Sıfır faizli esnaf kredisi KOSGEB’in bankalar üzerinden verdiği bir kredidir. Esnafların yaşadıkları problemleri gidermeyi ve yerel üretimi desteklemeyi hedefler. Yerel üretimin ve üreticinin desteklenmesi ise Türkiye Cumhuriyeti ekonomisini güçlendirir. Ülkedeki üretimin artması ve sürdürülebilir olması bu neden ile önemlidir. KOSGEB tarafından esnaflara verilen sıfır faizli kredinin birçok şartı bulunur. İlgili şartları yerine getiren kişilerin, belgeleri ile birlikte bankaya başvuru yapması beklenir.
Esnaf Kredisi Neden Sıfır Faizli?
Esnaf kredisinin faizsiz olmasının nedeni KOSGEB tarafından verilen bir kredi olmasıdır. KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek adına farklı başlıklarda krediler sunar. Bu kredilerin büyük bir oranı ise sıfır faizlidir. Bu krediler işletmecilerin ve girişimcilerin kalkınmasını destekleme amacı ile verilir. Bu neden ile de esnaf kredisi de dahil olmak üzere KOSGEB tarafından verilen kredilerin faizi bulunmaz.
Esnaf Kredisi Kim Tarafından Verilir?
Esnaf kredisi KOSGEB tarafından verilen bir kredidir. Başkanlığın küçük ve orta ölçekli işletmeleri kalkındırma amacı ile verdiği bir kredidir. Küçük işletmecilerin, ülke ekonomisini canlandırması ve bu süreçte kendilerini de kalkındırmaları hedeflenir. Esnaf kredisi sıfır faizli bir kredidir ve şartları yerine getiren her esnaf, krediye başvuru yapabilir. Başvuru yapmadan önce KOSGEB veri tabanına kaydolmak gerekir.
Kayıt işlemini tamamlayan kişiler sıfır faizli KOSGEB kredisi için KOSGEB tarafından belirlenen bankalara başvuru yapabilir. Genellikle tek bankaya başvuru yapılması yeterli olur.
Esnaf Kredisini Kim Alabilir?
Esnaf kredisi alanlar KOSGEB tarafından belirtilen şartları yerine getiren kişilerdir. 18 yaşını dolduran ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olan her esnaf bu hizmetten yararlanabilir. Esnaf kredisi almak için öncelikle KOSGEB veri tabanına üye olmak gerekir. Akabinde hazırlanacak evraklar ile birlikte seçilen bankaya gidilmesi ve esnaf kredisi için başvuru yapılması gerekir. Banka tarafından başvuru için ek belgeler istenebilir.
Belgelerin yanı sıra kefil ve ipotek gibi ek güvenceler de yine bankalar tarafından talep edilebiliyor. Başvuru sahibinin borç durumuna ve kredi puanına bakılarak ipotek ve kefil sayısında artış talebinde bulunulabilir. Bankaların ek belge ve şart isteme hakkı bulunur.
Esnaf Kredisi Kefil İstiyor Mu?
Esnaf kredisi kefil isteyen kredi türleri arasında yer alır. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından verilen kredilerin birçoğu için kefil istenir. Sadece kefilin yetersiz kaldığı noktalarda esnaf kredisi için başvuru yapacak kişilerden ipotek de talep edilebilir.
Eğer ipotek gösterilebilecek bir mal varlığı bulunmuyor ise kefil sayısının arttırılması da bir başka yoldur. Esnaf kredisi almak isteyen kişilerin en az 2 kefil göstermesi ve bu kefillerden birinin devlet memuru olması şartı bulunur. Kefil gösterilemediği veya gösterilen kefilin devlet memuru olmadığı noktada, esnaf kredisi için yapılan başvuru olumsuz sonuçlanır.
Esnaf Kredisi için KOSGEB Eğitimi Alınmalı Mı?
KOSGEB esnaf kredisi için eğitim alınmasına yönelik bir şart uygulamaz. KOSGEB tarafından verilen girişimcilik eğitimi, KOSGEB’in hibe programından yararlanmak isteyen yeni girişimciler için geçerlidir. Geri ödemesiz destek almak isteyen kişilerin öncelikle KOSGEB veri tabanına üye olması ve KOBİ beyannamesini doldurması gerekir.
