Turizm Teşvik Kredisi Nasıl Alınır? (TKDK,KOSGEB, Bakanlık)

Ana Sayfa > Kosgeb

Turizm Teşvik Kredisi Nasıl Alınır? (TKDK,KOSGEB, Bakanlık)

               

Otel Yapmak İçin Devlet Teşviki 2021

Sıfırdan bir otel yapacak iseniz sizlere devlet teşviki veren tek kurum TKDK olmaktadır. Yapacağınız yatırım giderlerin %70 varan oranını hibe olarak bu kurumdan geri alabilirsiniz. Ayrıca, bunun yanı sıra kurmuş olduğunuz otelin işletme giderlerini de yine başvuru yapmanız durumunda KOSGEB üzerinden hibe olarak alabilmekte siniz. 2021 yılında da devam eden konaklama alanında kurulacak olan otel, pansiyon yada apart tarzı işletmeler için bu her iki kurumdan nasıl hibe alacağını sizlere şartları ile anlattık. Kurumlar tarafından aranan şartlar kapsamında şayet siz turizmciler de gerekli yatırım adımlarını atarsanız projeniz kapsamında bu desteklerden kolaylık ile yararlana bilirsiniz. Otel yapmak için devlet desteği veren TKDK şartları şunlardır.

  1. Mutlaka kuracağınız otel, motel yada apart veya herhangi bir konaklama evi TKDK tarafından desteklenen iller içerisinde yer almalıdır.
  2. TKDK hibe desteğini alabilmeniz için başvuru çağrı ilanlarını takip etmeniz gerekir.
  3. Çağrı ilanları sonrası ile hazırlayacağınız proje ile kendi TKDK İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmalısınız.

302 Tedbir kodu olan ”Çiftçilik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” altında yer alan ”Kırsal Turizm ve  Reaksiyon Faaliyetleri olarak TKDK yeni inşa edilecek olan konaklama yerlerine proje kapsamında hibe sağlamaktadır. Bu tedbir kodundan yararlanmak isteyen girişimcilerin hibeleri için yol haritası bu bağlantı da olduğu gibi olması gerekir. 14 adımdan oluşan başvuru yol haritası sonrasında sizde diğer turizm yatırımcıları gibi TKDK hibe imkanlarından yararlana bilirsiniz. Ayrıca ilgili bağlantıda ihtiyacınız olan şu bilgileri de bulabilirsiniz.

  1. Bilgilendirme Notları
  2. Başvuru Paketi
  3. İhtiyacınız olan yardımcı dokümanlar

Turizm Bakanlığı Tarafından Verilen Hibe Teşvikleri

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı turizm sektörü için bir çok alanda hibe teşvikleri sağlamaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen bu destekler 2634 sayılı kanun kapsamında verilmektedir. Resmi Gazete yayımlanan Turizm Teşvik Kanunu kapsamında destek almak isteyenlerin Turizm Yatırım Belgesi veya Turizm İşletme Belgesi alınması zorunludur. Kanun kapsamında turizm işletmecilerine/yatırımcılarına verilen destek başlıkları ise şunlardır.

  1. Taşınmaz Malların Turizm Amaçlı Kullanım Amacı İle Yapılan Tesisler (Hazine ve Orman arazilerini 49 yıla kadar tesis yapımı için verilen hibe desteğidir)
  2. Orman Fonuna Katkının Taksitlendirilmesi
  3. Elektrik, Su ve Hava Gazı Ücretler Desteği
  4. Haberleşme Kolaylıkları
  5. Yabancı Personel ve Sanatkar Çalıştırılması
  6. Deniz Turizm Sağlanan Destekler
  7. Yurt Dışı Turizm Fuarına Katılım Desteği

yer almaktadır. Turizm Bakanlığı kapsamında sağlanan bu desteklerin detaylarını ilgili bağlantıdan bulabilirsiniz.

KOSGEB Turizm Teşvikleri Nedir?

Konaklama yapımından ziyada işletmeciliğine soyunan yen girişimciler için KOSGEB turizm teşvikleri 2021 yılında da devam etmektedir. Geleneksel Girişimcilik Desteği kapsamında kurul ve çalıştırmış olduğunuz kişi pirim ödemesine göre 60.000 TL kadar hibe alabilirsiniz. Otel, pansiyon, apart yada motel hiç fark etmeksizin bütün konaklama faaliyetleri içerisine girecek olan girişimciler bu hibe olanaklarını şartları sağlaması durumunda alabilirler. KOSGEB tarafından konaklama sektörüne ait NACE kodları tablomuzda olduğu gibidir.

Bu NACE kodları kapsamında kurumun turizm teşvik amacı ile sağlamış olduğu ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” destek tablosu şu şekilde yer almaktadır.

Yeni açacağınız bir konaklama sektörünün açılış giderleri için kurumdan 5.000 TL kuruluş desteği alırsınız. Bu destek şayet engeli, Gazi, 1. derece şehit yakını veya 30 yaşından aşığı genç girişimci ve kadın girişimciler için 10.000 TL çıkmaktadır.

  1. Performans desteği olarak ise işletmenin 1. ile 12. ay arasında çalışanların prim ödeme günü 1080 puan yada üzeri olur ise 20.000 TL hibe alırsınız.
  2. İkinci performans desteği olarak ise 1440 prim gün sayısının üzerine çıkmanız halinde 20.000 TL daha hibe alırsınız.

Nihayetinde kurumdan toplamda 60.000 TL hibe almış olursunuz. Peki, nasıl başvuru yapabilirsiniz.?

  1. İlk olarak KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi almanız gerekir. 
  2. Daha sonra KOSGEB’e kayıt olmanız gerekir.
  3. KOBİ Beyannamesi doldurunuz.
  4. Yine e-Devlet üzerinden buraya giriş yaparak, ”Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” altında yer alan ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” başvurusunda bulunun.

Tüm bu adımlar sonrası çıktısını almış olduğunu evrakları bağlı olduğunuz İl Müdürlüğüne elden teslim ediniz. Teslim etmiş olduğunuz evraklar eksiksiz ise kurul size bir gün verecek. Size verilen o tarihte hazırladığınız iş planı projesini sunum yaparak onaylatır iseniz desteklerden yararlanmaya hak sahibi olmuş olursunuz.

 

Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39