Keçi çiftliği iş fikri, aklınıza yatmış olabilir ve bu iş fikriniz için gerekli olan sermayenin tamamına sahip olmayabilirsiniz. Keçi çiftliği için gerekli sermayenin tamamına sahip olsanız dahi risklerinizi en az düzeye indirebilmek adına keçi çiftliği devlet desteği alarak yatırımınıza daha emin adımlarla başlamanızı öneririm.
Bu içeriğimizde, ülkemizde keçi çiftliği kurmak isteyenler için yararlanabilecekleri devlet desteklerinden ve kredi programlarından bahsettik. Eğer bu iş fikrini hayata geçirmekte kararlı iseniz, mutlaka içeriğimizde bahsettiğimiz devlet desteklerinden yararlanmanızı tavsiye ediyorum. Özellikle TKDK keçi çiftliği desteği ve Ziraat Bankası keçi çiftliği kredisi, yatırımcılar için çok yararlı programlar olarak öne çıkıyor.
Ülkemizde keçi çiftliği devlet hibe desteklerini 4 farklı program olarak inceleyebiliriz.
Bu dört temel program, keçi çiftliği kurmuş ya da kuracak olan yatırımcılar için çok önemli hibe ve kredi kaynakları olarak değerlendirilmektedir. Sermayesi yeterli olmayan veya risklerini en az düzeye indirmek isteyen yatırımcıların dört programı da dikkatli bir şekilde incelemelerini tavsiye ediyoruz.
Şimdi dilerseniz, bu dört programın detaylarına tek tek geçelim.
TKDK, keçi çiftliği kurmuş ya da kuracak olanlar için 500.000 EURO‘ya kadar hibe desteği vermektedir. Ancak doğrudan canlı hayvan alımına hibe desteği yoktur. Makine ekipman giderleri, bina yapım-tadilat işleri ve hizmet alımları desteklenmektedir.
Keçi çiftliğiniz için aşağıdaki giderleri yapabilirsiniz:
Destek oranı, %60’tır. Harcamaların %18’lik KDV ve %40’lık payı, çiftlik sahibi tarafından karşılamaktadır. Bu nedenle, hayvan alımı hariç proje giderinizin %50’si kadar sermayenizin olması büyük önem arz etmektedir.
Keçi çiftlikleri, TKDK tarafından her ilde desteklenmemektedir. Aşağıdaki görsel yer alan illerde keçi çiftliği kurmanız durumunda destekten yararlanabilirsiniz.
Peki ama kimler bu desteğe başvuru yapabilir?
TKDK hibesinden faydalanabilmeniz için başvuru ilanına çıkılmış olması ve başvuru süresi içerisinde proje başvurunuzu yapmanız gerekmektedir.
Bu desteğin tam adı anaç koyun ve keçi desteklemeleridir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından keçi başına yıllık olarak verilmektedir.
2019 yılında keçi başına verilen destek ödemesi 25 TL idi. 2021 yılında keçi başına verilen destek tutarı artırılacaktır.
Destekleme verilecek keçilerin dişi olması ve 15-90 ay yaş aralığında olmaları gerekmektedir.
Her yıl başvurular, üye olunan il damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliklerine yapılmaktadır.
Kırsal alanda keçi çiftliği düşünen girişimciler, genç çiftçi hibe desteği programına başvuru yapmaktaydı. 2017 ve 2018 yılında verilen bu destek, 2019 yılında verilmemiştir. 2021 yılında ise verilip verilmeyeceği henüz netleşmemiştir.
Destek tutarı, 30.000 TL olup girişimcinin 41 yaşından büyük olmama şartı aranmaktadır. Hibe ile doğrudan canlı hayvan alımı yapılabilmektedir.
Ziraat Bankası, keçi çiftliği için faizsiz kredi imkanı tanımaktadır.
Kredi üst limiti, 5.000.000 TL olup yatırım dönemi için %100 faiz desteği, işletme dönemi için ise %75 faiz desteği verilmektedir.
Bu şu anlama geliyor: Eğer yeni bir keçi çiftliği açacaksanız, Ziraat Bankası’ndan faizsiz kredi kullanabiliyorsunuz. Eğer işletmeniz var ise kullanacağınız kredi için %75 faiz desteği alabiliyorsunuz.
Faizsiz keçi çiftliği kredisi alabilme şartları ise şunlardır:
Kaynak : https://parahayali.com/
Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39