KOSGEB Çiftçi Desteği Nasıl Alınır? (Hayvancılık ve Tarım)

Ana Sayfa > Kosgeb

KOSGEB Çiftçi Desteği Nasıl Alınır? (Hayvancılık ve Tarım)

KOSGEB tüm genç çiftçileri yapacakları Tarım ve Hayvancılık alanındaki doğru yatırımlar dahilinde hibe fırsatları sağlayarak desteklemektedir. 2021 yılında bütün çiftçilerimiz bu destekler sayesinde kolaylık ile Türkiye genelinde kesinlik ile il ve mera ayrımı gözetilmeksizin kurumun teşvik imkanlarından yararlana bilmektedirler. Erkek ve kadın çiftçilerimize ayrım yapılmadan kurdukları işletmeler dahilinde hibe imkanları 60.00 TL den başlayıp 370.000 TL kadar çıkmaktadır. Tüm bu olanakların yanı sıra en çok merak edilen KOSGEB canlı hayan alımını (inek, koyun, buza yada tavuk gibi) alımlarını destekliyor mu sorusunu da cevap verdik.

KOSGEB Tarım Destekleri Nelerdir?

Tarım ve Hayvancılık ile uğraşan tüm yaşlı, genç çiftçilerimizi KOSGEB desteklemektedir. Ancak, sağlamış olduğu bu destek yapacakları ticari amaç güdülerek yapılan yatırımlar sonrasında sağlanmaktadır. Kurum tüm destek sağlamış olduğu alanları bizlere bildiren bir liste hazırlamıştır. Bu listeye KOSGEB desteklenen sektörler ve NACE kodları diye adlandırılmaktadır. Şayet erkek veya kadın çiftçimiz bu listede yer alan alanlardan herhangi biri üzerinden ticari faaliyet göstermeye yönelik bir işletme kuracaksa ”Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” imkanlarından yararlanarak devletten geri ödemesiz kredi alabilir. Peki devletimiz tarımsal ve hayvansal alanda çiftçilik ile uğraşan vatandaşlarımızın hangi sektörlere yatırım yaparsa destek sağlayacak gelin birlikte görelim.

  1. Tavuk çiftliğiniz mi var? İstediğiniz il yada ilçede kuracağınız yumurta ve tavuk eti ticarethaneleri için hibe alabilirsiniz. Yada tavuk döner, köfte gibi ürün imal edip toptan pazarlama yapabilirsiniz.
  2. Arpa, buğday yada herhangi bir örtü altı veya üstü bitkisel üretimi ile mi meşgulsünüz. Yine KOSGEB imkanları ile manav, un değirmeni yada sebze ve meyvelerin işlenip saklanmasına yönelik faaliyetler, meyve suyu imalathanesi gibi bir çok işletme kurulmasında hibe alabilirsiniz.
  3. Balıkçılık ile mi uğraşıyorsunuz ? Balık fileto yada unu veya konservesine yönelik faaliyetlerde buluna bilirsiniz.
  4. Büyükbaş yada küçükbaş hayvancılık ile uğraşan bir çiftçimiz misiniz ? O zaman sıkı durumun! Ürettiğini bu hayvanlara yönelik sakat at veya etlerinin pazarlanmasına yönelik kasap faaliyetleri. Yada yine bakmış olduğunuz hayvanların etleri ile yapılan salam, sosis veya sucuk, pastırma gibi bir çok işletme faaliyetlerini kurabilirsiniz.

Size yönelik kurumun sağlamış olduğu bu desteklere örnekler bunlar ile bitmeyip, detaylı liste burada yer almaktadır.

KOSGEB Hayvancılık Destekleri Nedir?

Şimdi tarım ve hayvancılık ile uğraşan çiftçilerimizin en çok merak ettiği soruya yanıt vermek istiyorum. Bu soru sıklık ile kaşımıza çıktığı için yanıtlamadan geçmemem gerektiğini düşünüyorum. Sorumuz şu, KOSGEB canlı olarak koyun yada tavuk veya herhangi büyükbaş dana, düve alımını destekliyor mu. Kesin ve net bir şekilde HAYIR diye bilirim sizlere. Kurum sadece yukarıda da belirtmiş olduğum gibi tarımsal ve hayvansal alanda atılacak olan ticari adımları desteklemektedir. Bu amaç ile atılacak olan adımlarda ise kabaca,

  1. İşletmenin kuruluş giderleri
  2. İhtiyaç duyulan paketleme makinesi ile buzdolabı gibi bir çok ihtiyaç duyulan genel gereksinimlerin alınmasını
  3. Çalıştırılan elamanların pirim gün sayısına göre hibe alabilirsiniz.

