve istihdamlarının sağlanması, sektörün gelişimi açısından büyük önem arz etmektedir.
Mobilya imalatı için varolan bütçe ve sermaye durumuna göre kişiler işletme açarken KOSGEB’den alınacak destekle de son zamanlarda mobilyacılık faaliyetleri ile ilgilenen kişiler arasında son derece popüler hale gelmiştir. KOSGEB mobilya imalatı desteği, mobilya imalatı yapmak isteyen herkese, bazı şartların yerine getirilmesi koşulu ile verilmektedir. Kosgeb den destek alan projeler arasında en çok talep alan destek paketi olan mobilya imalatı için, destek alınabilecek en üst limit 50.000 TL’dir. Bu desteği aldıktan sonra faizli ya da faizsiz bir ödeme yapmanız gerekmez, yani tamamen geri ödemesiz olarak verilir. KOSGEB’den destek almak isteyen kişilerin öncesinde harcamalarını yapabilmeleri için bir miktar paraya sahip olmaları gerekmektedir. Yani ilk aşama için örnek vermek gerekirse Kosgeb ahşap maliyeti için size destek vermez. Bu krediden faydalanmak için ilk aşamada neye ihtiyaç duyuyorsanız harcamaları sizin yapmanız gerekmektedir. Bu nedenle sermayesi olmayan kişiler, bu destek planına başvuruda bulunmamalılardır. Son olarak KOSGEB, kişilerin mobilya üretmeleri için elzem olan hammadde ihtiyacını desteklemez bu nedenle ham maddeyi her halükarda işletmenin ödemesi gerekmektedir. Kosgeb girişimci iş planı örneği mobilya sektörü için hazırlanmış olan çalışmalara da dikkat edilmelidir. Başvuru öncesinde incelenen iş planları kişilerin başvurularının olumlu sonuçlanması için son derece önemli olacaktır.