Araç sahibi olmak, yapılan kampanyalar ve kredi kolaylıkları, rekabetin artması ile fiyatların düşmesi gibi gelişmeler ışığında her geçen gün kolaylaşsa da maalesef bedelini ödeyip satın almakla aracın masrafları tamamen bitmiş sayılmaz. Araç sahibi için iş sadece araç alım bedeli ödemekle bitmemekte, zorunlu trafik sigortası, kasko prim ödemeleri ve tabii ki ocak ve temmuz aylarında yılda iki kez olmak üzere ödenmesi zorunlu MTV bedeli de önemli masraf kalemlerinden sayılmaktadır.
MTV, aracın cinsi, yaşı ve motor hacmine göre her yıl kanunla belirlenen tarifelere göre ödenen motorlu taşıtlara has bir vergi çeşididir.
Bunlar gibi bazı istisnalar hariç tüm otomobil, arazi taşıtları, motosikletler ve diğer tüm motorlu kara taşıtları ve hatta Türk Hava Kurumuna ait olanlar hariç olmak üzere uçak ve helikopterler de MTV’ye tabidir.
Her ne kadar MTV halk arasında lüks otomobil vergisi olarak nitelendirilse de vergi mükellefiyeti tüm taşıtları kapsamakta; aracın motor hacmi, yaşı ve cinsi ödenecek vergi bedellerinin büyük oranda değişiklik göstermesine sebep olmaktadır. Hatta son düzenlemeye göre, yüksek motor hacmine sahip bazı lüks otomobiller için ödenecek olan MTV bedelleri kimi özel jetler için ödenen tutarlar ile yarış halindedir.
Bu sayılanlara ek olarak son düzenlemelere göre; piyasada çok yaygın biçimde, özellikle de şirketler tarafından yük taşımasında kullanılan ve 3.5 tonu aşmayan N1 sınıfı araçlar için de farklı vergi bedelleri söz konusudur. Ülkemiz piyasasında sıklıkla görülen Fiat Doblo, Peugeot Partner, Renault Kangoo, Ford Connect, Peugeot Beeper, Citroen Berlingo gibi araçlar N1 sınıfı araçlar olarak sınıflandırılmaktadır. Bu N1 sınıfı araçlar için MTV bedelleri binek otomobillere göre farklılık göstermektedir. Her yıl yayınlanan tablolara bakıp aracın yaşı ve motor hacmi dikkate alınarak kolaylıkla hesaplama yapılabilir.
Elektrikli araba vergisi hususuna gelince; bu konudaki son gelişmeler ve son kanun tasarısına göre söz konusu araçların indirimli de olsa MTV’ye tabi olmaları yönünde bir karara varıldı. Bu durum da akla, hem yakıt hem de elektrik kullanan hibrit araçların MTV mükellefiyetinin söz konusu olup olmadığını getirdi. Bu durumu şu şekilde açıklayalım: Hibrit araçlar yakıtla çalışmaları dolayısıyla zaten MTV kapsamındadır. Ancak hibrit araçlar için ekstra bir MTV ödemesi yapılması söz konusu değildir.
Kaynak : https://kamu.biz.tr/
Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39