MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Ana Sayfa > Kosgeb

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Konforlu bir şekilde yolculuk yapmanızı sağlayan aracınızın her yıl rutin bakımı, Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası gibi giderleri oluyor. Ayrıca bu giderlerin yanı sıra 6 ayda bir ödenmesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi de bulunuyor. Peki; binek araçların yanı sıra deniz araçları, uçak ve helikopter gibi araçlara da uygulanan Motorlu Taşıtlar Vergisi nedir, ne zaman ödenir, nasıl hesaplanır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir?

Kısaltması “MTV” olan Motorlu Taşıtlar Vergisi, kayıt ve tescil edilmiş araçlar için ödenmesi zorunlu olan vergi türüdür. Her yıl 1-31 Ocak ve 1-31 Temmuz tarihlerinde olmak üzere yılda iki kez ödenir. 

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Belirlenir?

6 ayda bir tüm motorlu taşıtların ödemesi zorunlu olduğundan aklınıza “Motorlu Taşıtlar Vergisi ne kadar?” sorusunun gelmesi gayet normal. Fakat bu soruya, her aracı kapsayacak bir şekilde net cevap vermek mümkün değil. Çünkü “MTV ne kadar?” sorusunun yanıtı; aracın cinsine (otomobil, minibüs, motosiklet vb), yaşına ve motor silindir hacmine göre farklılık gösteriyor.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?

ÖTV ya da KDV hesaplama, yüzde üzerinden yapılıyor. MTV bedelleri ise her yıl devlet tarafından TL cinsinden belirleniyor. Yüzdelik bir oran olmadığı ve sahip olduğunuz araç doğrultusunda yapacağınız ödeme belirli olduğu için MTV hesaplama yapmaya gerek yok. Dilerseniz İnteraktif Vergi Dairesi web sitesinden MTV sorgulama yapabilir ve ödemeniz gereken tutarı görebilirsiniz.

MTV Hesaplaması

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nereye Ödenir?

MTV ödemeleri; vergi dairelerinin veznesinden ya da e-Devlet’in Gelir İdaresi Başkanlığı sekmesinden kredi kartı ya da banka kartıyla, anlaşmalı bankaların internet şubesinden, bankamatiklerden veya banka gişelerinden yapılabiliyor. 

Motorlu Taşıtlar Vergisi Cezası Ne Kadar?

Bahsettiğimiz gibi MTV, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen, araç sahiplerinin ödemesi zorunlu olan bir vergi çeşidi. Dolayısıyla araç sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu bu vergi yatırılmadığı takdirde ödenmesi gereken bedelin üzerine her ay %1,4 faiz uygulanıyor. Maliye Bakanlığından uyarı gelmesi ve verginin ödenmemesi halinde ise tutar, banka hesabınızdan çekilebiliyor. Bunun yanı sıra MTV borcu olan araçların satılamayacağını ve muayeneye giremeyeceklerini de belirtelim.

Hangi Araçlar MTV’den Muaftır?

MTV, trafik sicil kaydı başladığı andan itibaren araç sahiplerinin ödemek zorunda olduğu bir vergi türü olsa da bazı araç sahipleri bu vergiyi ödemekle yükümlü değildir. Peki, hangi araçlar Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden muaf?

  • %90 ve üzeri engellilerin adlarına kayıtlı olan taşıtlar ve engellilerin mevcut durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar
  • Sosyal Güvenlik Kurumları, il özel idareleri, genel ve özel bütçeli idareler, belediyeler, köy tüzel kişileri ve Türkiye Kızılay Derneğine kayıt ve tescil edilen taşıtlar
  • Yabancı devletlerin Türkiye’de bulunan elçilik, konsolosluklarındaki memurlara ait araçlar (karşılıklı olmak şartıyla)
  • Hurda haline gelmiş araçlar (geçmiş dönemden borcu olmaması şartıyla)
  • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta fonu tarafından yürütülen batmış bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar

 

Kaynak : https://kamu.biz.tr/

 

 

Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39