En Kolay Hibe Alınacak Projeler ve İşler Nelerdir??? (KOSGEB)
Devlet tarafından bazı projeler ve işler için girişimcilere gerekli olan finansman hibeler yolu ile karşılanmaktadır. Devlet teşviki ile yapılabilecek pek çok iş vardır. Bir iş planı hazırlayarak devlet desteklerine başvurabilirsiniz. Kosgeb tarafından özellikle bayan girişimciler ciddi tutarlarda desteklenmektedir. Kosgeb dışında daha pek çok kurum tarafından hibe almanız mümkün olmaktadır. Kolay hibe alınacak projeleri merak edenler için bir sektör araştırması yaptık.
Devletin Hibe Verdiği İşler
Pek çok kurum ve kuruluş tarafından girişimci olmak isteyenlere destekler verilmektedir. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından verilen desteklerin yanı sıra Dış İşleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Türkiye İş Kurumu, Tarım ve Orman Bakanlığı, Kredi Garanti Fonu, TÜBİTAK, Kalkınma Ajansları, Devlet Planlama Teşkilatı vb. kurumlar tarafından hibe ve destek verilmektedir.
Tabi girmek istediğiniz sektöre göre, başvuracağınız kurumlar da farklı olacaktır. Tarımsal faaliyette bulunmak ve işletme kurmak isteyenler Tarım ve Orman Bakanlığı’na, uluslar arası projeler için Dış İşlerine Bağlı Olan AB Başkanlığına başvuracağınız gibi kendi işletmesini kurmak isteyen girişimcilerin ise Kosgeb’ e başvurması gerekmektedir. Kosgeb girişimcileri NACE adı verilen bir kod sistemi ile desteklemektedir. Burada yer alan kodlar sektörler hakkında yön gösterici olmaktadır.
Kosgeb son zamanlarda kapsamını biraz daha genişletmiş durumdadır. Daha evvel yeni işletmelerin makine ve teçhizat alımlarına, yazılım, personel vb. konularına destek verecek olan kurum artık daha uluslar arası ve akılcı projelere destek vermektedir. Halı yıkama açmak için iş planı hazırlayabilir
Sizler için Kosgeb tarafından en kolay hibe alınabilecek işleri araştırdık.
1- Mağazacılık Sektörü
En kolay hibe alınabilecek projelerin başında mağazacılık sektörü gelmektedir. İster giyim, ister ayakkabı vb. mağazası açın kuruma başvurmak için uygulanacak olan prosedür aynı şekilde işlemektedir. Bir işte başarılı olmak için öncelikle bir iş planı hazırlamak gerekmektedir. İnternet üzerinde pek çok iş planı ve Kosgeb tarafından onay almış projeler yer almaktadır. Bu projeleri inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak internet üzerinden temin edeceğiniz iş planları yolda ilerlemenizi sağlar ancak sizi yolun sonuna ulaştırmaz. Bir girişimcinin en önemli sıfatı özgün olmasıdır. Özgünlük ise taklit etmemekten geçer. Zaten kurum tarafından da önemli olan budur.
Hazırlanan iş planları kurul tarafından tek tek incelenmekte ve kayda değer bulunan projelere destek verilmektedir. İş planı hazırlama konusunda daha evvel destek almaya hak kazanmış tanıdıklarınızdan ya da danışmanlık firmalarından destek alabilirsiniz. İşletmenizi kurduktan sonra iş planınız ile kuruma başvurduktan sonra projeniz incelenecek ve ön onay alan projeler kurula gönderilecektir. Tabi hibe alabilmek için işletmenizin belirli standartlarda olması gerekmektedir.
İşletme kurulumunda dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır. Öncelikle mağazanızda hangi ürünlerin bulunacağını ve hedef kitlenizin kim olduğuna karar vermeniz gerekiyor. Örneğin bayan giyim mağazası açacaksınız, büyük bedenleri, getirdiğiniz ürünlerin farklı renklerini de mağazanızda bulundurmanız ve ürünlerinizi modaya uygun olarak tedarik etmelisiniz. Tabi işletme açısından en can alıcı nokta ise lokasyondur. Satışını yapacağınız ürünlerin kalitesini, fiyatlarını lokasyona ve hedef kitlenize göre belirlemeniz ve toptancı bulmanız gerekiyor. Bu işlemlerden sonra resmi kurumlardan izin alarak faaliyete başlamalısınız. Belediyeye giderek ruhsat, vergi dairesinden vergi levhası almalı, Sosyal Güvenlik Kurumu’ ndan çalışan ve iş veren girişlerinizi yapmalı ve ilgili Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ na kayıt yaptırmalısınız.
-
47.5 Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda diğer ev eşyalarının perakende ticareti
-
47.71 Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda giyim eşyalarının perakende ticareti
-
47.72 Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda ayakkabı ve deri eşyaların perakende ticareti
Nace kodları ile mağaza açabilirsiniz. Kosgeb bu anlamda faaliyette bulunmak isteyen girişimcilere 60 bin TL 370 bin hibe imkanı sunmaktadır.
