Patent, buluş sahibinin belirli bir süre boyunca üretme, kullanma, pazarlama, satma veya ithal etme gibi birtakım haklarının bulunduğunu gösteren resmi bir belgedir. Patent, aynı zamanda teknik veya bilimsel bir buluşu kullanma hakkına sahip kişiyi gösteren bir belgedir. Patent belgesi vermeye yetkili olan Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından aldığınız Patent belgesinin belirli bir geçerlilik süresi vardır. Fakat patent belgesi almanız için fikrinizin ya da buluşunuzun bazı kriterleri sağlaması gerekir.
Marka ve patent ifadeleri genelde birbirine karıştırılan iki kavramdır. Marka tescil işlemi size ait olan bir markanın farklı kişi veya kurumlar tarafından kullanılmasını engelleyen ve marka üzerindeki haklarınızı koruyan bir prosedürdür. Patent ise yeni bir fikrin ya da buluşun korunmasını sağlar. Marka ve patent arasındaki en önemli fark markanın patentin daha özel bir şekli olmasıdır.
Patent almak para ve zaman açısından tasarruf etmenizi sağlar. Ayrıca, buluşunuz için patent almak hak kaybına uğramamanız açısından çok önemlidir. Patent alırken öncelikle yeni olduğunu öne sürdüğünüz buluşunuz hakkında uzman bir patent vekiline müracaat etmeniz gerekir. Patent vekili tarafından yapılan araştırma sonucunda buluşunuzun yeni olduğu belirlenirse ürününüz ile ilgili detaylı görselleri ve belgeleri de teslim etmeniz istenir.
Patent vekili tarafından buluşunuz hakkında detaylı bir şekilde patent tarifnamesi yazılır. Daha sonra sizden buluşunuz hakkında ihtiyaç duyulan ekleme, çıkarma, düzeltme ve değiştirmeleri yapmanız talep edilir. Ardından patent tarifnamesine patent vekil tarafından son şekli verilir ve Türk Patent Enstitüsü’ne patent başvurusu yapılır.
Patent başvurusu için patent tarifnamesinin yanı sıra başvuru ücreti dekontu ve dilekçe gereklidir. Daha sonra size verilen başvuru numarası ile birlikte 15 ay içerisinde araştırma ücretlerini ödemeniz istenir. Araştırma bittikten sonra Türk Patent Enstitüsü tarafından başvuru sahibine araştırmanın sonucuna dair bir rapor iletilir. Bu raporun olumlu olması halinde gerekli ücretleri ödeyerek patentinizi alabilirsiniz. Raporun olumsuz olması halinde talep edilen düzeltmeleri yaptıktan sonra tekrar başvuru yaparak buluşunuz için patent almanız mümkündür.
Patent şahsi bir mülk olduğu için, hukuki anlamda olumsuz durumlarla karşılaşmamak adına kendi başvurunuzdan önce mutlaka patent sorgulama yapmanız gerekir. Ayrıca, buluşunuzun patent almak için gerekli kriterleri taşıyıp taşımadığını öğrenmek amacıyla da patent sorgulama işlemi büyük önem taşır.
Patent başvurusu yaparken uzman yardımı almanız çok önemlidir. Başvuru dilekçeniz ile birlikte bir patent uzmanına başvurarak patent sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Patent almak için başvurduğunuz buluşun benzerlerinin olmaması gerekir. Bunun için Türk Patent Enstitüsü resmi kayıtlarından ve uluslararası patent platformlarından alınan veriler incelenmelidir. Bu ön inceleme sayesinde buluşunuz dünya çapında değerlendirilmiş olur ve yeni olup olmadığı tespit edilir.
Patent başvurusu yapmadan önce fikrinizin ya da buluşunuzun patent için uygun olup olmadığını araştırmanız gerekir. Ayrıca başvurunuzun sonucunda aldığınız patent belgesinin belirli bir süresi vardır. Patent belgesi, buluşunuzun sınıfına göre 7 – 20 yıl arasında geçerli kabul edilir. Patent belgenizin geçerlik süresi bitiminde tekrar başvuru yaparak patent hakkınızın süresini uzatabilirsiniz.