Hayvancılık Hibe Desteği Ne Kadar, Nasıl Başvuru Yapılır ? 2021

Ana Sayfa > Kosgeb

Hayvancılık Hibe Desteği Ne Kadar, Nasıl Başvuru Yapılır ? 2021

 

                           

Hangi Alanlarda Hayvancılık Hibe Desteği Alabilirim?

Hayvancılık hibesi desteklerinden yararlanılabilecek alanlar küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, arıcılık ve tavukçuluk olarak sıralanabilir. Bu alanlarda işe başlamak isteyen girişimciler, hem kredi, hem hibe desteğinden yararlanabilmektedir. Kişiler, yeni bir iş kurmak ya da var olan işlerini büyütmek için bu kredi ve hibe desteklerinden yararlanmayı tercih edebilmektedir. Kişilerin bu tercihleri doğrultusunda fatura ile sonradan ödeme, sıfır faizli kredi, hibe imkanları sağlanmaktadır.

Tüm bu desteklerin alınabileceği alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ahır ve ağıl projeleri
  • Kültür balıkçılığı sabit yatırımları
  • Sürü yönetim sistemleri
  • Sağım sistemleri
  • Yem ezme ve dağıtma makineleri
  • Süt soğutma tankı alımı
  • Padok demir seti
  • Hayvan taravayı ve tartısı
  • Buzağı kulübesi
  • Kaba yem depoları
  • Et ve süt işleme ve pazarlama tesisleri
  • Tavuk yetiştiriciliği konulu sabit yatırımlar

Kişiler, bu alanlarda verilen hayvancılık destek hibelerinden yararlanabilmektedir.

 

Hayvancılık Hibe Desteği Ne Kadar Verilir?

Hayvancılık yapılırken hibe desteği miktarı 81 ilin tamamında üreticilere eşit şekilde dağıtılmaktadır. Hayvancılık için verilecek ortalama hibe destekleri şöyle ;

  • Sütçü, Kombine ve Sığır Yetiştiriciliği için 25.000.000 TL
  • Damızlık Düve Yetiştiriciliği için 10.000.000 TL
  • Büyükbaş Hayvan Besiciliği için 10.000.000 TL
  • Küçükbaş Hayvancılık için 15.000.000 TL
  • Geleneksel Yaygın Hayvansal Üretim için 1.500.000 TL

Yukarıda ki destek rakamları, ortalama rakamlardır. Bu rakamlar başvuru yapacak kişinin sunacağı kriterlere göre değişmektedir.

Doğduğu yerde kaydı yapılmayan buzağıların bu desteklerden yararlanma imkanı bulunmamaktadır. E- ıslah ve Türk- Vet sistemlerine ayrı olarak kaydolan buzağıların küpeleri, işletme sahipleri tarafından veteriner izni ile takılır.

Buzağıların sağlıklı olduklarından ve doğum sonrası ölmeyeceklerinden emin olunması için, buzağının en az 120 günlük olması beklenmektedir. Doğduktan sonraki ilk 4 ayda herhangi bir sorun yaşanmazsa, çiftçi destek ücretlerini alabilmektedir. Ancak ölen ya da sağlıksız buzağılar için ödeme yapılmaz.

 

Hayvancılık Hibe Destekleri Nerelerden Alınır?

Hayvancılık desteği verebilecek kuruluşlar, bulunulan yere göre ve hayvan özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Yapılacak işlemlerin ardından başvuru yapılması gereken kuruluşlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Eğer beslediğiniz hayvan soy kütüğüne kayıtlı damızlık bir dana ise, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne başvuru yaparak hibe desteklerinden yararlanmak istediğinizi beyan edebilirsiniz.
  • Kooperatif kaydınız bulunuyorsa, bulunduğunuz il ve ilçedeki üst birliklere başvuru yapabilirsiniz.
  • Hiçbir kooperatife üyeliğiniz yoksa, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine başvuru yapabilirsiniz.
  • Eğer işinizi kurslarla destekleyerek, bilgi edinerek ve başlangıçtan büyümeye kadar her detayında destek alarak yapmak istiyorsanız KOSGEB’e başvuru yapabilirsiniz.
  • KOSGEB destekli olarak ya da hayvancılık kredisinin kendi desteklerinden yararlanarak kredi ve hibelerden yararlanmak istiyorsanız bankaları ziyaret edebilirsiniz. Bankalardan alacağınız krediler hayvancılık destekleri kapsamına alındığı için, düşük faiz oranları ve esnek ödeme koşulları kullanılacaktır.

Buralardan yapılacak başvurularda hayvancılık destekleri kişilere direkt olarak veya dolaylı yollardan verilebilmektedir. Bu sayede kişiler, alacakları hibe desteklerini kullanarak işlerini başlatabilir ya da ilerletebilirler.