Tabi hibe alabilmek için gerekli şartları da bilmeniz gerekiyor. Kosgeb desteklerinden yararlanabilmek için online Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri‘ ne katılmış olmanız ve kurs sonrası katılımcılara verilecek olan sertifikaya sahip olmanız gerekmektedir.
2- Oto Yıkama
Kosgeb nace kodları ile oto yıkama açmak isteyenlere de destek olmaktadır. Oto yıkamada en önemli konu lokasyondur. Özellikle sanayi bölgelerinde dükkanlar çok değerli olduğundan dolayı, burada bir işletme açmanız durumunda kurum tarafından daha rahat destek verilecektir. Oto yıkama açmak için gerekli olan ekipmanı tamamladıktan ve gerekli kurumlardan izin aldıktan sonra faaliyete başlayabilirsiniz. Oto yıkamada dikkat edilecek olan husus konutlara 50 metre uzaklıktır. Gürültü kirliliği oluştuğu için bu kurala dikkat etmek gerekmektedir. Kosgeb tarafından oto yıkama açmak isteyenlere verilecek olan destek oranları bölgelere göre değişmektedir. 1 ve 2. bölge ile 3 ,4 ,5 ve 6. bölge olarak iki şekilde gruplanmıştır.
İşletme kuruluş desteği, kuruluş dönemi makine ve teçhizat, ofis, donanım ve yazılım desteği, işletme giderleri desteği konularında destek verilmektedir. Makine ve teçhizat alımları için kuruluş dönemine ait olan destekler ilk iki bölgede yüzde 60 oranında olurken, diğer bölgelerde yüzde 70 oranındadır. 1. ve 2. bölge için kadın, engelli, şehit ve gazi yakınlarına verilecek olan destek miktarı yüzde 80, diğer bölgelerde ise yüzde 90 oranında olmaktadır. Bu anlamda kadınlara verilen hibe oranlarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Bu destek girişimcilere geri ödemeli olarak verilmektedir. Yüzde 60 destek oranı demek oluyor ki işletme kurulumu için 100 bin TL harcama yaptıysanız Kosgeb bu harcamanın 60 bin TL’ si oranında destek sağlanacaktır.
3- Cafe Açmak
Cafe açmak hem getirisi yüksek, hem de kurum tarafından hibe alınabilecek olan en kolay işlerden bir tanesidir. Cafe açmak için öncelikle bir konsept belirlemek gerekmektedir. Kime hitap edeceğinizden, dekorasyona, menüden mutfak gereçlerine kadar pek çok konunun etraflıca düşünülmesi gerekmektedir.
-
56 Yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri,
-
56.29 Diğer yiyecek hizmeti faaliyetleri,
-
56.3 İçecek sunum hizmetleri kodları ile Kosgeb’ den destek alabilirsiniz.
Diğer sektörlerde olduğu gibi Kosgeb’ den destek alabilmek için yine açılan kurslara katılmalı ve sertifika almalısınız. Bir iş planı hazırlayarak kuruma başvurabilirsiniz. Kurs tarihleri ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayınız. İş planında detaylı bir anlatım yapmanız gerekiyor. Fiyat politikasından kısa, orta ve uzun vadede planlarınıza kadar tüm detayları iş planına yazmalısınız.
4- Elektronik Eşya Tamiratı
Son zamanların en popüler işlerinden bir tanesi de elektronik eşya tamiratıdır. Bilgisayar tamiratı, cep telefonu tamiratı gibi konularda küçük bir işletme açarak da yüksek meblağlar kazanabilirsiniz. Ayrıca sanayide araç elektroniği konusunda da dükkan açabilirsiniz.
Toptan ticaret kategorisinde G kodu
-
46,51 Bilgisayar, bilgisayar çevre birimleri ve yazılım toptan ticareti,
-
47,41 Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda bilgisayarların, çevre donanımlarının ve yazılım programlarının perakende ticareti,
Hem de ekipman alımları için çok fazla maliyet harcamanıza gerek kalmaz. Sadece tamirat ekipmanları almanız gerekmektedir. Tamirat yapacağınız işletmede bilgisayar formatı vb. atarak da para kazanabilirsiniz. Ayrıca cep telefonu tamiratı da yapabilirsiniz. Bu noktada yedek parçaları temin etmek için kendinize bir tedarikçi bulmanız gerekmektedir.
Desteklenen diğer sektörleri incelemek için tıklayınız.
Siz de bu en çok desteklenen başlıklar ile Kosgeb’ den hibe alabilirsiniz. Ancak uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katılmak için kurs tarihlerini takip etmeniz gerekmektedir. Bölgelere göre destek oranları değişiklik gösterecektir. 2021 yılında girişimcilere faaliyet düzeyleri ve teknolojiyi kullanma durumlarına göre ileri girişimciler 370 bin TL’ ye kadar finansman sağlanacaktır.
Kaynak : https://www.esnafkredi.net/
Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39