İÇ DENETİM TÜRLERİ

Ana Sayfa > Kosgeb

İÇ DENETİM TÜRLERİ

İç denetim, bir uygulama bütünüdür. Genelde iç denetim fonksiyonlarının, iç denetçilerin bu standartlara uygun bir şekilde hareket etmesi beklenmektedir. Biz insanlar gibi bu uygulamalarda sürekli olarak değişip gelişip, yenilenebilme olanağına sahipler. Böylelikle belli bir takip süresince bu standartlar da sürekli güncellenmektedir.

Uygunluk Denetimi: Şirketlerin faaliyet ve işlemlerinin ilgili kanun, yönetmelik ve diğer mevzuatlara uygunluğunun denetimidir. Şirketin nasıl yönetilmesi ve işlemesi gerektiğini belirten bütün operasyonel süreçleri ilgilendiren mevzuatın ve bu mevzuatta tanımlanan uygulama adımlarının ne derece uygun olduğunu, nerelerde tıkanıklıklar yaşandığını, nelerin farklı yapıldığının tespit edilmesi bu tespitin gerekçelendirilmesi, örneklendirilmesi ve bu örneklendirmenin neticesinde somut iyileştirme alternatiflerinin sunulmasıdır.

Mali Denetim: Tüm kurumlar, finansal başarıya ulaşma içgüdüsü ile işe koyulur. Bu yolda yükselmek için çok çaba sarf eder. Büyük hedefler belirleyerek, kendilerine yenilikler katarlar. Bu çabaların karşılığının alıp alınmadığı da mali veriler sayesinde anlaşılır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir; şirketin yıllık satış gelirleri verileri, ciro, nakit akışı verileri, karlılık verileri, mali tablo verileri gibi. Özetle, gelir gider ve varlıklara ilişkin hesap işlemlerinin doğruluğunun, mali sistem ve tabloların güvenirliliğinin değerlendirilmesidir.

Sistem Denetimi: Sürekli denetim ve sürekli iyileştirme halinde ilerlemek bir şirketin olmazsa olmazı haline gelmelidir. Sistem denetimi,  şirketlerin büyümesi, gelişmesi, yeni yatırımı ile ortaya çıkan ve bu durum ile beraber doğal olarak şirketin yöneticisinin kontrolü kaybettiğini düşündüğünü varsayar. Denetlenen faaliyetlerin, iç kontrol sisteminin organizasyonun yapısına katkı sağlayıcı bir yaklaşım ile birlikte analiz edilerek, eksikliklerin tespit edilmesi kalite ve uygunluğunun araştırılması, kaynakların ve uygulanan yönetimlerinin yeterliliğinin ölçülmesi ile değerlendirilmesidir.

Performans Denetimi: Her firmanın belirlemiş olduğu mutlak bir hedefi vardır. Bazı hedeflerin gerçekleştirilmesi uzun yılları bulurken, bazıları kısa vadelidir. İç denetimde bu işleyiş; hedefleri koyduk, gideceğimiz yönü belirledik, sayısal ölçülebilir hedefler belirlendi. Bu performans hedeflerine ne kadar uyumlu ilerlediğini gösteren denetim türü performans denetimidir. Yönetimin bütün bölümlerinde gerçekleştirilen işlemlerin planlanması, uygulanması ve kontrolü aşamalarındaki etkililiğin, ekonomik durumun ve verimliliğin değerlendirilmesidir.

Bilgi Teknolojisi Denetimi: Denetlenen şirketin elektronik bilgi sistemlerinin sürekliliğinin ve güvenirliliğinin değerlendirilmesidir. Bilgi teknolojileri denetimi, bir firmanın, şirketin içinde yürüttüğü tüm operasyonlarda, bir malın satın alınmasından o malın üretilip sevk edilmesine, bir insan kaynağı tarafından alınan yeni çalışan kişinin performans değerlendirmesinden kariyer yönetimine kadarki tüm alanlarda kullanılan, bilgi teknolojilerinin ne derece sürdürülebilir olarak kullanılabileceğini denetleyen iç denetim türüdür.