KOSGEB Kira Desteği Nedir, Nasıl Alınır, Kimlere Veriliyor ?

Ana Sayfa > Kosgeb

KOSGEB Kira Desteği Nedir, Nasıl Alınır, Kimlere Veriliyor ?

Yeni bir işyeri açmak isteyenler ya da kendi işini yapmak isteyenler için işyeri açılışı için en önemli noktaların başında kira ödemeleri geliyor. Çünkü yüksek tutarlarda nakit parası olmayan pek çok işyeri kira mülklerden oluşuyor. Bu durumda ise bazı hallerde Kosgeb kira desteği almak mümkün oluyor.

KOSGEB Kira Desteği Nedir, Nasıl Alınır?

KOSGEB tarafından yeni açılan işletmelerin dükkan kiralarının karşılanması girişimcilik destek programı kapsamında yer almaktadır. Bu program kapsamında hibe ve faizsiz krediden yararlanmaya hak kazanacak olanlar işyeri kiralarını karşılayabilmektedir. İlgili programın katılımcılara sunduğu harcama kalemleri şu şekildedir; işyerinin ilk açılışı için 2 bin TL, dükkanın açılması sırasında gerekli olan malzemelerin temin edilmesi için 18 bin TL, işyeri kira ve diğer giderler için de 30 bin TL harcama olarak verilmektedir.

Bu kalemler geri ödemesiz olup hibe olarak KOSGEB tarafından sunulmaktadır. Bununla beraber KOSGEB 100 bin TL tutarında da sabit yatırım desteği daha sunmakta olup bu durum da ilave edildiğinde toplamda 150 bin TL destek alınabilmektedir. Ancak bilindiği gibi her işyerinin açılışı için KOSGEB destek sunmamaktadır. Bunun için kurumun şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Yakın zamanda değişen bir kural kapsamında artık girişimciler önce onay alacaklar ve daha sonra işyerlerini açabilecekler. Onay esnasında kuruluş başvuru sahibinin bu şekilde zarar görmesinin de önüne geçilecek ve aynı zamanda da KOSGEB işin geçerliliğine göre de karar vermiş olacak. Bu bakımdan işyeri kira sözleşmesi imzalanmadan önce mutlaka KOSGEB’in sunacağı hibe ve faizsiz kredi destek şartlarının öğrenilmesi gerekiyor.

Kira Desteği Nasıl Alınır?

Aktif olarak faaliyet yürütmekte olan esnaflar için de KOSGEB kira desteği almak mümkün olmaktadır. Bunun için esnafların e-kobi kayıt işlemlerinin yapılması ve daha sonra da Kobi Bilgi Sistemi’ne giriş yapmaları ve ekranlarında bulunan kira desteğine başvuru yapmaları gerekmektedir. Ekranda yer alan destek paketlerinin içinde kira desteği de bulunmaktadır. Buna başvuru yapmak için en önemli şart ise destek paketinin şartlarının esnafların karşılıyor olmasıdır. Örnek olarak onay alınmasa bile yıl sonuna kadar işletmesini açmış olan esnaflar da girişimci desteklerinden yararlanabilmektedir. Fakat onay almadan açılan işletmeler için kredi desteği sunulmuyor.

KOSGEB kira desteklerini ise iki yıl boyunca devam ettiriyor. Ancak yine belirtmeli ki, bunun için KOSGEB kriterlerine uygun bir iş tanımının yapılması gerekiyor. Onay alan kimseler için ise 18 bin liralık işyerinin açılışı masrafları içinden kira desteği sağlanıyor. Böylece bölgelere göre yüzde 60 ve yüzde 70 oranında kira desteği sağlanıyor. Başka bir deyişle 24 ay içinde toplam harcamanın yüzde 60 oranındaki tutar KOSGEB tarafından kira desteği olarak veriliyor.

İşyeri Alımlarında KOSGEB Desteği

Kira desteğinin yanında işyeri alımlarında KOSGEB desteği de merak ediliyor. İşyeri satın alan girişimcilere KOSGEB herhangi bir destek sunmamaktadır. Fakat işyerinin açılması halinde ve daha sonrasında alınan dükkanda proje geliştirerek bu proje kapsamında KOSGEB’e başvuru yapılırsa, bu durumda KOSGEB desteği sağlanabilmektedir. İnovasyon ve endüstriyel tasarıma uygulama destek programı adı altında, işyeri sahibi olanlara destek sunuluyor. Buna göre Teknopark içinde işletme bulunuyorsa 30 bin liraya kadar, teknopark dışında ise bu durumda da 24 bin liraya kadar KOSGEB desteği sunuluyor. Sunulacak en üst destek sınırı ise yüzde 75 ile sınırlı tutuluyor. Aynı zamanda KOSGEB dükkan satın almak isteyenlere de projeleri kapsamında 50 bin liraya kadar esnaf kredisi alınmasına yardımcı olmaktadır.

 

Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39