Emekliler KOSGEB’den Yararlanabilir Mi? 5 Adımda Devlet Desteği!
Yaş ve prim borçlarını tamamlayıp emekli olmaya hak sahibi olmuş yada herhangi bir iş kazası neticesinde malulen olarak emekliliğe ayrılmış olan girişimciler acaba KOSGEB üzerinden sağlanan devlet desteklerinden yararlana bilirler mi? Şayet yararlana biliyorlarsa da nasıl kendilerine sağlanan bu desteği alabiliyorlar? İşte yıllardır hep başkasına çalışmış artık geç de olsa kendi iş fikrine yönelik yatırım yapmayı 2021 senesine bırakan erkek, kadın tüm emeklilere sağlanan devlet desteğinin imkanları.
Herhangi Bir Nedenden Emekli Olanlar KOSGEB Desteğini Alarak İş Yeri Açabilir Mi?
Yıllarca el altında çalışıp emekli olduktan sonra birikimleri ile hep düşlediği iş fikrini canlandırmak isteyen emekliler acaba KOSGEB desteklerinden yararlana bilmektedirler? Sorusuna net olarak vereceğim cevap ise EVET ama şayet iş fikirleri KOSGEB Desteklenen Sektörler ve NACE Kodları içerisinde yer alıyorsa. Kurumun destek sağladığı büyük bir kesim de yeni girişimcilerdir. Yeni girişimcilerde ise aradı şartlar da yaş olarak en az 18 üst yaş ise YOKTUR.! dolayı ile ister işçi ister ise memur emeklisi olsun KOSGEB devlet desteklerinden iş fikirleri kurum tarafından desteklendiği taktirde yararlana bilmektedirler. Şimdi gelin hep birlikte emeklilerin 5 adımda devlet desteğine erişebilme sindeki sürecini bir inceleyelim.
1- İş Fikrinin KOSGEB Desteklenen Sektörler ve NACE Kodları İçerisinde Mi?
İlk olarak iş fikrinizin kurum tarafından desteklenen sektörler ve NACE kodların içerisinde yer alıp almadığını bilmemiz gerekmektedir. Aksi taktirde yapacağımız tüm diğer adımları boşa yapmış olur. Kurum 2009 senesi öncesi sadece sanayi alanındaki işletme kuracak olanları destek sağlarken şuan için bir çok özellik ile üretime dayalı iş fikirlerine destek sağlamaktadır. İş fikrinizin ne olduğunu doğal olarak şuan için ben bilmiyorum. Dolayısı ile desteklenip desteklenmediğini de bilemem. Ama KOSGEB tarafından desteklenip desteklenmediğini sizler iki şekilde de öğrene bilirsiniz.
-
Sizler için oluşturmuş olduğum KOSGEB Desteklenen Sektörler NACE Kodları içeriğini kontrol edersiniz. İş fikrinizin olup olmadığına bu şekilde görürsünüz.
-
Lütfen açılan pencereden iş fikrinizin ”Geleneksel Girişimcilik” yada ”İleri Girişimcilik” NACE kodlarının hangisinde olduğuna dikkat ediniz.!
-
Yada iş fikrinizin ne olduğunu yorumlarda bizzat bana iletirsiniz. Ben sizin için bunu araştırırım ve NACE kodu ile birlikte şayet destekleniyorsa sizlere iletirim.
Lütfen bu iki seçenekten hangisi işinize geliyorsa onu takip ederek iş fikrinizin destek alıp almadığını lütfen öğreniniz.
2- Emeklilerin de Girişimcilik Sertifikası Alması Şarttır!
Şayet iş fikrinizin destek aldığını öğrendiyseniz artık 2 adım olan girişimcilik sertifikasının alınmasına geçmemiz gerekmektedir. İster emekli olun ister çalışan isterse de gazi yada herhangi bir kadın girişimci mutlaka şayet kuracağınız iş yeri İŞGEM sınırları içerisinde yer almıyorsa bu belgeyi almanız gerekmektedir. Belgenin alınmasında ki tek yol ise ”Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” alınmasından geçmektedir. Eğitimi alabilmeniz için bu kursları düzenleye birimlere başvuru da bulunmanız gerekir.
Eğitim başvurusunu da 2 şekilde gerçekleştire bilirsiniz.
-
Listede yer alan eğitimi düzenleyen birime şahsen giderek.
e-devlet üzerinden adresine girip menüsündeki formu doldurarak.
3- İş yerinin kurulmasının sağlanması aşaması
Sıra geldi iş yerimizin kurulmasında. Eğitimi aldıktan sonra girişimcilik sertifikamızı basılmasını beklemeden hemen işe koyula biliriz. Bunun için de dükkanımızı kiralayıp ardından da işletmenizin ihtiyaçlarını karşılamak ile işe başlaya biliriz. Bu süre zarfında ise Belediye, vergi dairesi ile kendi meslek odamıza kayıt işlemlerini de birlikte yürüte biliriz. Şayet bir işletmenin kurulması için tüm resmi mevkilerden ne tür evrakların gerekli olduğu konusunda hiç bir fikriniz yoksa iş yeri açmak için gerekli evraklar ve belgeler nelerdir? içeriğimize göz ata bilirsiniz. Bu süreci tam anlamı ile tamamladıktan sonra ise artık KOSGEB başvuru işlemine geçe biliriz.
4- Emekliği girişimcinin KOSGEB desteğine başvurusu
Artık usulca hakkımız olan hibe ‘yi almaya çok yakınız. Şimdi sıra geldi yeni iş yeri açacaklar için birim tarafından oluşturulan ” Girişimcilik Destek Programı ” başvurusunun yapılmasına. Program dahilinde yapılan harcamaların büyük bir kısmını geri ödemesiz olarak geri alabilmek için şu adımları izleyelim.
5- Emekli Girişimcimizin İş Planı Projesini Hazırlaması
Tüm başvuruları e-devlet üzerinden sağladıktan sonra kuruma işletmemize ait gerekli evrakları da ilettikten sonra size bir gün verilir. Bu gün geldiğinde iş yeriniz için hazırladığınız iş planı projenizin sunum yapılması istenilir. Daha önce KOSGEB İş Planı Proje Örnekleri de bir çok projeyi sizler için paylaştım. İster buradan örnek projeleri inceleyerek buradaki boş bir planı doldurup. İsterseniz de herhangi bir danışmanlık firmasından destek alarak bu süreci kolaylık ile geçebilirsiniz.
Kaynak : https://www.kosgebkrediler.com/
Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39