Vergi numarası; tüzel ve gerçek kişilerin kamu ve özel kuruluşlarda yapılan işlemlerinin kayda alınması için verilen numaradır. Ülkemizde alınması zorunlu olan vergi numarası sayesinde, vergiyi doğuran olayların kayıt altına alınması kolaylaşır. 10 haneli olan vergi numaraları ile yapılan tüm işlemler kayıt altına alınır ve vergi mükelleflerinin hareketleri incelenebilir. Vergi kimlik numarasının en çok kullanıldığı işlemler;
Bankadaki finansal işlemlerde şahıs firması haricindeki şirketler, 11 haneli T.C. kimlik numaraları ile ticari işlem yapamaz ve ticari hesaplarını yönetemez. Tüzel ve gerçek kişilerin sıklıkla kullandığı banka ve benzeri işlemlerde vergi kimlik numarası ibraz etme zorunluluğu vardır. Vergi numarası öğrenme ve değiştirme işlemlerini e-Devletten yapabilirsiniz.
Vergi numarası alma zorunluluğu olan kişiler, kimlik numaraları ile çoğu yerde işlem yapamaz. Vergi numarasına bakılarak doğrulama yapılır, bilgiler paylaşılabilir ve işlemler yürür. 1998 yılından itibaren geçerli olan ve vergi numarası alma zorunluluğu olan kişiler;
Özellikle tapu dairesinde mutlaka vergi numarası sorgulanarak işlem yapılır. Öte yandan potansiyel vergi numarası alacaklardan vergi dairesinin istedikleri bazı belgeler bulunur. Bunlar tescil talep dilekçesi, sözleşme ve şirket adresini gösteren kira sözleşmesidir. Süreç takibini yapacak kişi için genellikle vekaletname çıkarılır. Şirket adına işlemleri yürütecek kişiye noter aracılığıyla vekalet verilebilir ve bu sayede özel olarak süreç takip edilebilir.
Vergi numarası sorgulaması yapmak isteyenler; kişisel bilgileri ile sorgulama ve yeni vergi numarası alma seçeneklerini kullanabilir. Vergi numarası sorgulama ve doğrulama işlemleri Gelir İdaresi Bakanlığı ve e-Devlet sistemleri üzerinden rahatlıkla yapılabilir.
Vergi kimlik numarası unutulduysa veya sorgulama yapmak isteniyorsa; Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinden kolaylıkla sorgulama yapılabilir. “Vergi numarasını nasıl öğrenebilirim?” diye merak ediyorsanız, resmi GİB web sitesine giriş yaparken kimlik bilgilerinizi girebilir ve doğrulama adımından sonra vergi numaranızı öğrenebilirsiniz. İstenen bilgiler girildikten sonra sorgulama işlemini yapabilir ya da yeni bir vergi numarası almak için işleme devam edebilirsiniz.
Vergi numarası sorgulama e-Devlet ile mümkündür. Siteye giriş yaptıktan sonra gereken bilgilerinizi eksiksiz girerek vergi ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak oldukça kolaydır. Bunun dışında vergi bilgileri sorgulanmak isteniyorsa, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-Devlet üzerinden e-vergi levhası sorgulama özelliği kullanılabilir. Bu yöntem sayesinde hem vergi levhası sorgulanabilir hem de son 2 yıla ait vergi miktarı ile matrahı görülebilir.
Vergi kimlik numara sorgulaması için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesine giriş yaptıktan sonra doğrulama adımı karşınıza çıkar. Doğrulama sayfasında vergi kimlik numarası, T.C. Kimlik numarası, il ve vergi dairesi seçimi yapmanız istenir. Bu adımda herhangi bir yanlışlık yapılırsa, işleme devam edilemez. Herhangi bir firmaya ait bilgiler dahi girilecek olsa, kimlik numarasının yine de ibraz edilmesi istenir. Vergi kimlik numarası doğrulama adımı, vergi borçları ve diğer öğrenilmek istenen firmaya ait vergi bilgileri için gerekli olan bir güvenlik adımıdır.