KOSGEB mimarlık ofisi desteği olup olmadığını mimarlık fakültesi mezunu vatandaşlarımız ile öğrenciler oldukça fazla merak etmektedir.
Baştan söyleyelim: KOSGEB tarafından mimarlık ofisleri destekleniyor. Mimarlık sektörü, KOSGEB desteklenen sektörlerden birisidir. KOSGEB desteklenen sektörler listesine ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki görsel de bunu destekler niteliktedir.
Bu destekten bahsetmeden önce bir takım uyarılarda bulunmak istiyorum. Aksi takdirde, yeterli bilgi sahibi olmayanlar mağdur olabilmekte ya da hayal kırıklığı yaşayabilmektedir.
KOSGEB mimarlık ofisi desteği için sermayenizin olması şarttır.
KOSGEB, onay verdiği harcamaları önce sizden yapmanızı bekler, gelir aldığınız makine, teçhizatı görür, sonra belli oranda geri ödeme yapar. 2018 yılında erken ödeme fırsatı sağlandı ancak erken ödeme, sadece makine-teçhizat, ofis donanım ve yazılım harcamaları için geçerli hale geldi. Kira ve personel gideri için yine önce harcamaları sizin yapmanız gerekiyor.
KDV tutarı size aittir.
% 100 destek vermez. Destek oranı % 70 ise % 30 ve KDV sizin cebinizden çıkar.
Bağ-kurlu olmanızı ister.
Bunlar en önemli uyarılarımdır. Bu uyarılardan sonra nasıl bu desteği alabilirsiniz, bu konuya değinebiliriz.
İşletme açmadan önce KOSGEB girişimcilik sertifikası almak şarttır.
Belgeyi aldıktan sonra işletmenizi resmi olarak kurmalısınız.
İşletmenizi KOSGEB veri tabanına kayıt etmelisiniz.
İş planı yazarak başvuru yapmalısınız.
İş planınız onaylandıktan sonra destek süreciniz başlayacaktır.
Bu adımda, harcamalarınızı yapmalısınız.
Harcamalarınızı yaptıktan sonra KOSGEB’den fatura ve dekont ile ödeme talep etmelisiniz. Makine-teçhizat için harcama yapmadan önce erken ödeme talebinde bulunabilirsiniz.
Kira ve personel için her ay ödeme belgelerinizi sunabilirsiniz. İşletme kuruluş desteği olan 2.000 TL ise tek seferde sadece ödeme talep formu ile alınabiliyor.
2 yıl sonra destek süreciniz sona eriyor.
Destek; 50.000 TL geri ödemesiz, 100.000 TL geri ödemeli şeklinde verilebiliyor.
Genelde geri ödemesiz destekten faydalanılmaktadır. 100.000 TL geri ödemeli desteği almak için makine teçhizat alımı yapmanız gerekiyor. Kefalet mektubu veya banka teminat mektubu şartı da var.
Geri ödemesiz destekte; 2.000 TL işletme kuruluş desteği, 18.000 TL makine, ofis donanım, yazılım desteği, 30.000 TL ise kira ve personel desteği veriliyor.
Toplamda 50.000 TL’yi geçmemek üzere, makine, ofis donanım, yazılım desteği 27.000 TL olabilir. Bu durumda kira ve personel desteği olarak en fazla 21.000 TL alabilirsiniz.
Toplamda 50.000 TL’yi geçmemek üzere, makine, ofis donanım, yazılım desteği 3.000 TL olabilir. Bu durumda kira ve personel desteği olarak en fazla 45.000 TL alabilirsiniz.
KOSGEB mimarlık iş planı örneği
İş planı örneği ile ilgili gerekli belgeleri, KOSGEB proje örnekleri isimli yazımızdan temin edebilir ve kendi sektörünüze uyarlayabilirsiniz.
Bu desteğe ek olarak, mimarlık ofisinizde istihdam edeceğiniz üniversite mezunu personelleriniz için de 50.000 TL KOSGEB nitelikli eleman desteği alabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.
Kaynak : https://www.kosgebdestekler.com/
Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39