Telif Hakkı Hasılat İstisnası:
Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.Bazı özellikli durumlar
1. Bu istisnadan eser sahibi ve kanuni temsilcileri faydalanabilir.
2. İstisna, hem eserin satışını, hem de kiralamasını kapsar.
3.Bu kazançlar için, eser sahibi ve kanuni temsilcileri tarafından tutar ne olursa olsun beyanname verilmeyecektir.
4. Stopaj yapılacak durum varsa stopaj oranı %17’dir. GV 4.DİLİME KADAR
5. Eser sahibi ve kanuni temsilcileri söz konusu eseri satar veya kiralarsa elde edilen kazanç serbest meslek kazancı olacaktır.
6.Üçüncü kişiler tarafından bu eserlerin satışı değer artış kazancı, kiralanması ise gayrimenkul sermaye iradı olacaktır. Ancak ticari faaliyet kapsamında satış ve kiralama işlerinden elde edilen gelir ticari kazanç olacaktır.
NOT: Alıntı ve tercümeler istisnadan faydalanamaz
NOT : Telif hakları gelirlerinde tarifenin 4. Gelir diliminde yer alan tutarı aşan mükellefler sadece aşan tutarı değil tamamını yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edeceklerdir. Bu durumda beyan edilerek hesaplanan gelir vergisinden tevkif suretiyle ödenen vergiler mahsup edilecektir
NOT: Mansup (atanmış) mirasçı 3. Kişi kabul edilir ve istisnadan faydalanamaz.
ÖRNEK: Sanatçı (A) öldükten sonra söz ve bestesini yaptığı şarkıları oğluna kalmıştır. Oğlu bu şarkıları Bay (B)’ ye satmış ve Bay (B) bu şarkıları sahnede kullanması için Sanatçı (D)’ye kiralamıştır.
Bu durumda sanatçının oğlunun elde ettiği kazanç serbest meslek kazancı, Bay (B)’nin elde ettiği gelir gayrimenkul sermaye iradı olacaktır.
Götürü Gider: Biletle girilen yerlerde faaliyette bulunan dar mükellefiyete tabi serbest meslek erbabı diledikleri takdirde, bilet bedelleri tutarından, bu bedellere dahil resimler düşüldükten sonra kalan miktarın yarısı safi kazanç sayılmak suretiyle vergilendirilirler. Yani diğer yarısı götürü gider olarak dikkate alınabilir.
Serbest Meslek kazancında diğer istisnalar:
Ebe ,arzuhalci ,sağlık memuru ,sünnetçi muaflığıdır.