Müşterinin satın aldığı ürünü iade etmesi durumunda kesilen faturaya iade faturası denir. Müşteri, satın aldığı ürünün hepsini ya da belirli bir kısmını iade edebilir. İade faturası, iade edilen ürün ve oranı esas alınarak düzenlenir. Ayrıca iade faturası, yanlış fatura kesildiği zaman da düzenlenebilir. Hatayı düzeltmek için hazırlanan iade faturasından sonra ürün iade edilir ve doğru faturayla yeniden satış işlemi gerçekleşir.
İade faturası; bir ürünün üretimi, satışı ya da tedarik edilmesi durumunda düzenlenmediği için esasen bir fatura çeşidi değildir. İade faturasını alıcı düzenlemektedir. Alıcı, satın aldığı ürünün hepsini ya da bir kısmını herhangi bir sebepten dolayı iade etmesi durumunda iade faturası keser. Ürünü kabul etmediğini belirten müşteri, böylelikle işlemini muhasebeleştirmiş olur.
Örneğin, firmanız için herhangi bir tedarikçiden 10 birim mal aldınız. Daha sonra aldığınız malın 7 birimini ya da 10 birimin tamamını iade etmeye karar verdiniz. Bu durumda iade faturası düzenleyerek malı iade ettiğinizi belgeler ve durumu muhasebeleştirebilirsiniz.
Bilgisayar ve yazıcı yardımıyla kesilen iade faturasından herhangi bir farkı yoktur.
Satın alınan ürünü iade etmek için alıştan iade faturası kesilmelidir. Sattığınız ürün için tarafınıza iade faturası gelmişse, satıştan iade faturası düzenlemeniz gerekmektedir.
Satıştan iade muhasebe kayıtları
ayrı ayrı değerlenmesi gerekiyor.
Alış iadeleri muhasebe kayıtları
ayrı ayrı muhasebe kayıtları yapılmaktadır.
Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39