Bilişim teknolojisi, bilginin toplanmasında, işlenmesinde, depolanmasında, ağlar aracılığıyla bir yerden bir yere iletilip kullanıcıların hizmetine sunulmasında kullanılan iletişim ve bilgisayarlar dâhil bütün teknolojileri kapsayan teknolojilerdir.
İkinci bir tanım daha yapacak olursa;, Bilgi teknolojisi (BT), informasyon teknolojisi veya enformasyon teknolojisi, bilgisayar tabanlı bilişim sistemlerinin, özellikle yazılım uygulamaları ve bilgisayar donanımının incelenmesi, tasarlanması, geliştirilmesi, yürütülmesi, yönetimi ve desteğine verilen addır. BT temel olarak bilgisayarların ve yazılımların aracılığıyla bilginin işlenmesi, dönüştürülmesi, saklanması, korunması, iletilmesi ve bu bilgiye güvenli bir biçimde erişilmesini sağlar.
Bu tanımlardan da şu sonuca varabiliriz, bilişim teknolojilerinin, bilgi ve bilgi akışını sağlayan sistemler olarak tanımlandığını görmekteyiz. Bahsettiğimiz bu sistemi oluşturan temel unsurlar ise tahmin edebileceğiniz gibi bilgisayarlar, telefonlar, tabletler, televizyonlar, radyolar kısacası aklınıza gelebilecek bütün iletişim araçları.
Günümüzde bilişim teknolojilerinin temel unsuları olan bilgisayar ve telefonlar yaşantımızı önemli ölçüde kolaylaştırmış ve bilgiye istenilen her yerden, herkesin ulaşmasına imkan vermiştir. Özellikle telefonların son bir kaç yıl içerisinde göstermiş olduğu gelişim, bilişim teknolojilerine farklı bir boyut kazandırmıştır. Bahsettiğimiz bu sistemi oluşturan temel unsurlar ise tahmin edebileceğiniz gibi bilgisayarlar, telefonlar, tabletler, televizyonlar, radyolar kısacası aklınıza gelebilecek bütün iletişim araçları.
Bilişim teknolojisi e- ticaretle ürünlerinin temel ihtiyaç haline gelmesi, bilişim sektörünün hızla büyümesine neden olmuştur. Bu büyüme doğrultusunda, devletlerin ve şirketlerin bilişim sektörüne yaptığı yatırımlarda hızla artmıştır. Araştırma ve Geliştirme çalışmaları için yapılan harcamalar her yıl arttırılarak, yeni ürünlerin ve teknolojilerin insanlarla buluşması amaçlanmaktadır.
Bilişim sektörü her yıl büyümeye devam etmektedir, bu büyüme teknoloji geliştiği , insanların ihtiyaçlarını karşıladığı ve işlerini kolaylaştırdığı sürece devam edecektir. İhtiyaçlar doğrultusunda sürekli yenilenen ve güncelenen bu sektörde yer edilebilmek için, tıpkı sektör gibi kendimizi sürekli geliştirip, yeniliklere açık olmamız gerekmektedir.
Teknolojik site kuramak isteyenlere şu aşağıda altını çizerek belirtecegimiz maddelere dikkat etmelerini tavsiye ederiz:
-Çok büyük rakipler var; Yapacağınız bir sitede yada projede çok büyük rakiplerin olacağını unutmamalıdır.
-Güncellik Şart; Her gün muhakkak bir teknolojik gelişme yaşanır ve bu teknolojik gelişmeleri takip etmeniz gereklidir. Günde en az 5-6 teknoloji haberi eklemeniz gerekiyor, ki bu ekleyeceğiniz haberlerin tamamen özgün olması gerektiğini de unutmayın. Kopyala/Yapıştır haberler ile hiç bir şey elde edemezsiniz.
-Sağlam Ekip Gerek; Bir teknoloji sitesi ile her gün bir kişinin en az 5-6 özgün içerik girmesi çok ama çok zor. Bunun için ciddi bir ekip gerek, ki bu ekipte en az 3-4 kişi olmalı ve çok ciddi bir şekilde teknoloji sitesi için mesai harcamalı. Bunu da parasız yada özveri ile yapacak kişi neredeyse yok.
-Fark Yaratmak Mecburi; Günümüzde bir sürü teknoloji sitesi var. Çoğu standart bir şekilde teknolojik gelişmeleri aktarıyorlar. Bu nedenle sıra dışı, ciddi fark yaratacak bir konsepte sahip olmak zorundasınız.
-Çok Kral SEO Çalışması Yapılmalı; Bir sitenin en büyük ziyaretçi kaynağı arama motorlarıdır. Dolayısıyla siz herhangi bir teknolojik haber yayınladığınızda arama motorlarında ilk sayfada hatta ilk 3 sırada olmak zorundasınız. Aksi taktirde siteniz kayda değer ziyaretçi almaz.
-Ciddi Reklam Harcaması; Çok kral SEO çalışması yapsanız bile (ki SEO çalışması siz yapacak olsanız da bir maliyeti vardır), bunun yanı sıra çok ciddi bir reklam harcamasına ihtiyacınız var.
-Gelir Az; Tüm bunları yapmanız ve Türkiye’nin en iyi teknoloji sitelerinden biri olmanız durumunda çokta muazzam gelirler söz konusu olmayacaktır. Harcayacaklarınızın yanında elde ettiğiniz para çokta tatmin edici miktarlar olmayabilir. Bu nedenle ancak karşılıksız ve aşkla bu işi yapmanız gerekebilir, ki hayal kırıklığı yaşamayın.
Bunlar ilk aklıma gelenler. Daha saymak elbette mümkün. Fakat web sitesi kurmak konusunda “acaba nasıl bir web sitesi kursam” diye düşünenlerin çoğunun aklına teknoloji sitesi kurmak geliyor =)
Aslında çoğu kişinin teknoloji sitesi kurmak istemesinin arkasında mantıklı bir neden var. O da ilgilenmekten ve geliştirmekten zevk alınacak bir proje olması. Neticede web sitesi kurma düşüncesine sahip çoğu kişi aynı zamanda teknoloji ile ilgili kişilerdir. Dolayısıyla teknoloji sitesi kurarak onunla uğraşmaktan ve onu geliştirmekten zevk alır. Fakat ne kadar sevseniz de, bir süre sonra emeklerinizin kayda değer karşılık bulmaması durumunda o işi yapmaktan soğursunuz.