Influencerların Vergilendirilmesi ile İlgili Bilinmesi Gereken 4 Konu

Ana Sayfa > tekstiller

Influencerların Vergilendirilmesi ile İlgili Bilinmesi Gereken 4 Konu

Influencer veya fenomen ifadeleri ülkemizde daha çok belli bir eğitim, görgü seviyesine sahip olmadığını düşündüğümüz birkaç kişinin sosyal medya üzerinden onlar adına utandığımız paylaşımları ile gündeme gelse de aslında gazetelerde karşımıza çıkan ve toplumsal değerleri erozyona uğratan sınırlı sayıdaki kişileri hariç bıraktığımızda, dünyada ve ülkemizde influencerların etki alanı modern pazarlama-iletişim anlamında düşündüğümüzden çok daha geniş ve son derece önemli. 

1-Influencerlar modern pazarlamada nerede konumlanıyor?

  • Influencerlar tarafından ürün/hizmet pazarlama sürecinde, takipçi ile ilişki,etkileşim ve doğru kitle hedeflemesi sayesinde neredeyse ürünü daha önce denemiş bir arkadaş tavsiyesi ile (deneyim pazarlaması) bir şey almış gibi hissederek doğru bir seçim yaptığınızı düşünüyorsunuz. 
  • Zaten ürünün kendisinden çok size ne hissettirdiği önemli olduğu için başta araba-ev reklamlarında olmak üzere sürekli bu ürünü alırsanız bu reklamdaki “rol model” kişiler gibi olursunuz hayali de beraberinde pompalanıyor.
  • Birçok uzmana göre influencerlar, pazarlama alanında hızlı etkileşim, farklı kitlelere farklı şekilde ulaşabilme kolaylığı, tüketici ile kişiselleştirilmiş ilişki geliştirme imkânı gibi olanaklar sayesinde yeni bir dönemin kapılarını açarken aynı zamanda birçok kişi için de uzmanlıklarını sergileyerek gelir elde etme fırsatı yaratabilmeleri mümkün oluyor.

2-Influencer Kime Deniyor?

  • Bilindiği üzere influence kelimesinin Türkçe karşılığı “etkileme” olup, influencerlar ise genel kabul görmüş tarif ile çok fazla sayıda sosyal medya takipçisine sahip olan ve takipçilerinin fikirlerini, davranışlarını ve satın alma kararlarını etkileyebilen ünlü veya ünlü olmayan kişilere verilen isim olarak ifade ediliyor.
  • Influencerlar belli alanlara yoğunlaşarak niş kitlelere hitap edebilecekleri gibi genel herkesi ilgilendirebilecek konularda da paylaşım yaparak gelir elde edebiliyorlar.
  • Influencerlar markalar ile çalışabilecekleri gibi kendi markalarının da tanıtımlarını yapabiliyorlar.
  • Dünyada öne çıkan ve çok fazla takipçisi olan influencerlar genelde aşağıdaki alanlarda karşımıza çıkıyor.
  • Güzellik, Moda, Bakım, Seyahat, Yaşam tarzı, Spor, Finfluencer denilen kişisel finans, Teknoloji (Huda Kattan, Kayla Itsines, Virat Kohli en bilinen influencerlardan bazılarıdır). 
  • Bir görüşe göre de ülkemizde Prof. Özgür Demirtaş twitter/x platformu üzerinden abonelerine ile değerli bilgi ve tecrübelerini sunarak elde ettiği gelirler açısından finfluencer olarak ifade edilebilir. 

3-Influencerlar Nasıl Gelir Elde Ediyor?

  • Affliate Marketing: Influencerın yayınlandığı sayfada yer alan link üzerinden alışveriş yapıldığında influencera yapılan ödeme şeklinde gelir elde edilebilir.
  • Youtube Reklamları: Videoların başında ve sonunda gösterilen reklamlardan elde edilen gelir elde edilebilir.
  • Instagram, Tiktok, Twitch, Twitter/X Rozet, bağış, abonelik vb. gelirler:Rozetlerle canlı yayına geçildiğinde izleyiciler desteklemek ve kendilerini göstermek için rozetler satın alabilir. Bu sayede influencerlar gelir elde edebilir.
  • Ürün Satışı:Birçok influencer, kendi giyim, aksesuar veya dijital ürünler gibi ürünler geliştirir. Bu ürünleri kendi izleyicilerine tanıtırlar ve satışlardan gelir elde ederler.
  • Post başına ücret: Markalar için sosyal medya hesaplarından gönderdikleri post başına gelir elde edebilirler.

