KOSGEB Fırın Pastane Açma Desteği Nasıl Alınır? 2021 Yılı
KOSGEB Fırın Pastane Açma Desteği Nasıl Alınır? 2020 Yılı. Fırın, Pastane, Patisserie, Börek salonu, Ev yemekleri lokantası, Hamur işleri restoranı veya bu tür bir işletme açmak isteyen girişimcilere KOSGEB Geleneksel Girişimcilik kapsamında 60 bin lirası geri ödemesiz 70 bin lirası bankalar aracılığı ile faizi KOSGEB tarafından karşılanan devlet desteği vermektedir. İster fırın açıp köy ekmeği üretin, ister gözleme hazırlayıp servis edin, su böreği, sigara böreği veya haşhaşlı gibi her türlü unlu mamulün üretimine toplamda 130.000 TL’ye kadar KOSGEB destek sağlıyor.
Eğer Fırıncılık ürünlerinin imalatında kullanılan hamur ve un karışımlarının imalatı, Nişasta imalatı, Peksimet ve bisküvi imalatı; dayanıklı pastane ürünleri ve dayanıklı kek imalatı, Peksimet, bisküvi, gofret, dondurma külahı, kağıt helva vb. ürünlerin imalatı veya bu tür bir işletme açmak isteyen girişimcilere KOSGEB İleri Girişimcilik kapsamında toplamda 160.000 TL’ye kadar hibe desteği sağlıyor.
Yalnız KOSGEB’in Girişimcilik Destek Programı’nı 2018 sonu itibariyle sonlandırıp ve yerine Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’nı yürürlüğe koyması ile değişen önemli unsurlardan biri ise artık Cafe‘lerin destek kapsamında olmaması. Kafe, kafeterya açacak girişimcilerin aşağıda açıklayacağımız NACE kodlarından birini tercih etmelerini ve kapsamlarını bu doğrultuda genişletmelerini tavsiye ederiz.
Tabi ki bu desteği almak için belirli şartlar, gerekli evraklar ve hazırlanması gereken bir iş planı var. Şimdi bunları anlatalım:
KOSGEB Desteği ile Fırın veya Pastane Açmak
Esnaflarımız işletmelerini açtıktan 3-5 yıl sonra KOSGEB KOBİ bölümüne giderek hibe girişimci hibelerinden yararlanmak istediklerini söylemektedirler. Aslında bu destek işletmenin ilk kuruluş aşamasında geldiği için, işyerini açmadan önce başvurunun yapılması esastır. Bu kapsamda eğer önce girişimcilik eğitiminizi alıp son 1 sene içinde ekmek fırını açmış iseniz, vergi levhanızdaki işe başlama tarihi üzerinden 1 sene geçmeden başvurunuzu gerçekleştirin. Bu tarihten sonra sadece e-kobi kaydı yaparak farklı projelere başvurunuz kabul edilmektedir.
KOSGEB Fırın Pastane Açma Desteği Alma Aşamaları;
- KOSGEB’in artık online olarak da girişimcilerin kullanımına açtığı kursa Geleneksel Girişimcilik ve eğer iş kolunuz üretim ise üzerine İleri Girişimcilik sertifikanızı alın. Eğitim başvuru kılavuzu için tıklayınız.
- KOSGEB iş planınızı hazırlayın. Eğer hazırlamayı bilmiyorsanız, başvuru işleminizi aşağıda form aracılığıyla yapabilir ve başvuru durumunuzu takip edebilirsiniz.
- Projenizi Onaya sunun ve onaylatın. Red olursa gerekçeli yazı ile bir defa itiraz hakkınız olduğunu da hatırlatırız.
Unlu mamuller KOSGEB Desteği Kapsamı Nedir?
01 Ocak 2019 itibariyle yürürlüğe giren Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında işletmeler vergi levhalarındaki ana faaliyet konu ve kodu (NACE) ile Geleneksel (hizmet) ve İleri (üretim) olarak ayrıldılar. Destek başvuru aşamasında fırın ve pastanelerin NACE kodu İMALAT – C kategorisinde yer almaktadır. Bununla birlikte Tam olarak kod listesi aşağıda mevcuttur.
