Milyonlarca kişiyi ilgilendiren devlet tarafından verilen ekonomik destekler bilinmeyince hesaplarda kalıyor. Sosyal Güvelik Kurumu'nda (SGK) bekletilen paralar sahipleri tarafından unutulduğu ya da bilinmediği için alınmıyor ve birikiyor. Toplu bir şekilde bu paraları almak için başvuruların yapılması gerekiyor, peki başvurular nereden ve nasıl yapılır? E-devlet SGK'da biriken para sorgulama işlemi de büyük önem taşıyor ve parası olup olmadığını öğrenmek isteyenler bunu online olarak yapabiliyor.
SGK VE DEVLET DESTEK ÖDEMELERİ NELER?
1-) Cenaze Yardım Ödemesi
2-) Doğum Parası Ödemesi
3-) Yol Yardımı Ödemesi
4-) Kreş Yardımı Ödemesi
5-) İş Görememezlik Ödemesi
6-) Eğitim Desteği
7-) Süt Parası Ödemesi
DOĞUM PARASI YARDIMI
Doğum parası yardımı çalışma durumuna bakılmaksızın tüm T.C vatandaşı kadınlara doğum halinde verilir. Tek seferlik ve geri ödemesiz olarak yapılan yardım kapsamında annenin sahip olduğu çocuk sayısına göre ödeme yapılmaktadır.
Doğum yardımı alacak anne ya da babanın T.C vatandaşı veya mavi kart sahibi olması gerekir. Doğum, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra sağ olarak gerçekleşmelidir. Çocuğun ilgili nüfus müdürlüklerinden Kimlik Paylaşım Sistemine kayıt ettirilmesinden sonra başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmetler Merkezleri üzerinden yapılmaktadır.
Annenin ilk bebeği için 300 TL, ikinci bebeği için 400 TL, üçüncü ve sonrasındaki bebeği için 600 TL doğum yardımı ödenir.
Annenin aynı anda birden fazla çocuk sahibi olması durumunda; ikiz bebeklerin ilki için 300 TL ve ikincisi için 400 TL olmak üzere toplam 700 TL; üçüz bebeklerin ilki için 300 TL, ikincisi için 400 TL ve üçüncüsü için 600 TL olmak üzere toplam 1300 TL yardım verilmektedir.
SGK'DAN ALINAN DOĞUM PARASI
SGK'lı olarak bir yerde çalışan bir annenin SGK'lı olduğu için SGK'dan aldığı doğum parası vardır.
Bu para kesinlikle doğum yardımından farklıdır. Dolayısı ile doğum için işyerinizden izne ayrıldıktan sonra bu paranın da yatırılmasını da takip ediniz. Aynı şekilde doğum yapan bir SGK'lı annenin yada SGK'lı olarak çalışan bir babanın çalışmayan eşi için süt parası yardımı vardır.
EN AZ 9 BİN 214 TL ÖRNEK HESAPLAMA
Asgari ücretli ilk çocuğunu dünyaya getiren anne için: Emzirme ödeneği: 180 TL Doğum yardımı: 300 TL İş göremezlik ödeneği: 6.367,57 TL Yarı zamanlı çalışma desteği: 1.183,26 x 2 = 2.366,52 TL TOPLAM: 9.214,09 TL
● Analık izninin kullanıldığı 16 haftada kadınlara çalışmadığı her gün için, geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor. Asgari ücret alan bir annenin 112 günlük parası 6 bin 367 lirayı buluyor.
● Doğum yapanlara ve evlat edinenlere, 1'inci doğumda 60 gün, 2'nci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda 180 gün süreyle yarım gün çalışma hakkı veriliyor.
● Anneler tüm izinlerini kullandıktan sonra isterse çocuk mecburi ilköğretim çağına gelene kadar kısmi çalışma yapabiliyor.
2021 CENAZE ÖDENEĞİ NE KADAR?
Cenaze yardımı miktarı her sene asgari ücret baz alınarak hesaplanıyor ve güncelleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafaından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) oranlarına göre 2020 cenaze ödeneği miktarı 801 TL olarak açıklanmıştı. 2021 yılında ise cenaze ödeneği miktarı 917 TL'ye yükseltildi.
