Hangi giderlerinizi kazancınızdan düşürebileceğinizi biliyor musunuz? Vergi hukukuna göre gider olarak gösterebileceğiniz harcamalarınızı öğrenmek ve daha etkin bir gelir-gider yönetimi yapabilmeniz için tüm merak edilenleri bir araya getirdik. İşletme gideri göstermenin inceliklerini birlikte inceleyelim.
Bir işletmenin faaliyetlerinde kullanılmak veya satılmak üzere satın alınmış varlık ve hizmetlerin maliyeti işletme gideri olarak tanımlanıyor. Bu giderlere, ilgili döneme ait amortisman ve tükenme payları da dahil ediliyor. Özetle, bir firmanın işletmesini ve üretimini sağlamak için yapmış olduğu giderlerin tamamı işletme gideri olarak geçiyor.
Yemek giderleri: Eğer şirketin faaliyeti için yapılmışsa… Buna şirket toplantısı, müşteri ağırlama gibi kalemler de dahil edilebilir. Ancak şirketin faaliyeti ile orantılı olması bekleniyor.
Seyahat harcamaları: Uçak, otobüs, deniz otobüsü, tren, otel, otopark gibi harcamaları kapsıyor. Şirket faaliyetleri dahilinde yapılan şirket toplantısı, müşteri görüşmesi, müşteriyi toplantıya götürme gibi aktiviteler için geçerli oluyor. Ancak şirketin faaliyeti ile orantılı olması bekleniyor.
Taşıt giderleri: Yakıt, sigorta, kira, tamir gibi giderleri kapsıyor. İşle alakalı olması, işletme kapsamında olması, işletmenin aktifinde bulunmamakla birlikte, kiralama yoluyla edinilmesi gerekiyor.
İletişim giderleri: Telefon, internet, ADSL gibi giderleri kapsıyor. İşle alakalı olması, işletme kapsamında olması, işletmenin aktifinde bulunmamakla beraber, kiralama yoluyla edinilmesi gerekiyor.
Giyim harcaması: Demirbaş olarak verilen baret, kask, iş tulumu, iş önlüğü, çizme gibi eşyalar, tek tip giysileri kapsıyor.
Yemek giderleri: Arkadaş, aile yemekleri, işle alakalı olmayan market harcamalarını kapsıyor.
Seyahat harcamaları: Tatil harcamaları, aile veya arkadaşların seyahat harcamaları, eş ile çıkılan iş seyahati sebebiyle yapılan harcamaların eşe denk gelen kısımları.
Taşıt giderleri: Çalışana ait araç yakıt, tamir giderleri, şirketin gelirini artırıcı fonksiyonu bulunmayan diğer giderler.
İletişim giderleri: Çalışana ait hatlar için ödenen faturalar, şirketin gelirini artırıcı fonksiyonu bulunmayan diğer giderler.
Giyim harcaması: Gömlek, kravat, saat, kemer, fular, ayakkabı, kaban gibi harcamalar.
Bu çeşit harcamaların, her ne kadar şirket faaliyetleri için önemli ve gerekli olduğu düşünülse dahi maliyenin görüşü aksi yönde oluyor.