Özel tüketim vergisi (ÖTV) 4760 sayılı kanuna ekli dört ayrı listede yer alan mallar üzerinden bir kereye mahsus olmak üzere alınan bir vergi türüdür. Pek çok üründe uygulanmaktadır. Daha önceleri uygulanan “İstihlal Vergisi” ile benzerlik taşımaktadır. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiştir. 2002 yılında da 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.
Ötv alınması gereken ürünlerden bu verginin alınmayacağı durumları anlamına gelmektedir. 2016 yılında ÖTV Kanunu’na eklenen geçici 7. maddeye göre; taksi, dolmuş, minibüs, otobüs ile şehir içi yolcu taşımacılığı yapan firmalar, kişiler, çekici, kamyonet ve kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan firmalar bu istisnadan yararlanabileceklerdir. Ayrıca engelli bireylerde bu ötv istisnasından yararlanabilmektedirler.
Bunun gibi birkaç durumda istisna kapsamına girer. Bunlar; askeri amaçlı istisna, diplomatik istisna, ihracat istisnası, ithalat istisnası, Türk Hava Kurumu’nun alımlarında yapılan istisna, kamu kurumlarında istisna, petrol amaçlı istisna ve güvenlik kuruluşlarının silah alımında yapılan istisnalardır.
Özel tüketim vergisi beyanname verme süreleri içinde ödenirler. Ödeme vergi dairelerinin anlaşma yaptığı bankalar kanalı ile yapılabilir.
ÖTV ve KDV bazı özellikler ile birbirlerine benzerler. Bu ikisini birbirinden ayıran en önemli özellik ÖTV’nin tek aşaması olan bir vergi türü olmasıdır. İlgili mallardan yalnızca bir kez ithalat, imalat ve ya ilk iktisap sırasında alınır. Bu mallar el değiştirirken yeniden ÖTV alınmamaktadır.
Satın almak istediğiniz taşıtın vergi tutarını ve ÖTV indirimli fiyatını kolayca hesaplayan pek çok web sitesi ve uygulamalar bulunuyor. Aracın türüne ve fiyatına denk gelen orana göre yapılan hesap ile ÖTV ve KDV de olmak üzere tüm vergiler dahil bir fiyat elde edebiliyorsunuz.
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39