Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Çalışan Sigortalıların SGK’nın yayımladığı işveren işlemleri genelgesinde değişiklik

Ana Sayfa > Kosgeb

Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Çalışan Sigortalıların SGK’nın yayımladığı işveren işlemleri genelgesinde değişiklik

 

Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Çalışan Sigortalıların SGK’nın yayımladığı işveren işlemleri genelgesinde değişiklik

03.02.2021 tarihli ve 31384 sayılı Resmi Gazete’de “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yayımlanmış olup;

İlgili kanunla yapılan değişiklik nedeniyle, 18.06.2020 tarih ve 7156781 sayılı 2020/20 İşveren işlemleri Genelgesinin “9-5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunun Desteklenmesi Hakkında Kanun Uyarınca Net Ücret Alan Sigortalıların Prime Esas Kazancının Hesaplanması” başlıklı kısmı değiştirilmiştir.

Yapılan değişiklik öncesi söz konusu maddenin üçüncü fıkrasının ilk cümlesinde yer alan hükme göre bölgede çalışan AR-GE tasarım ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri 31.12.2023 tarihine kadar her türlü vergiden müstesnaydı. Yapılan değişiklik sonrası 4691 sayılı Kanun kapsamında Ar-Ge tasarım ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri üzerinden asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra hesaplanan gelir vergisi verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edileceği yönünde kanuni düzenleme yapılmıştır. 7263 sayılı kanunla yapılan bu değişiklik 31.12.2028 tarihine kadar uygulanacaktır.

Bu değişiklik kapsamında 4691 sayılı Kanun kapsamında Ar-Ge tasarım ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri gelir vergisinden müstesna olmadığından, 5746 sayılı Kanun kapsamında net ücret sistemine göre çalıştırılan Ar-Ge, tasarım ve destek personelinin brüt ücretlerinin hesaplama şekli 4691 sayılı Kanun kapsamındaki Ar-Ge tasarım ve destek personeli bakımında da uygulanacaktır.

Net ücret sistemine göre çalıştırılan sigortalıların, 5510 sayılı Kanuna göre prime esas kazancının hesaplanmasına ilişkin usul ve esaslar “İşveren İşlemleri Genelgesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin 2020/20 sayılı Genelgede değişiklik yapan” Genelge 2021/08 ile 4591 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunun Desteklenmesi Hakkında Kanun Uyarıca Prime Esas Kazancın Hesaplanması” başlıklı kısmında sigorta prim matrahının hesaplamasına yönelik uygulamalı açıklama yer almaktadır.

4691 sayılı Kanun kapsamında Ar-Ge tasarım ve destek personeli için gelir vergisi istisnası uygulanmadığından, net ücret sistemine göre çalıştırılan sigortalıların brüt ücretleri (prime esas kazançları) hesaplanırken gelir vergisi ve damga vergisi dikkate alınarak brüt ücret bulunacaktır. Dolayısıyla, bu kapsamdaki sigortalının brüt ücreti hesaplanırken; Brüt Ücret (Sigorta primine Esas kazanç): Net Ücret + Sosyal Sigorta Primi (İşçi payı) + İşsizlik Sigortası Primi (İşçi Payı) + Gelir Vergisi + Damga Vergisi formülü esas alınacaktır.

7263 sayılı Kanun Hükmü, 03.02.2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğinden dolayı, 4691 sayılı Kanun kapsamında net ücret sistemine göre çalıştırılan Ar-Ge, tasarım ve destek personelinin brüt ücretlerinin (Prime esas Kazançları) İşveren İşlemleri Genelgesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Genelge 2021/08’de yapılan açıklamalar çerçevesinde hesaplanması ve bu hesaplama 2021/Şubat ve sonrası için söz konusu olacaktır.

 

 

Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39