Kahramanmaraş’ta düzenlenen Deprem Bölgesi Yatırımları Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) İmza Töreni’nde konuşan Bakan Kacır, Afet bölgesindeki KOBİ’lerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için KOSGEB tarafından 1 milyon liraya kadar “Afet Dönemi Proje Yapım ve Maliyeti Desteği” verileceğini açıkladı.
Yeni inşa edilecek iş yerlerine ait proje ve yapım maliyeti ile inşaatı devam eden iş yerlerine ait yapım maliyeti giderlerine yönelik 1 milyon liraya kadar destek verileceğini belirten Kacır, desteğin 1 yıl geri ödemesiz olup toplamda 3 yılda geri ödeneceğini söyledi.
Bugüne kadar bölgede KOSGEB aracılığı ile yürütülen faaliyetlere de değinen Bakan Kacır şu şekilde açıklamalarda bulundu;
Depremde iş yerleri hasar gören ve zorlu şartlara rağmen işlerine devam etme çabası içerisinde KOBİ’lerimizi de yalnız bırakmadık.
Ekonomimizin bel kemiği KOBİ’lerimizin hızla toparlanmaları amacıyla işletmelerin KOSGEB’e olan 2023 yılı borçları ile hayatını kaybeden işletmecilerin tüm borçlarını sildik.
KOBİ’lerimizin acil ihtiyaçları için KOSGEB Acil Destek Programını devreye aldık. Bir yılı geri ödemesiz 3 yıl vadeli ve sıfır faizli bu destekten işletmenin ve aldığı hasarın büyüklüğüne göre KOBİ’lerimize 1,5 milyon liraya kadar faizsiz kredi imkânı sağladık. Kahramanmaraş’ta 842 işletmemiz bankalar aracılığıyla bu krediyi kullanmış oldu. Kullandırılan kredilerin toplam tutarı 302 milyon lira. KOSGEB tarafından bu kredilerin faiz oranlarının tamamını biz üstlendik. Şu ana kadar bu tutar 72 milyon lirayı aştı.
İmalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin faaliyetlerinin aksamaması ve devamlılıklarının sağlanabilmesi için KOSGEB Afet Dönemi İşletme Destek Programını devreye aldık. 75 bin liralık bir destekle ilimizde bu ana kadar 67 işletmemize yaklaşık 5 milyon lira kaynak sağladık.
Önümüzdeki dönemde deprem bölgemizim mimarı ve KOBİ’lerimizin desteklenmesi için uluslararası finansman kaynaklarını da harekete geçireceğiz. Dünya Bankası, İslam Kalkınma Bankası gibi uluslararası finansal kuruluşlarla çalışmalarımız tamamlamak üzereyiz.
“Afet Dönemi Proje Yapım ve Maliyeti Desteği” Kimlere Verilecek?
Bütçe imkanları dahilinde, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Küçük Sanayi Sitelerinde yer alan, resmi makamlardan alınan işyeri hasar durum belgesi olan, hak sahibinin münferit olarak yerinde inşa ettirecekleri iş yerlerine ait proje ve yapım maliyeti, inşaatı devam eden işyerlerine ait yapım maliyeti giderlerine destek verilecek. Söz konusu giderlerin 06.02.2023 tarihinden sonra gerçekleşmiş olması gerekiyor.
Birden fazla işyeri zarar gören hak sahipleri sadece bir işyeri için bu destekten yararlanabilecek. Destekten yararlanabilmek için yapı ruhsatının alınmış olması ve yapı ruhsat tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde Yapı Kullanım İzin Belgesi veya yetkili kurumlar tarafından işin tamamlandığına ilişkin seviye tespit tutanağının alınarak ilgili Uygulama Birimine teslim edilmesi gerekiyor.
Ne Zaman Verilecek?
Destek ödemesi proje maliyeti ve yapım maliyeti olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Proje maliyeti desteği yapı ruhsatının alınmasına müteakip sağlanacak ve üst limiti 100 bin TL olacak. Yapım maliyeti desteğinin ise ilk taksiti Proje maliyeti destek ödemesi ile birlikte olmak üzere toplam 3 taksitte ödenecek. Desteğin toplam üst limiti 1 milyon TL olup yüzde 100 oranında ve teminat karşılığında geri ödemeli olarak verilecek.