Markalar, şirketlerin değerli simgeleri haline gelmiştir. Bu nedenle de korumaları gerekir. Bu koruma işlemi de markanın, sahibi adına tescil ettirilmesiyle yapılır. Bu tescil işlemini yaptıran kişi, marka üzerinde birtakım haklara sahip olur. Bu yüzden tescil işlemi oldukça gerekli bir işlem alarak yapılır. Marka tescili, her türlü işletme tarafından yapılabilir. Şirketler açısından bu işlem büyük önem taşımaktadır. Marka tescili ile şirketin değerlerini korumak mümkündür. Bu işlem sayesinde bir firmanın isim, logo ve benzeri özelliklerinin kopyalanarak veya benzerleri tasarlanarak taklit edilmesi engellenir. Böylece firmalar kendilerini koruma altına almış olur.
Marka tescili kanun tarafından verilen bir haktır. Bu sayede marka tescili yaptırmış bir kişi, kendi markasının kopyalarını görürse bu durum için hukuki yollara başvurabilir. Marka tescili sayesinde birçok firma ve şirket kendilerini güvence altına almışlardır. Marka tescili yapmak için ayırt edici bir özellik bulunmalıdır. İsim, logo, slogan ve benzeri her türlü ayırt edici unsur ile marka tescili yapılabilir. Marka tescili, şirketlerin kendilerini güvence altına almak için yaptıkları bir işlemdir. Bu işlem sayesinde kopyalanma önlenir. Böylece şirketler de markalarını daha rahat kullanabilir. Kendi markalarını bir başka yerde görmeleri durumunda ise yasal yollar ile haklarını savunabilirler.
Marka Tescili Yaptırmak İle Elde Edilen Haklar Ve Avantajlar
Marka tescili yaptırmak, büyük ya da küçük birçok işletmenin tercih ettiği bir işlemdir. Bu işlem sayesinde işletmeler, şirketler, firmalar ve benzeri kurumlar kendilerini güvence altına alırlar. Kopya ve taklit olan ürünler nedeni ile bir şirketin itibarı zarar görebilir. Bu gibi durumları önlemek için marka tescili yaptırılır ve şirketlerin daha iyi korunması sağlanır. Her şirket, kuruluş aşamasında marka tescil, yapılarak en başından önlem alınması gerekir. Tescilli markaların aynısı ne başka bir işletme tarafından ne de başka bir kişi tarafından kopyalanabilir. Benzerleri dahi yapılamaz. Bu yüzden markasını tecil ettirmiş bir firmanın logosu, ismi veya başka bir ayırt edici özelliği aynı hizmet ve ürünlerde kullanılamaz. Böylece markaların ürün kalitesi düşmez ve firmalar kendilerini korumaya alır. Markalar, firmaların kalitesini ve hizmetlerini yansıtan önemli bir unsurdur. Bu yüzden tescil ettirilmeleri faydalı olmaktadır.
Markaları korumak için en etkili yol tescil ettirmektir. Bu sayede marka, uzun bir süre boyunca korunabilir. Kopya ve taklit gibi durumlarda hukuki destek alınarak markanın korunması sağlanır. Böylece herhangi bir şirketin marka adı ve iş dünyasındaki saygınlığı zarar görmez. Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilen markalar ile bütün şirketler kimliklerini güvence altına almaktadır. Marka devri, teminatı ya da benzeri durumlarda geçerlilik sağlanabilmesi için tescil işlemi yapılmış olmalıdır. Aksi takdirde bu gibi işlemler yapılamaz. İşletmelerin yaptıkları birçok işlemin resmiyet kazanması için marka tescili yapılması gerekir. Bu tescil ile işletmeler, markaları adına işlem yapabilir. Marka tescili yapılması sayesinde ürün ihraç ederken ve benzeri uluslararası işlemlerde birtakım sorunlar yaşamanın önüne geçilebilir.
Marka tescili yaptırmış firmalar, kendi markasına benzeyen bir marka piyasaya çıktığı zaman bu duruma itiraz edebilir. Böylece kendi markasını alanında tek olarak kullanır. Tescil işlemi birçok açıdan faydalı olmaktadır. Bu işlem ile hem firma güvenliği sağlanır hem de hukuksal alanda üstün olan taraf olunur. Aynı zamanda marka tescili yapılması ile alt markalar yaratma olanağı da ortaya çıkar. Tescil işlemi sayesinde lisans verme hakkı da ortaya çıkar. Böylece kiralama yapılarak daha yaygın bir alana marka adı yayılabilir. Rekabette her zaman önde olmak için de marka tescili yapılır. Marka tescilinin en önemli faydası ise ürünün veya hizmetin kalitesi ve güvenilirliği konusunda tüketiciye olumlu yönde bilgi vermesidir. Ankara KOSGEB yardımı ile kurulan işletmeler tescil işlemlerini yapmaya önem vermektedir.