Yukarıdakiler dışında da birçok farklı şekilde de gelir elde etme imkanı söz konusudur. Genelde influencerlara nakdi ödeme yapılsa da istisnai olarak hizmet bedeli olarak ürün de verilebilmektedir.

4-Influencerların Vergilendirilmesi Nasıl Olur?

  • Influencerların nasıl vergilendirileceği elde edecekleri gelirin tutarı ve niteliğine göre değişmektedir. 
  • O yüzden bu sorunun tek bir cevabı bulunmamaktadır. Ama temelde durumu 3'e ayırabiliriz.

a-) 2024 yılında yıllık 3.000.000 TL altı sadece Youtube, Instagram, Adsense vb. gelirleri olanların vergilendirilmesi

  • Sosyal içerik üreticiliği faaliyeti kapsamında sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden elde edilen; reklam gelirleri, sponsorluk gelirleri, bağışlar, hediyeler, bahşişler, ücretli abonelik gelirleri gibi gelirler kazanç istisnası kapsamında dikkate alınmaktadır.
  • Bu şekilde gelir elde eden influencerlar sosyal içerik üreticiliği kazanç istisnasından faydalanabilir. Bu sayede şirket kurmalarına gerek kalmadan elde ettikleri geliri vergilendirebilirler
  • İstisna belgesi alınması zorunlu olup, ayrıca bağkur ödemesi yapılması gereklidir.
  • Elde edilen gelirler üzerinden sabit 15% oranında stopaj/vergi banka tarafından kesilecektir. Şirketleri olmadığı için giderleri kullanmazlar ve ödenecek vergi tutarını azaltmak için kullanamazlar.
  • Eğer içerik üretimi karşılığında cep telefonu vb. bir eşya verilmiş ise bu eşyanın rayiç bedeli kadar nakit bedelin ilgili ayın sonuna kadar bu istisna kapsamında açılan hesaplara yatırılması halinde kazanç istisnasından faydalanılabilir.

b-)Tutardan bağımsız olarak marka işbirliği, ürün satışı veya post başına ücret alan, affliate marketing geliri olan influencerların vergilendirilmesi

  • Bu durumda mutlaka şirket kurulması gerekiyor. Yukarıda yazılı gelirler için sosyal içerik üreticiliği kazanç istisnasının uygulanması maalesef mümkün değil.
  • Elde edilecek gelirler için şahıs, limited veya anonim şirket kurulabilir. Elde edilen gelirlerden iş ile ilgili yapılan harcamalar indirim konusu yapılabilir. Kurulacak şirket türüne ve yapılacak vergi planlamasına göre %15 sabit oranın altında vergi ödenmesi de mümkün olabilir.
  • Influencerların genel olarak gider olarak gösterebileceği kalemler faaliyet alanlarına göre değişebilir. Örnek olarak seyahat alanında paylaşım yapan bir influencer için otel faturaları gider olarak kabul edilirken, kıyafet tanıtımı yapan bir influencer için kıyafet, takı vb. faturalar gelirlerinden düşülerek daha az vergi matrahına ulaşılmasını sağlayabilir.

c-)2024 yılında yıllık 3.000.000 TL üstü Youtube, Instagram, Adsense vb. gelirleri olanların vergilendirilmesi

  • Kazanç istisna sınırı 3.000.000 TL olduğu için bu tutar üzerinde gelir elde edilmesi durumunda ise b seçeneğindeki gibi şirket kurulması zorunludur. 
  • Elde edilen gelirin niteliğine göre farklı vergi planlama seçenekleri de söz konusudur. Örnek olarak son zamanlarda özellikle Arap coğrafyasını hedefleyen birçok influencerın Birleşik Arap Emirlikleri’nde şirket kurduğunu da gözlemliyorum. Birleşik Arap Emirlikleri dışında Andorra, 

Sonuç olarak, influencer veya fenomen ifadesi ile herkesi aynı sepete koymak hatalı bir yorum olmaktadır. Internet üzerinden elde edilen gelirlerin niteliği, şekli her geçen gün değişip farklılaşırken vergi kayıp, kaçağının oluşmaması büyük önem arz etmektedir.

Influencerların vergilendirilmesi konusunda da doğru bilinen birçok yanlış söz konusu. 

Bu durumun nedeni influencerların birçoğunun çok farklı şekillerde gelir elde edebilmesi ve bu gelirlerin çoğunun 318 Sayılı Gelir Vergisi Tebliğinde yer alan Sosyal İçerik Üreticiliği kazanç istisnası kapsamında değerlendirilemeyecek olması.

 

Kaynak link