 

Hayvancılık Yapacak Çiftçiye Verilecek Destek Türleri

Hayvan yetiştiriciliği için verilecek destek ve hibeler, sadece para şeklinde olmayabilir. Bazı durumlarda koyun ve keçilerin hibe şeklinde verilmesi söz konusu olabilmektedir. Hayvancılık hibesi desteklerinden her anlamda yararlanabilecek iş dalları koyun yetiştiriciliği, arıcılık, ipek böceği yetiştiriciliği, aşı ücreti destekleri şeklinde olabilmektedir. Hem işletmelere hem de hayvan sahiplerine ayrı olarak desteklerden yararlanma fırsatı verilmektedir.

 

Koyun ve Keçi Yetiştiriciliğinde Hibe Destekleri

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sağlanan hibeler, hayvan başına 25 TL olarak düşünülmüştür. 15 aylıktan 120 aylığa kadar koyun ve keçiler için sağlanan bu destekler, İl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Birliği’ne başvurularak alınır. Ayrıca küçükbaş hayvancılık yapanlara süt primi imkanı da tanınmaktadır.

Süt desteği ile inek, manda, keçi ve koyun gibi süt alınabilecek hayvanların, sütlerinin alımından soğutulmasına kadar geçen zamanda kullanılan tüm materyaller alınabilmektedir. sütlerin sağımından soğutulmasına kadar tüm aşamalar bu makinelerle kaydedilmektedir.

 

İpek Böceği Üretimi ve Hibe Destekleri

Kişilerin ipek böceği yetiştirerek hibe desteği alması için, planlanan şekilde üretimde olmaları gerekmektedir. destek, faaliyette bulunan işletmelere verilmektedir. Kutu halinde satılan tohumların her bir kutusu için 70- 75 TL arasında bedel ödenecektir. Bunun yanında yaş koza alımında hibe desteği 50- 55 TL civarında olacaktır.

Bu destekten yararlanmak için kişilerin il veya ilçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne başvuru yapmaları gerekmektedir. başvuruda verilecek hibeler 1 sefere mahsus olarak kişilere ulaştırılacak olup, sadece başvuru yılına ait olacaktır.

 

Arıcılık Yapılması Halinde Hayvancılık Hibe Desteklerinden Yararlanmak

Arıcılık hibe desteklerinden yararlanmak için kişilerin tatmin edici bir sermayeye sahip olmaları gerekmektedir. Hibe destekleri, arıcılık için arı kovanı başına 10 TL olarak ayarlanmıştır. Her bir ana arı için düşünülen hibe değeri 15 TL olarak belirlenmiştir.

Damızlık ana arı için biçilen hibe değeri fiyatı ise 40 TL’dir. Hibe desteğinden arıcılık için faydalanacak kişilerin, en az 3 yıl süre ile hiçbir malzemesini ve arılarını satmaması gerekmektedir. bunun yanında bu hibe desteğinden yararlanılması halinde kişilerin 3 yıl bu mesleği devam ettireceklerine dair taahhüt vermeleri gerekmektedir.

 

KOSGEB Hayvancılık Hibe Desteklerinden Yararlanma Koşullar

KOSGEB’in verdiği hibelerden faydalanma şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • Çiftçinin kendisi ve hayvanları, çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı bulunmalıdır.
  • KOSGEB kurslarının tamamını almış olup 6 ay süren bir kurs sürecinden geçmiş olmalıdır. Bu kursu devamsızlık yapmadan, başarı belgesi ile tamamlamalıdır.
  • Çiftçi kayıt sisteminde bulunan kaydının ardından Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapmak gerekmektedir. Başvuruda kişilerin yapmak istedikleri, projeleri ve verilecek hibelere neden ihtiyaç duydukları konu edilecektir.
  • Başvuru yapan kişiler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır.
  • Devletin verdiği diğer destek hizmetlerinden faydalanılmıyor olmalıdır. Daha önce de herhangi bir devlet desteği alınmamış olmalıdır.
  • Hayvanların tamamının veteriner görüşü alınmış olunmalıdır. Her hibe, işin kurulması sırasında verilmez. Bazı durumlarda sadece işinizi büyütmek istersiniz. Bu durumlarda hayvanlarınız kontrolden geçerek size hibe verilip verilmeyeceğine karar verilir.
  • Hayvanların tamamının Türk- Vet sistemine kayıtlarının yapılmış olması gerekmektedir.

KOSGEB’in vereceği desteklerden yararlanmak için kişilerin bu şartları taşıması gerekmektedir. bunun yanında banka kredisi kullanılacak ise, daha farklı şartlar talep edilebilmektedir.

Verilecek bu hibe desteklerinde herhangi bir ipotek yada kefil söz konusu olmayacaktır. Bunun nedeni geri ödemesinin yapılmayacak olmasıdır. Ancak banka kredileri kefil ve ipotek talep eder.

 

İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI: MANSUR ACAR