Tescil Edilmiş Markanın Kopyalanması Veya Benzerleri İle Taklit Edilmesi Durumunda Ne Olur?
Marka tescilinin en önemli amacı firmaların kendini güvence altına almak istemesidir. Bu güvence sayesinde başka bir kişi veya firmanın, tescil edilmiş olan markayı kopyalamasının veya benzerlerini yapmasının önüne geçilir. Çünkü markasını tescil ettirmiş olan firma, bu ve benzeri durumlarda hukuk önünde daha avantajlı konumadır. Tescilli bir markanın kopyalanması veya benzer versiyonları ile taklit edilmesi durumunda hukuksal yollara başvurulabilir ve markayı kopyalayan firmadan ya da kişiden tazminat alınabilir. Tescil işlemi ile markanın özgünlüğü ve kalitesi korunmuş olur. Marka tescil edilmemiş ise kopyalanması ve benzeri durumlarda hukuk alanında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bu yüzden marka tescil işlemi, firmalar tarafından mutlaka yapılan işlemler arasında yer alır.
Markalar İçin Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?
Tescil işlemi markalar için güvence sağlayan bir işlemdir ve yapılması önemlidir. Marka tescil başvurusu iki şekilde yapılmaktadır. Birebir bir şekilde fiziki başvuru yapılabilmektedir veya internet üzerinden yapılmaktadır. Fiziki başvuru için istenilen evraklarla birlikte Türk Patent Enstitüsü\\\\\\\’nde başvuru yapılmaktadır. Online olarak ise e-devlet üzerinden başvuru yapılır. Bir marka tescili yapılabilmesi için kişinin herhangi bir ticari işletmeye sahip olması gerekir. Ticari bir işletmeye sahip olan kişiler, markaları daha önce bir başkası tarafından tescil edilmediği takdirde marka tescili yaptırabilir. Her marka için ayrı başvuru yapılır.
Tek bir başvuruda birden fazla marka için tescil işlemi yapılamaz. Marka tescili başvurusu için kimlik bilgileri ile başvuru formu doldurulur. Tescil işlemi yapılacak olan marka ve bu marka kapsamında sunulan mal ve hizmetlerin listesi verilir. Tescil için gerekli ücretin ödendiğini dair makbuz da verilmek zorundadır. Birden fazla ortağı bulunan markalarda ortakların teknik şartname imzalaması gerekir. Bununla birlikte ortakların hak talebi olabilir. Bu durumda hak talebi sonucu ödenen ücretin makbuzu da enstitüye teslim edilir. Bu işlemler yapıldıktan sonra tescil başvurusu, Türk Patent Enstitüsü tarafından incelenir ve idari işlemler de yapıldıktan sonra marka tescili sahibine verilir. Ankara danışma yardımı ile bu konu hakkında her bilgiye ulaşılabilir.
Marka Tescil, Ne Kadar Süre İçin Geçerlidir?
Marka tescili başvurusu yapıldıktan sonra birtakım incelemeler sonucu herhangi bir sorun ya da eksik tespit edilmediği takdirde Türk Patent Enstitüsü tarafından marka tescili verilir. Bu tarihten itibaren tescilin geçerlilik süresi 10 yıldır. 10 yıl sonunda tekrar uzatılabilir. Tescil süresi bittikten sonraki 6 ay içinde yenileme işlemi yapılması gerekir. Aksi takdirde tescil hükümsüz olarak nitelendirilir. Tescil süresi bittikten sonraki 6 ay içinde yenileme için başvuru yapılır ve gerekli ücretler ödenir. Böylece marka tescili 10 yıl süre boyunca geçerli olur. Bu yenileme işlemi sürekli olarak tekrarlanabilir. Tescil süresi bittikten sonraki 6 ay içinde yenileme başvurusu yapılmaması ve ücret ödenmemesi durumunda marka tescili geçersiz olur. Ancak bu 6 aylık süreden sonraki 6 ay içinde ek ödeme yapıldığı takdirde marka tescili yenilemesi tamamlanır ve yeniden kullanım yapılır. Marka tescil belgeleri almak ve yenileme işlemlerini aksatmamak firmalar açısından önemlidir.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI: MANSUR ACAR