DUL MAAŞI VE YETİM AYLIĞI
SGK yine çalışanların belli bir tutarda prim ödemiş olmaları durumunda ve emeklilerin vefatında yakınlarına maaş bağlar. Geride kalanlara bağlanan maaşlar otomatik bağlanmaz. Kişilerin SGK İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmaları gerekiyor. Dul maaşı eşe ödenirken yetim aylığı bekar ve evlenmemiş kız çocuklarına ödenir. Erkek çocukları ise öğrenim görüyor olmaları durumunda 25 yaşına kadar yetim aylığı alabilirler.
ÇEYİZ PARASI ÖDEMESİ
Çeyiz parası ödemesi de SGK desteklerinden birisidir. Çeyiz parası ödemesi yetim maaşı alan bir genç kızın evlenmeye karar vermesi durumunda ödenir. Evleneceği için yetim maaşı kesilecek olan genç kıza SGK çeyiz parası öder. Ödemeler alınmakta olan yetim maaşını 24 katı kadar toplu ve peşin ödenir. Çeyiz maaşı için SGK'ya başvuru yapılması şart.
PRİM ÖDEYİP EMEKLİ OLAMAYANLAR
SGK'ya yıllarca prim ödeyip emekli olamayanlar gerekli koşulların sağlanması durumunda ödemiş oldukları primleri geri iade alabilirler. Kadınlarda 20 yıl erkeklerde 25 yıl şartının olduğu toplu para ödemelerinde ayrıca yaş ve gün şartının sağlanması prim şartının eksik olması durumunda toplu para ödenir.
HASTA OLANLAR
SGK çalışmaya devam ederken hasta olanlara iş görememezlik diğer adıyla rapor parası sağlar. SGK'nın kişilerin maaşlarına göre yapmış olduğu ödemelerde sağlık kurulundan rapor alınması gerekir. Hastalığın ilk günü dışında kalan diğer tüm günler için günlük rapor ödemesi alınabilir
SGK'DA UNUTULAN PARALAR E-DEVLET'TEN NASIL SORGULANIR?
Devlette unutulan paralar e devlet SGK Sorgulama üzerinden yapılabilmektedir.
Bunun için arama motoruna e devlet yazın ve siteye giriş yapın. Ana ekranda yer alan arama bölümünü seçin ve buraya SGK şahıs ödemeleri yazın
SGK şahıs ödeme sorgulama linkini tıklayın ve gelen ekranda adınıza yatırılan bir para olup olmadığını öğrenin.
Yapılan ödemeler arasında en fazla payı ise iş görmezlik raporları ile cenaze yardımları sırtlıyor...
- İş görmezlik ödeneğinden 3 ay primi yatırılmış tüm vatandaşlar yararlanabiliyorken, ödeme kapsamına; çalıştığı işyerinde kaza geçirenler, meslek hastalığına yakalananlar, geçici rahatsızlık yaşayanlar ile hamile bayanlar giriyor ve çalışılmayan her gün için SGK, bu durumda olanlarlar için rapor parası ödüyor.
- Öte taraftan vefat eden sigortalı veya emeklinin geride kalanlarına da devlet aylık bağlayarak sahip çıkmanın yanı sıra cenazenin kaldırılabilmesine yönelik cenaze yardımı yapıyor. Bu yardımdan faydalanmak isteyen hak sahiplerinin ise ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile SGK'ya başvuruda bulunmaları yetiyor.
BİNLERCE KİŞİ ALMAYI YİNE UNUTTU!
Ancak bu zamana kadar basın aracılığı ile yapılan onca çağrıya ve SMS ile yapılan kişiye özgü bildirimlere rağmen yine binlerce kişi devlet tarafından, tarafına yatırılan paraları ilgili kurumlara giderek teslim almadı.
Kaynak : https://www.takvim.com.tr/
Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39