Bu işlemlerin ardından ise KOSGEB tarafından verilen uygulamalı girişimcilik eğitiminin tamamlanması önem taşır. Kursu başarı ile tamamlayan kişilere eğitimi bitirme belgesi verilir ve bu belge açılacak olan iş yerinde yer almak zorundadır.
Esnaf Kredisi Başvuru Evrakları Nedir?
KOSGEB esnaf kredisi başvuru belgeleri başvuru sahibine ve başvurulan iş yerine göre belirlenir. Çalışma alanına göre banka tarafından ek belge talep edilebilir. Ancak esnaf kredisi için başvuru yapacaklara yönelik belirlenen ortak belgeler de bulunur.
Bu belgeler şu şekildedir:
- Başvuran kişiye ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve fotokopisi (yeni kimlik kartı ise sadece ön yüzü, eski kimlik belgesi ise arkalı önlü fotokopisi)
- İkametgah belgesi
- 6 ay içinde çekilen vesikalık
İş yeri için sunulması gereken belgeler ise şunlardır:
- Vergi levhası
- Esnaflar odası kayıt belgesi
- Yıllık ciro belgesi
- Sicil tasdiknamesi
- Esnaf sicil belgesi
- İş yerine ait kira kontratı veya tapu
Esnaf Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?
Esnaf kredisi veren bankalar kamu ve özel bankalar olarak iki farklı gruba ayrılır. KOSGEB ile anlaşması bulunan tüm bankalar tarafından esnaf kredisi verilir. Ayrıca KOSGEB ile anlaşması olmamasına rağmen üzerine faiz ekleyerek kredi veren bankalar da bulunur.
KOSGEB ile anlaşmalı olan ve sıfır faizli esnaf kredisi veren bankalar şunlardır:
- Ziraat Bankası
- Şekerbank
- HSBC Bank
- Halk Bankası
- Vakıfbank
- Yapı ve Krediler Bankası
- Türkiye Ekonomi Bankası
- Türkiye İş Bankası
- Akbank
- Türk İktisat Bankası
Sıfır faizli kredi veren bankalar arasında yer alır.
Ziraat Bankası Esnaf Kredisi Nedir?
Ziraat esnaf kredisi veren bankalar arasında yer alır. Devlet destekli birçok kredi türüne yer veren Ziraat Bankasının KOSGEB ile de anlaşması bulunur. Yerel üreticiyi desteklemek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacı ile sıfır faizli kredi verir. Ziraat Bankası sadece esnaflara kredi veren bir banka değildir. Aynı zamanda genç girişimciler, kadın girişimciler ve çiftçilere yönelik de uygun faizli ve sıfır faizsiz krediler sunar.
Ziraat Bankası esnaf kredisi vermek için KOSGEB şartlarının yerine getirilmesini ister. Tüm belgelerin eksiksiz olarak bankaya sunulması ve ödeme planının müşteri temsilcisi ile birlikte çıkarılması gerekir.
Halk Bankası Esnaf Kredisi Nedir?
Halkbank esnaf kredisi veren bankalardan biridir ve vade süresi ile dikkat çeker. Vade süresi için alt ve üst limit belirleyen bankanın limitleri şu şekildedir:
- Alt limit: 3 aylık vade
- Üst limit: 60 aylık vade
İlgili vade sürelerine uymak şartı ile müşterilerine faizsiz esnaf kredisi veren Halkbank, başvuruları internet bankacılığından da kabul eder.
Vakıflar Bankası Esnaf Kredisi Nedir?
Vakıfbank esnaf kredisini KOSGEB desteği ile veren bankalar arasında yer alır. 60 aya varan vade seçeneği ve taksit erteleme gibi ek imkanları da bulunur. KOSGEB sıfır faizli esnaf kredisi almak isteyen kişiler, başvurularını Vakıfbank’ın bankacılık kanallarına yapabilir.
Bu kanallar şunlardır:
- İnternet bankacılığı
- Mobil bankacılık uygulaması
- İnternet sitesi
- Müşteri iletişim merkezi
Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39