GSS PRİM BORCU NEDEN ÇIKAR?

Ana Sayfa > Kosgeb

GSS PRİM BORCU NEDEN ÇIKAR?

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, ana babası sigortalı olsun veya olmasın, esnaf olan ana babası primlerini ödesin veya ödemesin 18 yaşından küçük çocuklar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden sağlık hizmeti alabilirler. Ana veya babası sigortalı çalışmakta olanlar lise ve dengi öğrenim veya aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde mesleki eğitim görmeleri halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmeleri halinde ise 25 yaşını dolduruncaya kadar bakmakla yükümlü olunan sıfatıyla sağlık hizmeti alma hakkına sahipler. (Malûl bekâr çocuklar yaşa bakılmaksızın sağlık hizmeti alırlar.)

Ana veya babası üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmayan gençler ise lise ve dengi okulda 20, yükseköğrenimde 25 yaş sınırını aşmamak şartıyla, mezuniyeti izleyen iki yıl süreyle GSS primi ödemeden sağlık hizmeti almaya devam ederler. Yaş sınırını doldurduğu halde mezun olamayanlar ise GSS yükümlüsü sayılır.

Aylık gelirlerinin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit ediliyor. Ancak çoğu kişi gelir testi yaptırmıyor. Gelir testi yaptırmayınca da her ay, ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3'ü tutarında GSS primi hesabına borç yazılıyor. Bu nedenle de GSS prim borcu birikiyor.

 

Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Telefon    : 05547636339