KOSGEB Gönüllü Uzmanlık Desteği Nedir? 2021
2020 yılında KOSGEB gönüllü uzmanlık desteği ile işletme ile ilgili çeşitli alanlarda ihtiyaç duyulan maddi destek ihtiyaçlarının sağlanması istenmektedir. Üretim faaliyetleri, şirketlerin yönetim kadrosunun oluşturulması, pazarlama gibi konular için KOSGEB desteği alınabilmektedir. KOBİlere üretim alanında eğitim verilmesi, yönetim kurulu alanında eğitilmeleri, insan kaynakları ve finansal konularda eğitim almaları; gönüllü uzmanlık desteğinin kapsamı içerisindedir.
KOSGEB Gönüllü Uzmanlık Desteği ve Özellikleri Nelerdir?
Küçük ve orta işletmelerin işletmeleri ile ilgili birçok alanda destek alabilmeleri, KOSGEB’in gönüllü uzmanlık desteği ile sağlanmaktadır.
Bu destek ile ilgili bilinmesi gerekenler ise şöyledir:
- Gönüllü uzmanların eğitim verebileceği süre maksimum 15 gün olabilmektedir. Bu sürenin aşılması mümkün değildir.
- 500 TL’ye kadar destek verilebilmektedir.
- Destek için konaklama giderleri verilebilmektedir. Ancak bu sadece 1 geceyi kapsayan bir destektir.
- Gönüllü uzmanların hizmet süreleri hizmet başlamadan önce belirlenmektedir. Tek sefer için 3 gün hizmet verilebilmektedir.
- İşletme sahibi ve gönüllü uzmanın akrabalık bağının olmaması gerekmektedir. Akrabalık bağının olması ve tespit edilmesi durumunda; giderler için destek ödemesi alınamamaktadır.
- Gönüllü uzman ve işletme sahibinin aynı şehir sınırları içerisinde ikamet ediyor olmaları gerekmektedir. İkamet edilen bölgenin ise belgelendirilerek kanıtlanması istenmektedir.
- Gönüllü uzmanlar eğer belirlenen süreden daha uzun süre görev yapar iseler; bu durumda aşılan sürenin ödemesini kendi bütçelerinden yapmalıdırlar.
KOSGEB Gönüllü Uzmanlık Desteği Başvuru Süreci Nasıldır?
Gönüllü uzmanlık desteği için başvuru yapacak olanların KOSGEB’in şartlarını sağlamaları gerekmektedir. KOBİ olmalarının yanı sıra başvuru sürecinde sağlamaları gereken koşullar ve başvuru süreci ile ilgili bilmeleri gerekenler ise şunlardır:
- Başvuru formundaki bütün alanların eksiksiz ve doğru şekilde doldurulması gerekmektedir.
- İşletmenin KOSGEB’in veri tabanına kayıtlı bir işletme olması istenmektedir.
- Ödemenin alınabilmesi için dekont veya faturanın sunulması gerekmektedir. Kredi kartı veya banka kartı ile harcama yapmak, nakit harcamaya göre daha avantajlı olabilmektedir.
- İşletmenin bağlı olduğu bölgedeki il müdürlüklerine başvurunun çıktısı alınarak başvuru yapılmalıdır.
- Taahhütname çıktısının başvuru formuna eklenmesi gerekmektedir.
- Başvuru sonucunda KOSGEB’den onay alan işletme, yaptığı ve faturalandırdığı bütün harcamalar için ödeme talep etmekte ve bu ödemeyi almaktadır.
- Hizmet bedeli harcamaları için ödeme talep edilememektedir.
- KOSGEB gönüllü uzmanlık desteği başvurularının elektronik ortamdan gerçekleştirilebilmesi de mümkündür.
Gönüllü Uzman Başvurusuna Uygun Olanlar Kimlerdir?
Gönüllü uzman olmak isteyenlerin geçmişlerinde kamu veya özel sektörde faaliyet göstermiş olmaları istenmektedir. KOSGEB’e yaptıkları başvurularını KOSGEB incelemekte ve bir değerlendirme yaparak bu görev için uygun olup olmadıklarına karar vermektedir. KOSGEB Başkanlığı’na yapılan başvurular, KOSGEB Komisyonu tarafından incelenmektedir. Komisyon içerisinde 3 adet kişi vardır. Komisyon başvurunun yeniden değerlendirilmesi, revize edilmesi ve reddedilmesi gibi kararlar verebilmektedir. Başvuruların kabul görmesi durumunda ise; gönüllü uzman olarak hizmet vermeye başlanabilmektedir. Azami 70 puana sahip olanların bilgileri KOSGEB sistemine girilmektedir ve hizmete başlamasına izin verilmektedir.
KOSGEB Gönüllü Uzmanlık Desteği Başvurusu Yapanların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?
KOSGEB gönüllü uzmanlık desteği almak isteyenler için önemli noktalar aşağıdaki gibidir:
- Destek kapsamında ulaşım ve konaklama giderleri karşılanmaktadır. Dolayısı ile ulaşım ve konaklama haricindeki giderleri işletmenin karşılayacağının bilinmesi gerekmektedir.
- KOSGEB’in gönüllü uzmanlık desteğinin kapsamı konusundaki açıklaması dışında bir destek verilmemektedir.
- Uzmanlık hizmeti destek giderleri KOSGEB tarafından karşılanmamaktadır.
- KOSGEB gönüllü uzmanlık desteği başvurusu yapacak olanların KOSGEB’in bütün şartlarını sağlaması gerekmektedir.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI: MANSUR ACAR