Kdv Tevkifatı Uygulaması

Ana Sayfa > Kosgeb

Kdv Tevkifatı Uygulaması

Kdv Tevkifatı Uygulaması
1) Kdv tevkifatı nedir?
KDV alacağının, kanunda belirlenmiş malların alım satımı veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV'nin, alıcılardan bazen tamamı bazen de kanunda belirlenen oranda kesinti yapılarak satıcıya değil de vergi dairesine vergi sorumlusu sıfatıyla beyan edilip ödenmesidir.
2) KDV tevkifatı nerelerde uygulanır?
• Belirli yapım işleri ve bunlara ait mühendislik – mimarlık hizmetleri
• Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri
• Özel güvenlik hizmetleri
• Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ilişkin tamirat, bakım ve onarım hizmetleri
• Yemek servisi
• Danışmanlık ve denetim hizmetleri
• Yapı denetim hizmetleri
3) Tevkifatlı Fatura Nedir?
Para hususunda kesinti anlamına gelen bir kelime olan tevkifat; vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme veya kesinti yapma manasına geliyor. Normal ya da irsaliyeli faturadan bir farkı bulunmayan tevkifatlı faturayı diğerlerinden ayıran özelliği ise, faturaya işlenen verginin alıcı ve satıcı arasında bölüştürülerek ikisinden de alınıyor olması. Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde belirtilen gelir çeşitleri üzerinden, yine aynı yasada yer alan kesintiler gelir vergisi tevkifatı olarak nitelendiriliyor.
4) Kimler Tevkifat Yapar?
• Genel bütçe içinde yer alan; daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler ve bunların teşkil ettikleri birlikler
• Döner sermaye ile çalışan kuruluşlar
• Kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşları
• Kanunla kurulan ya da tüzel kişiliği bulunan emekli ve yardım sandıkları
• Bankalar
• Kamu İktisadi Kuruluşları ve İktisadi Devlet Teşekkülleri
• Özelleştirme kapsamında yer alan kuruluşlar
• Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar
• Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda olan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan kurum, kuruluş ve işletmeler
• Payları İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören şirketler
5) Tevkifatlı Fatura Nasıl Hesaplanır?
Örneğin; elimizde KDV Hariç fiyatı 2.000 TL’lik bir ürün olsun. Bu faturaya %18 oranında KDV eklediğimizi düşünelim. O halde bu vergi 360 TL, genel toplam ise 2.360 TL olacak. Yani satıcının 360 TL KDV ödemesi gerekiyor.
Eğer bu faturada tevkifat oranı bulunuyorsa; yarı yarıya bir oranda 360 TL’lik bir KDV tutarı ortaya çıkıyor. Böylelikle KDV’nin 180 TL’lik miktarı satıcıya, kalan 180 TL’lik KDV miktarı ise alıcıya ait oluyor.
Tabii ki tevkifat oranları değişiklik gösterebiliyor. Tevkifatlı fatura talep edildiği takdirde, uygulanacak olan oranın kesinlikle sorulması gerekiyor. Yarı yarıya olduğu gibi, 9/10 gibi bir oran da uygulanabiliyor.
6) KDV tevkifatı geri alınabilir mi?
tevkifata tabi tutulan KDV'yi, ilgili dönemde iade konusu yapmama tercihinde bulunduktan sonra, izleyen dönemlerde bu tercihlerinden vazgeçerek iade talep etmeleri mümkündür. Ancak, tevkifatlı işlemin gerçekleştiği dönem için düzeltme beyannamesi verilecektir.
7) KDV tevkifatı neden yapılır?
Vergi açısından bakarsak tevkifat kelimesi bölüşme ve kesinti yapma işlemlerini açıklamak için kullanılır. Devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) sadece satıcıdan almaz, onun yerine alıcı ve satıcı arasında bölüştürür. Bu şekilde ödemenin daha düzgün ve düzenli olmasına katkı sağlar. İki tür tevkifat vardır.
8) 2020 yılında KDV tevkifat uygulamasının sınırı nedir?
2020 Yılında ödemelerden yapılacak KDV tevkifatı oranlarının yer aldığı tablo aşağıda yer almaktadır. Kısmi tevkifata giren işlemin sınırı 1.000 TL'yi aştığı takdirde tevkifat yapılacaktır. Bu tutarı aşmayan ödemeler için tevkifat yapılmayacaktır. 1000 TL'lik tutar KDV dahil tutardır.
9) Belediyeler tevkifata tabi mi?
Belediyeler, belirlenen kurum ve kuruluşlar arasında sayılmadığından, bu kapsamda tevkifat yapma zorunlulukları bulunmamaktadır. Tevkifat yapma zorunluluğu bulunan ikinci kısım da, KDV mükellefiyeti olanlardır. ... KDV mükellefi olanlar için tevkifat yapma zorunluluğu, anılan tebliğde tek tek belirtilmiştir.
10) KDV tevkifatı hangi beyanname ile verilir?
Tevkifat, genel bütçeli idareler hariç, tevkifata tabi işlemin yapıldığı dönemde vergi sorumlularına ait 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39
VERGİ UZMANI: MANSUR ACAR