Unlu mamuller KOSGEB 4’lü kod sistemine göre şöyle açıklanabilir;
Burada fırın sahibi esnafın veya girişimcinin başvuracağı asıl kod dilimi C – 10.6 veya 10.7 kodudur. Fırın iş planı projesi bu kod ile hazırlanmalıdır. Yine 10.7 ana kodun alt kategorileri olarak, 1-2-3 (71-72-73) kodlarından biri de seçilebilir. İşletme sahibi hangi alanda başvuru yapacaksa, seçmesi gereken kod budur.
- Ana KATEGORİ : C
- Birinci KOD Sistemi : 10
- İkinci KOD: 6 veya 7 Üçüncü Kod: 1 C-10.71 (rev2)
Unlu mamuller NACE kodu Düşük teknoloji seviyesinde olduğundan; Girişimciliği Geliştirme Destek Programı İleri Girişimcilik kapsamında 2020 yılında KOSGEB tarafından %75’i 100.000 TL’ye kadar Makine-Teçhizat ve Yazılım desteği olarak belirlenmiş durumda. Bunun yanında; 10.000 TL’ye kadar Kuruluş Desteği, 10.000 TL’ye kadar Mentorluk, Danışmanlık ve İşletme Koçluğu desteği, 5.000 TL’ye kadar Sertifika Desteği ve iki sene boyunca sene sonlarında yatan SGK prim gün sayısına göre de toplamda 50.000 TL’ye kadar Performans Desteği alınabilmekte. Ancak burada unutulmaması gereken bu rakamların desteğin üst sınırı olduğu ve sunulan projeye göre verilecek destek miktarının en fazla 160.000 TL ile sınırlı olmak üzere KOSGEB tarafından belirleneceği.
KOSGEB Fırın Pastane Açma Desteği Ekmek, Kek, Pasta Satışı İçin
Üretim aşaması haricinde, KOSGEB toptan veya perakende ticarete de destek sağlamaktadır. Üretim aşamasında C nace kodu ile destek sağlayan kuruluş, bu ürünlerin satışı için de, 56 – G kodunu kullanmaktadır. Aşağıda pastane ürünlerinin satışına ilişkin kod görüntülenmektedir.
Pasta, börek, çörek, simit, haşhaşlı, gözleme, pide gibi mamuller bu NACE kodu ile hazırlanan iş planı ile desteklemeye konu olabilir. Bazı sitelerde KOSGEB’in bu sektörü desteklemediğine dair bilgiler görebilirsiniz ancak yukarıdaki kod bu durumu açıklamaktadır.
Ancak esnaf bu ürünlerle birlikte başka ürünlerde satmak isterse, bu kez diğer kategorisini seçmelidir. G – 47.24 NACE kodu sadece tek unlu mamullerin satışı için geçerlidir.
Ekmek, Kek, Pasta Satışı için NACE kodu Girişimciliği Geliştirme Destek Programı Geleneksel Girişimcilik kapsamında olduğundan 2020 yılında KOSGEB tarafından 10.000 TL’ye kadar Kuruluş Desteği 5.000 TL’ye kadar Sertifika Desteği v iki sene boyunca sene sonlarında yatan SGK prim gün sayısına göre de toplamda 50.000 TL’ye kadar Performans Desteği alınabilmekte. Ancak burada unutulmaması gereken bu rakamların desteğin üst sınırı olduğu ve sunulan projeye göre verilecek hibe miktarının en fazla 60.000 TL ile sınırlı olmak üzere KOSGEB tarafından belirleneceği. Bunun yanında iş planınızın onayı sonrası 3 yıl içinde bankalar aracılığıyla alabileceğiniz ve faizi KOSGEB tarafından desteklenen 70.000 TL‘ye kadar Kredi Desteği de bulunmaktadır.
Yukarıda açıklanan tüm bu desteklere ek olarak ister Geleneksel ister İleri Girişimci olun; Fırın / Pastahanenizde çalışacak olan yöneticilerin -5 personel istihdamı sonrası- aylık maaşlarının ödenmesi için KOSGEB ve 10 kişiye kadar 1 kişi olmak üzere İŞKUR’dan da sigorta prim desteği alabilirsiniz.
Sonuç olarak ister ekmek, kek, pasta üretin, ister satın içinde bulunduğumuz şu olağan üstü günlerde sokağa çıkma yasağı dahi olsa özel izinle açık olacağınız ve işinizin olacağını yaşayarak gözlemliyoruz.
Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39