Kredi destek fonu nedir? Kredi destek fonundan kimler yararlanabilir? Kredi destek fonunun desteklediği sektörler nelerdir? Kredi destek fonunun desteklemediği sektörler hangileri? Kredi destek fonu kefaret ödemeleri hangi limitle yapılır? Tüm bu soruların yanıtları SGK Bülteni olarak haberimizde.
Kredi Garanti Fonu yani Kredi Garanti Fonu nedir? konusu ile alakalı en çok merak edilen sorulara cevap vereceğiz. Bu problemlerin en başında ise hiç şüphe yok ki bu desteğin kimlere verileceği ilk sırada gelmektedir. Onun haricinde ise Kredi Garanti Fonu desteğinin ne kadar olduğu, fonun hangi bankalar ile anlaşma sağlamış olduğu gibi konular gelmektedir. Tüm bunlara ek olarak öz destekten yararlanmak isteyen KOBİ müracaatı nasıl yapması gerektiğin‘dende KOSGEB üzerinden gelenler için de dahil olmamak üzere geniş bir biçimde yer ayırdık.
Kredi Garanti Fonu yani açılımı Kredi Garanti Fonu olan firma, bankalar tarafından KOBİ‘nin kredi kullanmasında hiç bir sakınca bulunmaması halinde ancak, kefalet (ipotek, teminat) eksikliği sebebi ile finansmana erişememesi durumunda devreye giren bir fondur. Kısacası Kredi Garanti Fonu; KOBİ‘lerin bankalardan kredi ulaşabilmesi için kefalet sağlamayı başaran bir kuruluştur. Kredi Garanti Fonu’nu 3 hisse ortaklığıyla %33.26 TOBB, %33,25 KOSGEB, %33,33 bankalar, %0,16 TOSYÖV, TEKS ve MEKSA kurmuştur.
Kredi Garanti Fonu Desteklerinden Kimler Yararlanabilir?
Vatandaşlar tarafından en çok merak edilen soru kuşkusuz ki Kredi Garanti Fonu desteklerinden kimlerin yararlanabilir sorusunun yanıtıdır. Kredi Garanti Fonu desteklerinden yalnızca KOBİ sınıfında yer alan iş yerleri faydalanabilmektedir. KOBİ vasfına sahip olan;
Tüm esnaf ve sanatkarlar, bütün serbest meslek mensupları, tarımsal işletmeler ile kooperatifler, tarımsal ve hayvancılık ile uğraşan bütün çiftçilerimiz, her çeşit iktisadi ve ticari işletme ve sektörler yer ve bölge ayrılı edilmeksizin yararlanabilmektedir.
Kredi Garanti Fonu Desteklediği ve Desteklemediği Sektörler Nedir?
Kredi Garanti Fonu belirtmiş olduğumuz KOBİ statüsündeki tüm iş yerlerini desteklemektedir. Ancak, Kredi Garanti Fonu desteği alacak olan KOBİ‘lerin bazı koşullara uygun olarak iş yerlerini yürütmeleri gerekiyor. İşletmenin tasfiye ya da iflas süreci içerisinde olmaması gerekiyor. SGK ya da vergi borcundan ötürü takibata alınan iş yerleri ve bankalar tarafından haklarında takibata girenler bu destekten yararlanamaz.
KREDİ GARANTİ FONU Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kredi Garanti Fonu desteği müracaatı bir hayli kolaydır. KOBİ‘nin bu desteğe müracaat yapması için tek yapması gerekli olan anlaşmalı bankalardan kredi müracaatında bulunurken kefalet desteği ihtiyacı duyulması halinde banka tarafından hazırlanan dosyaya muvaffakıyet vermesidir. Şayet KOBİ‘nin kredi talebi banka tarafından uygun görülmesi halinde banka tarafından hazırlanan dosya Kredi Garanti Fonu‘na iletir. Kredi Garanti Fonu da KOBİ‘nin bu talebini inceler uygun görür ise kefalet desteği sağlar. Kredi Garanti Fonu tarafından kabul edilecek kredi talepleri ise şunlardır:
Yeni işyeri açma kredisi müracaatında bulunacak olanlar,
Mevcut olan bir firmanın genişletilmesi,
Hammadde alımlarında,
Yeni teknoloji yatımları için,
Yeni bir iş yerine taşınma giderlerinin karşılanmasında,
İşletmenin nakit ihtiyaçlarının giderilmesi durumunda,
İhracatın ve ithalatın finansmanının karşılanması,
Teminat mektubu ihtiyaçlarında,
Finansal kiralamalarda, KFG tarafından sizlere kefalet sağlamaktadır.
Kredi Garanti Fonu Ne Kadara Sizlere Kefalet Sağlar?
Kredi Garanti Fonu KOBİ‘lere 1.000.000 TL'ye kadar kefalet sağlamaktadır. Ancak, KOBİ dolaylı veya direk olarak risk gurubu oluşturmuş olduğu durumlarda ise bu miktar 1.500.000 TL'ye kadar çıkmaktadır. Kredi Garanti Fonu kullanılacak olan kredinin %100 kefalet sağlamamaktadır. En fazla sağlamış olduğu kefalet oranı kredi miktarının %80 kadardır. Kredi Garanti Fonu kesinlik ile kar amaçlamayan bir kuruluştur. Ancak, işletim ücretlerinin karşılanabilmesi için komisyon almaktadır. Bu komisyon bir kereye mahsus olarak alınır ve kefalet risk bakiyesi üzerinden en az %0,5 en fazla ise %2 arasında olmaktadır.
KOSGEB ve Mikro Kobi Kredi Garanti Fonu Destekleri Nelerdir?
KOBİ’lerin KOSGEB‘den almaya hak kazandıkları geri ödemeli sıfır faizli veya düşük faizli krediler için kefalet desteği Kredi Garanti Fonu tarafından temin edilmektedir. Az gelişmiş bölgeler de ise IPA ve AYF katkıları ile MİKRO küçük ölçekli iş yerlerinin finansmana daha kolay erişebilmesi için Kredi Garanti Fonu desteği verilmektedir. Destek kapsamında alınacak olan komisyon olarak %0,5 olup Kredi Garanti Fonu kefalet kredisi vadesi en az 6 en fazla ise 3 sene olabilmektedir. MİKRO işletme başına ise verilecek olan en üst kredi miktarı 25.000 Avro‘dur.
Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39