Kıdem Tazminatı Hesaplarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kıdem Tazminatı Hesaplarken dikkat edilecek unsurlar;
- Kıdem tazminatında kişinin son brüt ücreti dikkate alınır.
- İşçinin son brüt ücretinin yanında işçiye sürekli ödenen yan hakların aylık brüt tutarları da kıdem tazminatı hesabında kullanılacak giydirilmiş ücrete dahil edilir.
- Çalışana yılın belli periyotlarında ödenen, sürekliliği olan (yılda bir,üç ayda bir gibi) prim, ikramiye, giyecek yardımı, yakacak yardımı vb. menfaatler kıdem tazminatı hesabında bir aya tekabül eden tutarı giydirilmiş ücrete eklenir.
- Kıdem tazminatı hesaplama işlemi yürütülürken, çalışan, aynı iş yerinde çalıştığı her yıl için son aldığı maaşın brüt tutarı kadar kıdem tazminatı alacak şekilde hesaplama yapılır.
- Tam yıldan artan günler ise aynı oranda kıdem tazminatına eklenir. Yani çalışanın işten ayrıldığı tarihteki giydirilmiş ücretinin 365’ e bölünmesi ile günlük alması gereken kıdem tazminatı hesaplanır. (örneğin 5 yıl 6 ay 10 gün çalışan kişinin günü gününe kıdem tazminatı hesaplanır.)
- Kıdem Tazminatından sadece damga vergisi kesintisi yapılır. Brüt Kıdem Tazminatı Tutarı x % 0.759 (binde 7.59)
- Kıdem tazminatı hesaplamasında kullanılan giydirilmiş ücret/kıdeme esas ücret için bir tavan tutarı belirlenmiştir. Her yıl ve yılın belli dönemlerinde değişen bu tavan tutardan daha yüksek bir tutar kıdeme esas ücret olamaz. Yani brüt kazançları toplamı, kıdem tazminatı tavan ücretinden fazla olan kişilerin alacağı kıdem tazminatı tavan ücret üzerinden hesaplanmalıdır.
Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39