Hayvan alımı için sizlere destekleyen tek banka Ziraat Bankası Hayvancılık Kredisi olmaktadır. Bunun yanı sıra yine yine hayvancılık ve tarım alanında yapacağınız başta ahır olmak üzere bir çok tarım makinesi alımları için TKDK ‘dan hibe alabilirsiniz.Şimdi konumuz gereği hayvancılık ve tarım alanında ticari faaliyet göstermek isteyen çiftçilerimize bahsetmiş olduğumuz alanlardaki açacakları işletme için nasıl başvuruda bulunmaları gerektiğine değineceğim.

KOSGEB Hayvancılık Kredisi Nasıl Alınır?

Tarım ve hayvancılık alanında KOSGEB ticari faaliyet gösterilmesi durumunda (ürün imalatı ve satış) çiftçimizi 60.000 TL den başlayıp 370.000 TL kadar hibe ile desteklemektedir. Bu destekleri ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” ve ”İleri Girişimcilik Destek Programı” ile sağlamaktadır. Bu iki programın hibe miktarları ise farklıdır. Destek miktarı farklı olduğu gibi başvuru şartları da yine farklılık göstermektedir. Bu başvuru şartları içerisinden en önemlisi olan iş fikrinizin ait olduğu NACE kodu dur. Buna göre,

  • ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” kapsamında 60.000 TL hibe almak isteyen çiftçilerimizin iş fikri KOSGEB Desteklenen Sektörler içerisinde yer alması yeterlidir.
  • ”İleri Girişimcilik Destek Programı” ile 370.000 TL kadar hibe alacak olan çiftçilerimizin ise iş fikirleri mutlaka İleri Girişimci NACE kodlarında yer alması gerekir.

Şayet kuracağınız üretim hane yada ticaret hane iş fikri bu listede yer alıyorsa destek programlarına ait aşağıdaki tablolardan yararlana bilirsiniz.

Kurmuş olduğunuz işletmenin ”Kuruluş Desteği” için 5.000 TL hibe alırsınız. Şayet, kadın girişimci yada engelli, 1. derece şehit yakını veya 30 yaş altı girişimci ile Gazi iseniz bu destek 10.000 TL olarak verilir. Aynı destek 12. ay sonrasında yine verilmektedir.

  • İşletmenin ilk yılında 1080 gün pirim ödeyene 20.000 TL hibe
  • 12 ile 24 ay içinde 1140 gün pirim ödemesi yapılması durumunda yine 20.000 TL hibe verilmektedir.

Böylece toplamda 60.000 TL hibe almış olursunuz. İş fikriniz İleri Girişimci NACE kodları içerisinde ise bu desteğe ilaveten aşağıdaki hibeleri de ayrıca alırsınız.

  • İş fikriniz ”Orta-Düşük” ise 100.000 TL harcamanıza 75.000 TL hibe
  • Orta-Yüksek ise 200.000 TL alınana makineler için 150.000 lira
  • Yüksek teknoloji düzeyinde ise 300.000 liralık makine, teçhizat alımlarına 225.000 lira hibe verilmektedir.

Alacağınız makinelerin yalnız Sanayi Bakanlığının Yerli Malı Tebligatına uygun olması yeterlidir. Bu desteği almak için ise ilk olarak girişimcilik belgesi almanız gerekir. Bu belgeyi videoda anlattığım şekilde alabilirsiniz.

Daha sonra ise e-devlet üzerinden başvurularınızı ilk olarak sağlamasınız. Bunun içinde şunları yapmanız yeterlidir.

  1. Veri tabanına kayıt olma
  2. KOBİ beyannamesi doldurma
  3. Destek başvursun da bulunma

Daha sonra işlemini yaptığınız yerlerden çıktıları alarak İl Müdürlüğüne müracaat edip, size verilen gün gelince iş planını sunmanız yeterli olacaktır. İş planını kabul görür ise desteklerden yararlana bilirsiniz.

 

Kaynak : https://www.kosgebkrediler.com/

 

 

Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39