İşkur Türkiye’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bulunan sosyal ve iş hayatını dengelemek için bireylerin iş bulmalarına yardımcı olmak amacıyla kurulmuş olan bir kamu kuruluşudur. İŞ-KUR’un asıl amacı aşağıda tam anlamıyla tanımlanmıştır. İş-Kur Tanıtım filmini izleyerek, bu kuruluş hakkında net bilgiye ulaşabilirsiniz.
''İşgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda; iş ve işçi bulmaya aracılık hizmetini etkin bir şekilde sunmak, işgücünün istihdam edilebilirliğini artırmaya yönelik aktif programlar yoluyla istihdamı kolaylaştırmak, korumak, geliştirmek, çeşitlendirmek ve işini kaybedenlere geçici bir süre gelir desteği sağlamak.''
Bu anlatımdan sonra, İŞ-KUR iş ve işçi bulmak isteyen kişilere yardım ettiğine göre, maddi yardıma ihtiyacı olanlara, kredi çekmek isteyenlere, işkur kredisi nasıl çekilir sorularını yöneltenlere iş bulmakta başka fayda sağlayamamaktadır. Zira şuan ülkemizde İşkur kredisi adıyla bilinen KOSGEB tarafından verilen krediden başka bir şey değildir. İşkur Müdürlükleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı dukkanacmak.com olmalarına karşın, KOSGEB Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı devlet kurumlarıdır. Her iki kuruluşun, iş ve iş bulma konusunda, Türkiye’nin ekonomisine hizmet etmeleri, işyeri açma ve iş kurma kredilerinde de isimlerinin geçmesi nedeniyle İşkur Kosgeb kredisi gündeme gelebilmektedir.
İşkur kredisi çekmek istiyorum diyenlerin bir sebebi de Kosgeb ile İşkur arasında yapılan anlaşma protokolü nedeniyledir. Her ne kadar Kosgeb faizsiz kredi ve hibe verebilse de, bu protokole rağmen İşkur kredisi alabilmeniz mümkün değildir. Protokolün işkur’a yüklediği sorumluluklardan bazıları şunlardır;
Burada görüldüğü üzere, KOSGEB-İŞKUR arasında imzalanan protokol gereğince, İŞ-KUR‘a kosgeb uygulamalı girişimcilik eğitimi başvurusu yapabilirsiniz. İşkur kredisi alamasanız da, iş-kurun verdiği kosgeb eğitimlerine katılarak, sertifika alabilir, bu sertifika ile kosgeb’e faizsiz kredi ve hibe kredi başvurusu yapabilirsiniz.
Hükumet tarafından teşvik ve hibeler arasında ile işkur kredisi olmasa da, esnafa verilecek olan 50 bin lira KOBİ kredisi, 30 bin lira Halkbank ve Kefalet Kooperatif kredisi birçok esnafımızın yüzünü güldürmüştür
Tarım Bakanlığınca açıklanan Milli Tarım Projesi dahilinde yine köye dönüş yapmak isteyen kişilere 30 bin lira köye dönüş hibe kredisi verileceği açıklanmıştır. Kosgeb’ in verdiği kredilerin miktarı 50 bin hibe den 70 bin liraya, 100 bin lira faizsiz krediden 150 bin liraya çıkarılmasa da, halen işkur kurslarına katılan yeni girişimciler toplamda 150 bin liraya kadar hibe ve kredi desteği alabilmektedirler. İş-kur kredisi haricinde diğer kuruluşların kredi ilanlarına hemen başvurabilirler.
şkur ile anlaşmalı bulunan Kosgeb’ den destek almak için ilk olarak Kosgeb’ in verdiği uygulamalı girişimcilik eğitimi programlarına katılmak gerekmektedir. Kurs tarihlerini Kosgeb’ in sayfasından eğitim duyuruları bölümünden takip edebilirsiniz. Kurslar 32 saatten oluşmaktadır ve katılım zorunludur. Verilen eğitimler işletme ve iş planı üzerinedir. Kurs sonrası katılımcılara sertifika verilmektedir.
Bu aşamadan sonra uzmanlar tarafından yapılacak olan inceleme sonrası bütçe göz önünde bulundurularak destek verilecektir.
Kosgeb’ ten destek alabilmek için belirli şartlara sahip olmak gerekmektedir. İlk olarak istenen evrakları zamanında teslim etmek, sertifika almak ve iş planı sunmak gerekiyor.
Kosgeb desteklerinden sadece Türk vatandaşları faydalanabilir.
18 yaşının tamamlanmış olması gerekmektedir.
Sıfırdan işletme kurulumlarında Kosgeb’ den destekleme ödemesi alabilmek için daha önce aynı konuda destekleme ödemesi almamış olmak gerekmektedir.
Kosgeb Girişimcilik, araştırma ve geliştirme, teknolojik üretim, yerlileştirme, işletme geliştirme, büyüme ve uluslararası aştırma, laboratuvar destekleri alanlarında destek sağlanmaktadır. Ayrıca Kosgeb’ in desteklediği sektörler nace kodları ile ifade edilmektedir.
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39