Devlet, son yıllarda pek çok alandaki üreticilere hem destek olmak hem de üretime katkılarının devamlığını sağlamak adına pek çok alanda kişi ve kuruluşlara destek vermekte. Hibe adı verilen bu destekler, girişimcinin maddi olarak yaşadığı sıkıntılara bir nebze de olsa yarar sağlayıp söz konusu iş sahasında sürdürebilirliği kolaylaştırmaktadır.
Son dönemlerde tarım ve tarımcılık işi ile uğraşan kişilere verilen devlet tarafından verilen destekler artmış görülmektedir. Tarım sektöründe yapılan diğer, gübre, tohum vb. devlet desteklerinin yanında damlama sulama ve sondaj için verilen desteklerde çiftçi ve tarımla uğraşan diğer kişilerin sıkı takibi altında. Öncelikle damlama sulama ve sondaj ne anlama gelir? Damlama sulama ve sondaj desteği hibesi nedir? Tarım ve çiftçilik ile uğraşan kişilere verilen bu destekten faydalanabilmenin şartları nelerdir? Gibi pek çok kişi tarafından merak edilen konuların yanıtlarını yazımızda ince ayrıntılarıyla ele alacağız.
Damlama sulama, tarla ve arsa sahibi çiftçilerce çok bilinen ve tercih edilen bir sulama sitemidir. Kuraklık ve topraktaki verimsizliğin önüne geçmek için kullanılması neredeyse zorunlu olan bu toprak sulama yöntemi, sulu tarımda kullanılan intensif şekildeki suyun filtre edilmesinden sonra süzülerek, eriyen ya da erimeyen gübre çeşitlerinin bulunduğu tarım arazisindeki toprağın içine veya üst yüzeyine damlalar halinde uygulanması sistemine verilen isimdir.
Damlama Sulama
Doğru ve zamanında sulama yapılması, tarım arazilerinde yetiştirilen ürünlerin miktarını ve de verimliliğini belirleyici özelliktedir. Damlama sulama sayesinde, hem sulama maliyeti hem de alınan ürün kalitesi artmaktadır. Bu sebeple devlet, tarımı ve tarımcıyı destekleyerek çiftçiliğe teşvik etmek ve alınan mahsulün artmasını sağlamak için damlama sulama desteği vermektedir.
Damlama sulama, maliyetinin diğer sulama yöntemlerinin üzerinde olması nedeni ile çiftçileri maddi olarak zorluyor gibi görünse de, bu sulama yöntemi kullanıldığı takdirde tarlada ekili olan mahsulün kalite ve miktarında yükselme sağlayan bir tekniktir. Arazide ekili olan ürünlerin hepsini aynı anda ve aynı miktarda su alması sağlayan yöntem, mahsulde verimsizliği önleyen en büyük destektir. Ürün kalitesi, gerekli olan suyun tamamen karşılanması vasıtasıyla bir hayli yükselmektedir.
Devlet, tarım arazilerini ve mahsullerini daha verimli hale getirmek isteyen çiftçilere Damla sulama ve Sondaj için devlet destekli hibeler vermektedir. Peki. Bu devlet destekli kredilerde kimler yararlanabilir ve bu damla sulama devlet desteği nereden, hangi şartlarla alınabilmektedir?
Damlama
Devlet desteği ve garantisi ile alınarak çitçilere bir umut ışığı olan damlama sulama için devlet destekli krediler, yine bir Kamu Bankası statüsünde olan Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından çiftçilere verilmektedir.
Devletin tarımla uğraşan ve maddi gücü damlama sulama tekniğini kullanmaya müsait olmayan üreticilere destek amaçlı sunduğu sıfır faiz oranlı damlama sulama destek kredisini, bir diğer adıyla modern basınçlı sulama kredisini kimler alabilir?
