Yemek giderleri. İşiniz ile ilgili olduğu takdirde grup yemeklerine ait fiş veya faturaları gider olarak gösterebilirsiniz. Şahıs şirketinde kendinize ait yiyecek/içecek giderleri de ödenecek vergi için dikkate alınır. Personelinize ödediğiniz yemek parası da bordroya eklenir ve gider olarak yazılabilir.
Araç giderleri. Şahıs şirketine sahipseniz vergi dairesine dilekçe verdikten sonra aracınıza ait benzin, yıkama, otopark, servis, kasko ve benzeri ücretlerinin %70’ini gider olarak gösterebilirsiniz. Eğer sıfır bir araç satın alıyorsanız ve bedeli 300.000 TL’den fazla değilse faturadaki ÖTV ve KDV’nin tamamı gider olarak gösterilebilir. Ayrıca araç kiralama ücretleri 5.500 TL’yi aşmadığı takdirde yine tüm şirket türlerinde gider olarak gösterilebilir. Bu tutarı aşması halinde ise gider olarak dikkate alınmaz.
Fiş. Her ne kadar giderleri fatura ile belgelendirmek daha sağlıklı olsa da fişler de gider olarak gösterilebilir. Yemek, temizlik, kırtasiye vb. fiş ile belgelendirilebilecek şeyleri gider olarak göstermek bir mahsur yok. Ancak sadece kredi kartı slipleri değil, fişinin de olmasına dikkat edilmeli.
Personele yaptığınız ödemeler. Maaş ödemeleri, personel adına ödenen gelir vergisi ve sigorta primleri ödenecek vergiyi azaltır. Bununla birlikte personeliniz için harcadığınız tedavi ve ilaç ücretleri de gider olarak gösterilebilir.
Ulaşım ve taşınma. Şehir içi, şehir dışı, ülke dışı gibi ulaşım giderleri ödeyeceğiniz verginizi azaltır. Bunun yanı sıra şirketinizi taşırken ödeyeceğiniz ücretler de gider olarak gösterilebilir.
Telefon, internet, su, doğalgaz. Bu tür harcamaların da gider olarak gösterilebilmesi için doğal olarak faturalarının mutlaka bulunması gerekiyor. Limited ve anonim şirketlerde bu faturaların mutlaka şirket adına olması gerekiyor.
Kira ve aidat. Şirketinizin adresinin bulunduğu yer size ait değilse ödenen kiralar da gider olarak gösterilebiliyor. Bunun yanı sıra site yönetimine ödenen aidat, demirbaş vb. ücretler de gider olarak kabul ediliyor.
Yazılım, reklam, SaaS. Şirketiniz için kullandığınız Adobe, Salesforce, Trello gibi yazılımlar ve Facebook, LinkedIn, Instagram ve Google reklamları gider olarak gösterilebiliyor. Reklamlar ve satın almalar için KDV 2 ödenmesi gerekir.
Danışmanlık. Şirketiniz için dışarıdan aldığınız avukat, mal müşavir, yönetim danışmalığı gibi hizmetler de faturası mevcut olduğu takdirde gider olarak kabul ediliyor.
Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.
Telefon: 05547636339