Engelli bireylerin vergi indiriminden faydalanmaları için öncelikle bu projeye başvuran kişinin çalışıyor olması gerekmektedir. Söz konusu olan bu vergi indirimi, engelli bireyin maaşından kesileceği için sigortalı bir şekilde çalışması gerekir. Başvuru esnasında engelli bireyin çalıştığı yerden belge de istenmektedir. Bu yüzden herhangi bir iş yerinde çalışmayıp sadece vergi indirimine bağlı olarak erken emekli olmak için başvuru yapılamaz.
Asgari geçim indirimi dışında engelli çalışanlara tanınan ayrı bir vergi indirimi hakkı daha bulunmakta olup, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 31 inci maddesine göre; sağlık kurulu raporu ile çalışma gücünü yüzde 40 veya daha fazla kaybetmiş olan engelliler söz konusu vergi indiriminden yararlanabilmektedir. Bu vergi indirimi ayrıca çalışanlara daha erken emekli olma imkânı sağlamaktadır.
Vergi indiriminden yararlanabilecek kişiler kendisi, bakmakla yükümlü olduğu eşi ya da çocuğu engelli olan işçi, memur ve serbest meslek erbabı kişiler faydalanabilmektedir.
Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen bireylerin başvurabileceği kurumlar şunlardır:
bir dilekçe ile başvurabilirler.
Engellilik vergi indiriminden yararlanmak isteyenler için gerekli belgeler dört kısımda incelenir.
Bunlar:
1) Engelli Hizmet Erbabı İçin Gerekli Belgeler:Müracaat formu, çalıştığı işyerinden alınacak çalıştığına dair işveren tarafından imzalanıp kaşelenmiş yazı, T.C. kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı fotokopisi, ilgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği ya da raporu düzenlemiş olan hastanece tasdikli örneği gereklidir.
2) Hizmet Erbabının Bakmakla Yükümlü Olduğu Engelli Kişilerin Müracaatları İçin Gerekli Belgeler:Müracaat formu, çalıştığı işyerinden alınacak çalıştığına dair işveren tarafından imzalanıp kaşelenmiş yazı, bakmakla yükümlü olduğu kişinin ve engelli kişinin T.C. kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı fotokopisi, bakmakla yükümlü olduğuna dair belge, ilgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı ya da noter tasdikli örneği veya raporu düzenlemiş olan hastanece tasdikli örneği gerekmektedir.
2) Hizmet Erbabının Bakmakla Yükümlü Olduğu Engelli Kişilerin Müracaatları İçin Gerekli Belgeler:Müracaat formu, çalıştığı işyerinden alınacak çalıştığına dair işveren tarafından imzalanıp kaşelenmiş yazı, bakmakla yükümlü olduğu kişinin ve engelli kişinin T.C. kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı fotokopisi, bakmakla
3) Engelli serbest meslek Erbabı İçin Gerekli Belgeler: Müracaat formu, Vergi kimlik numarasını gösteren belge, T.C. Kimlik Numarasını içerir nüfus cüzdanı fotokopisi, İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği ya da raporu düzenlemiş olan hastanece tasdikli örneği gereklidir.
4) Serbest Meslek Erbabının Bakmakla Yükümlü Olduğu Engelli Kişiler İçin Gerekli Belgeler:Müracaat formu, Vergi kimlik numarasını gösteren belge, Bakmakla yükümlü kişinin ve engelli kişilerin T.C. Kimlik Numarasını içerir nüfus cüzdanı fotokopisi, Bakmakla yükümlü olduğuna dair belge, İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği ya da raporu düzenlemiş olan hastanece tasdikli örneği gereklidir.
4) Serbest Meslek Erbabının Bakmakla Yükümlü Olduğu Engelli Kişiler İçin Gerekli Belgeler:Müracaat formu, Vergi kimlik numarasını gösteren belge, Bakmakla yükümlü kişinin ve engelli kişilerin T.C. Kimlik Numarasını içerir nüfus cüzdanı fotokopisi, Bakmakla yükümlü olduğuna dair belge, İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği ya da raporu düzenlemiş olan hastanece tasdikli örneği gereklidir.
5) Engellilik İndiriminden Yararlanma Hakkına Sahip Basit Usulde Vergilendirilen Engelliler İçin Gerekli Belgeler: Müracaat formu, vergi kimlik numarasını gösteren belge, T.C. kimlik numarasını içerir nüfus cüzdanı fotokopisi, ilgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği ya da raporu düzenlemiş olan hastanece tasdikli örneği gereklidir.
Engellilik nedeni ile vergi indiriminden emeklilik, çalışma gücü %40 ve üzerinde kayıp olduğu bir sağlık kurumu tarafından tespit edildiğinde engelli olarak sayılıp engellilik vergi indiriminden yararlanılabilir. Engellilik nedeni ile vergi indirimi sayesinde sigortalı bir işte çalışan engelli bireylerin erken emekli olma hakları vardır.
Engellilik nedeni ile erken emekli olma süresi engellilik derecesine göre değişiklik gösterebilir. İlk olarak hastaneden alınan bir sağlık raporu ile belirlenen engellilik dereceleri şu şekildedir:
Dereceye göre emeklilik süreleri ise şu şekildedir:
Kaynak : https://www.sgkhocasi.com/
Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39
e vergi indiriminden yararlanmak isteyen bireylerin başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru yapmak için sadece sağlık raporu yetmez. Zaten başvuru yapıldığında kurum tarafından sağlık muayenesi olunmak zorunludur ve engelliliğine dair olan raporu o zaman alır.