● Çiftçi Kayıt Belgesi Bulunanlar
● İlgili Odaya kaydı bulunanlar
● Vergi levhası sahibi olan kişiler
●Alınacak damlama sulama destek kredisi karşılığında bankaya teminat olarak sunulacak mülkü bulunup, bu mülklere ait belgeler
● Söz konusu yere ait kira sözleşmesi ya da tapu kontratı olan kişiler, devlet tarafından desteklenen bu hibe krediye başvurabilmektedirler.
Devlet destekli damlama sulama konusunda daha fazla bilgi edinmek için, devletin anlaşmalı olduğu bu Kamu Bankalarının en yakın şubelerine başvurarak yetkili görevlilerden gerekli bilgiler alınabilmektedir.
Devlet destekli damlama sulama kredisi alabilmek için gerekli olan evraklar şu şekildedir;
● Damlama sulama destek kredisi alıp kullanmak isteyen çiftçinin sahip olduğu güncel tarihli Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Belgesi
● Damlama sulama projesi örneği (Basınçlı Sulama)
●Yer altı suyu kullanımlarında gerekli olan kuyu ruhsatı.
Tün bu belgeler ile birlikte ilgili bankalara gelerek kredi başvurusu yapılabilmektedir.
Kelime anlamı olarak, çeşitli alanlarda ve zemin türleri üzerinde delik ya da delikler açılması işlemlerine verilen isim olan Sondaj; derin kayalarda oyuklar açmaya ve kesitler açmaya yarayan işlemdir ve genellikle su kuyularının bulunduktan sonra açılmasında ve böylelikle tarım yapılan arazilerin sulamasını sağlamakta yararlanılır.
Tarım arazilerinde sulama ihtiyacını gidermek için kullanılan yöntemlerden birisi olan sondajlama yöntemi, tarlanın bulunduğu arazi içinde gerekli araç gereçler kullanılmak yolu ile sondaj delikleri açılması ile gerçekleşir. Hem hava sirkülasyonu hem de çamur sirkülasyonu ile gerçekleştirilebilen ve her türlü sertlik derecesinde yapılabilen sondaj işlemi, zemin özelliğine göre farklı sondaj makinaları ile yapılmaktadır. Bu sondaj makinaları; Rotari sondaj makinaları, Kombine çalışan sondaj makinaları, Kızaklı sondaj makinaları, Darbeli sondaj makinaları, Bindirilmiş sondaj makinaları ve özel amaçlı sondaj makine çeşitlerinden oluşmaktadır.
Sondaj sulama sistemi sayesinde tarım arazisinde bulunan her yer aynı seviyede sulanma kapasitesine ulaşmaktadır. Ve özellikle kurak bölgelerde kullanımı, üretim ve kaliteli mahsul oranını olumlu yönde etkilemektedir.
Her çiftçi, devlet destekli sondajlı sulama hibe kredisinden faydalanmak istemekte fakat bu krediden faydalanabilmek için bazı şartları taşıyor olmak gereklidir. Bu şartlar şu şekildedir;
● Söz konusu arazinin ya da tarlanın kredi talep eden kişiye ait olması veya en az 3 yıl süre ile o tarlayı kiralamış olması
● Daha önceden sulama kooperatifleri ile yapılmış olan sözleşmede “tarımsal üretim” ibaresinin belirtili olması
●Daha önceki yıllar içinde hibe desteği almış dahi olsalar, son bir yıl içinde almamış olmaları gerekmektedir.
Devlet destekli olarak alınan sondajla sulama hibe desteği, söz konusu maliyetin yalnızca % 50 lik bir kısmını kapsamakta ve her yıl içinde Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından güncellemesi yapılmaktadır.
Damlama sulama ve sondaj için devlet destekleri (hibeler) sürekli güncellenmekte ve tarım arazisi sahibi olanların ya da tarımla uğraşan çiftçilerin kullanımına sunulmaktadır.
Kaynak : https://www.kosgebdestekli.com/
Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39