Yeni tip Koronavirüsün (Covid-19) ekonomik etkilerine karşı alınan önlemler kapsamında geçici olarak iş yerleri kapanan çalışanlara "Kısa çalışma ödeneği" verilmektedir.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle kısa çalışma başvurusunda bulunan iş yerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresinin 30 Haziran 2021'e kadar uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı 23 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kısa çalışma ödeneğinin uzatılması hakkında kararında şu ifadelere yer verildi:
Yeni koronavirüs (Covid-19) nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamındaki zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalışma uygulanan işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresinin uzatılması hakkındaki ekli kararın yürürlüğe konulmasına, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun geçici 23'üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.
Kısa çalışma ödeneği başvurusu e-Devlet üzerinden yada İşkur üzerinden yapılabilmektedir.
İşverenler; gerekli belgeleri bağlı bulundukları İŞKUR biriminin elektronik posta adresine ileterek başvuru yapabilir. (Belgelerin fiziki ortamda iletilmesine gerek yoktur.)
Belgeler İŞKUR'a teslim edildikten sonra, İŞKUR, uygunluk tespiti için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlıklarına gönderir. İş müfettişlerinin başvuruyu uygun görmesi halinde, İŞKUR tarafından işverenin e-posta adresine bildirilir.
Kısa çalışma ödeneğinden faydalananlar,e-Devlet üzerinden T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile giriş yaparak Kısa Çalışma Ödeneği sorgulama işlemi yapabilirler.
İşyerindeki çalışmanın geçici olarak durdurulması ya da azaltılması halinde, 3 aydan fazla olmamak kaydıyla sigortalılara, çalışamadıkları dönem için sağlanan finansal destektir. Kısa çalışma uygulaması ve kısa çalışma ödeneği İşsizlik Sigortası Kanunu'nun Ek 2. maddesinde düzenlenmiştir.
Sigortalı çalışanın, çalışmadığı gün ücreti hesaplanarak "İşsizlik Sigortası Fonundan" çalışana ödenir. Çalışılmayan süre için ödenecek tutar, çalışanın prime esas kazancının %60'ıdır (asgari ücretin 1,5 katına kadar)
İşveren, genel ya da bölgesel kriz durumlarında; işyerindeki çalışma süresinin büyük oranda azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR'a başvuruda bulunur. İş Müfettişleri değerlendirmeleri yapar ve uygunluk durumunda onay verir.
Çalışanın son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük brüt kazancının %60'ı olarak belirlenir. Aylık asgari ücretin brüt tutarının %150'sini geçemez. Tamamen faaliyetin durdurulması durumunda 1.752,40 TL ile 4.380,99 TL aralığında kısa çalışma ödeneği ödenir.
İşverenler, 23 Mart 2020'den sonra Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezlerinin e-posta adreslerine gerekli evrakları göndererek başvuru yapabilirler. Kısa çalışma ödemeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca yapılacak uygunluk tespitinden sonra gerçekleştirilecektir.
Kısa çalışma ödeneğini alabilmek için, işveren İŞKUR'a başvuruda bulunması gerekir. Çalışanların, haftalık çalışma süresini 45 saat olarak beyan etmelidir. Çalışan, maaşının 1/3 kısmını işverenden alır, geri kalan kısmını PTT şubesinden şahsen tahsil eder.
İşyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak 1/3 oranında azaltılması ya da devamlılık şartı aranmadan işyerinde faaliyetin tamamen veya dört hafta süreyle durdurulması gerekmektedir.
6 gün çalışılan bir iş yerinde, haftalık çalışma süresinin 1/3 oranında azalması, 4 günden daha az çalışma yapılmasıdır.
İşverenin kısa çalışma talebinin onaylanması ve işçinin kısa çalışmaya tabi tutulması gerekir. Aynı zamanda kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 60 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün süreyle prim ödeme şartlarını taşıması gerekmektedir.
Kısa çalışma döneminde 4857 sayılı Kanunun 25/II bendinde yer alan nedenler haricinde, işveren tarafından işçi çıkarılamaz.
Kısa çalışma ödeneği, işçinin kendisine ödenir.
Hayır, kısa çalışma başvuruları işverenler tarafından yapılmaktadır.
Kısa çalışma ödeneği ne zaman ödeniyor?
İŞKUR tarafından işçinin kendisine, aylık olarak ödenir.
Kısa çalışma süresi 3 aydır
Uygulama süresince, Genel Sağlık Sigortası primleri İŞKUR tarafından SGK'ya bildirilir. Çalışanlar ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.
Kısa çalışma isteğinin onaylanması durumunda, kısa çalışmaya tabi tutulan çalışanlardan, kısa çalışma başlama tarihinden önceki 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son 3 yılda 450 gün süreyle prim ödemiş olan herkes yararlanabilir.
Evet, SGK ve Maliyeye borcu olan işveren, kısa çalışma başvurusunda bulunabilir.
Evet. Daha önce uygulamadan faydalanmış olan işyerleri, Koronavirüs kapsamında kısa çalışmadan yararlanabilirler.
Evet. Konkordato ilan etmiş bir işveren, kısa çalışmadan yararlanabilir.
Gerekli şartları taşımaları durumunda faydalanabilirler.
Gerekli şartları taşıyan, kronik hasta ve 65 yaş üstü olanlar da uygulamadan yararlanabilir.
Hayır devlete herhangi bir borç olmayacaktır.
Kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneğinden düşülmektedir. Lakin mahsup edilip edilmeyeceğini belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39