Bakırın keşfedilmesinden bu yana pek çok alanda kullanılmış önemli bir madendir. Bakırcılık sektörü bakırdan eşyalar yapmayı hedeflemiş ve son dönemde ilginin azalmasıyla dekoratif amaçlı kullanılır hale gelmiş ve neredeyse yok olmaya yüz tutmuş önemli bir sektördür. Ustaları tarafından el işçiliğinin ön plana çıkarıldığı tarih boyunca farklı şekillendirerek işlenilmiş olan bakır önemli elsanatları arasında yer almaktadır.
Bakırın bulunması uzun yıllara öncesine dayanmaktadır. Madenciliğin bulunmasına kanıt olarak ilk bulgular 10 bin yıl önce Anadolu’ da Çayönü’nde bulunmuştur. Daha sonra ise Çatalhöyük’te bakırın üretimine ve arıtma işlemlerinin yapıldığına dair bulgulara rastlanmıştır. Yapılan kazılar sonucunda M.Ö doğal bakır işlenerek birçok eşya yapıldığı görülmüştür. Selçuklular döneminde atölyelerin açıldığı yerleşim bölgeleri; Konya, Mardin, Hasankeyf, Diyarbakır, Cizre, Harput, Erzincan ve Erzurumdur. Osmanlı döneminde ise Anadolu’da, daha sonra da Balkanlar’da bakır yataklarının işletilmesi sonucunda bakır işçiliğinin en gözde olduğu dönem yaşanmıştır.
Bakırcılığın üretimi farklı aşamalardan oluşmaktadır. Bunlar dövme, kazıma, zımbayla dövme olarak adlandırılmaktadır. Dövme tekniği en eski ve en sık kullanılan tekniktir. Bakırın kolay işlenmesi için ocakta tavlanma denilen işlemden geçirilmesine denir. Bu şekilde bakır yumuşamaktadır. Bu sayede daha kolay işlenmektedir. Tavlanma işleminden sonra yumuşayan bakıra çekiçle vurma işlemi uygulanmaktadır. Bu işlemle tabakaya şekil verilmektedir. Günümüzde bakırcılıkta yapılan eşyalar, genellikle hediyelik eşyalar olarak yapılmaktadır. İnsanlar bakır eşyaları sevdikleri kişilere hediye etmek amaçlı alarak süs olarak kullanmalarını sağlanmaktadır. Fabrikasyon mutfak gereçlerinin üretiminin yaygınlaşması ile geçmişteki üretim ve kullanım yoğunluğunu yitiren bakırcılık, günümüzde sağlıklı nitelikleri öne çıkarılarak yeniden keşfedilmiş; ürün deseni genişleyerek bakırdan çeşitli hediyelik eşyalar ve dekoratif ürünler de üretilir olmuştur.
Bakırın sağlık açısından faydaları neler?
İşte bakır kapta su içmenin diğer mucizevi faydaları: