e-Ticarete Nasıl Başlarım?

Ana Sayfa > Kosgeb

e-Ticarete Nasıl Başlarım?

                          

 

Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve hizmet çeşitliliğinin artması gibi faktörler, geleneksel ticaret yöntemlerine değişiklikler getirmiştir. E-ticaret de bu değişikliklerden birisidir. E-ticaret, geleneksel ticaret yöntemlerinden farklı olarak, satış işlemlerinin online bir şekilde dijital ortamlarda yapılmasını kapsar. Fiziksel mağaza satışlarından ayrılan bu ticaret yönteminin pek çok  avantajı vardır. Tüketiciler tarafından bu kadar çok tercih edilen e-ticaret platformları, çok sayıda satıcı için bir gelir kapısı halindedir. Bu nedenle son yıllarda e-ticaret başlama konusu oldukça popülerdir.

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret, teknoloji ve dijitalleşmenin oluşturduğu bir ticaret şeklidir. Son yıllarda kullanım oranları hiç olmadığı kadar yüksektir. E-ticarette, fiziksel ticarette olduğu gibi herhangi bir mağaza bulunmaz. Satılmak istenen bütün ürünler, bir depoda tutulur ve internette yayınlanır. Tüketici, internet üzerinden bu ürünleri görür ve sipariş eder. Sipariş edilen ürünün karşılığını ödemek için birden fazla sayıda yöntem vardır. Sipariş aşamasından sonra, teslimat aşamasına geçilir. Sipariş edilen ürün, kargo yoluyla müşterinin belirttiği adrese gönderilir. Çok sayıda kargo firması bulunur, satıcı kendi şartlarına uygun olan bir kargo firmasıyla çalışabilir.

E-Ticaret Mağazasının Fiziksel Mağazadan Farklılıkları ve Zorlukları Nelerdir?

E-ticaret mağazalarının fiziksel mağazalardan ayrılmasını sağlayan bazı farklılıkları ve zorlukları vardır. Bu farklılık ve zorluklar şu şekilde sıralanabilir:

  • E-ticaret mağazaları, fiziksel olarak hizmet vermediklerinden kira ve elektrik gibi masraflar yaratmazlar. Ürünler, sadece depolama amaçlı bir alanda tutulur ve sipariş üzerine bu alandan kargo firmasına verilir.
  • E-ticaret mağazalarının zorluklarında birisi ise müşterilerin satın alacakları ürünle etkileşime geçememeleridir. E-ticaret sisteminde müşteri, satın almak istediği ürünün sadece fotoğrafını ve ölçülerini görebilir. Fiziksel mağazalarda müşteri ürünü isterse deneyebilir ve buna göre karar verebilir.

 

E-Ticarete Nasıl Başlanır?

Günümüzde küresel pandeminin de etkisiyle e-ticaret hiç olmadığı kadar tercih edilir duruma gelmiştir. Bunun bir sonucu olarak, çok sayıda satıcı, e-ticarete nasıl girilir sorusuna cevap aramaya başlamıştır. E-ticarete başlarken uygulanılması gereken birkaç adım bulunur. Bu adımlardan bazıları şunlardır:

  • Öncelikle satılacak olan ürüne karar verilmelidir. Son zamanlarda daha sık rağbet gören ve popüler olan ürünlerin belirlenmesi gerekir. Böylelikle satışlar olabildiğince yüksek tutulabilir.
  • Ürünlerin satışının yapılacağı platform ya da pazar yerinin belirlenmesi gerekir.  Günümüzde çok sayıda e-ticaret platformu vardır. trendyol, hepsiburada, gittigidiyor, n11, amazon, pttavm gibi pazaryerlerinde ürünlerinizi sergileyebilir yüksek trafikli platformlarda müşteri bulabilirsiniz. Satıcı bu platformlar arasından kendi şartlarına uygun olanı seçebilir ya da kendi e-ticaret platformunu kurabilir.
  • Alınan siparişlerin hangi kargo firmasıyla gönderileceğinin de kararlaştırılması gerekir. Bazı e-ticaret platformları kargo firmasını belirler, bazı durumlarda da satıcı istediği kargo firmasını kullanır.
  • Son olarak faturalama ve muhasebe işlemlerinin eksiksiz yapılması gerekir. Bunun için e-ticaret entegrasyonlarına da geçilmesi şarttır.

Bu temel adımları tamamlayan satıcı, e-ticarete giriş yapabilir ve satış yapmaya başlayabilir.

E-Ticarette Ürün Nasıl Satılır?

E-ticarete girmek ve  satış yapmak için takip edilmesi gereken bir sıralama vardır. Bu sıralama şöyledir;

  1. Öncelikle satıcı, satmak istediği ürünü temin eder ve depoya koyar.
  2. Sonrasında ürünü doğru bir şekilde fotoğraflar ve e-ticaret platformuna yükler.
  3. Bundan sonra, müşterinin ürünü sipariş etmesi beklenir.
  4. Sipariş alındıktan sonra, ürün kargo sürecinde hasar görmemesi amacıyla düzgün bir şekilde paketlenir.
  5. Satılan ürüne ait elektronik ortamda e-Fatura eksiksiz şekilde hazırlanır ve müşteriye de iletilir. Hatta bu elektronik faturanın bir nüshası da e-Arşiv fatura olarak saklanmalıdır.
  6. Paketleme işleminden sonra, ürün kargo firmasına verilir, kargo firması ürünü teslim eder.

E-Ticarette Satılan Ürünler Müşteriye Nasıl Gönderilir?

E-ticarette satılan ürünler, müşteriye kargo firmaları aracılığı ile gönderilir. Ürünü teslim etmek üzere yola çıkan kargo firması, sektörde faaliyet gösteren firmalardan biri olabileceği gibi pazaryerinin kendisine ait kargo hizmeti de olabilir. Ürünün teslim süresi, farklı unsurlara bağlı olarak uzayıp kısalabilir. Müşterinin bulunduğu konum ve kargo firmasının çalışma hızı, mesafe, stok durumu vb. bu unsurlara örnek olarak verilebilir. Örnek vermek gerekirse, depo merkezine yakın bir konumda bulunan müşterinin siparişi doğal olarak daha hızlı teslim edilebilir veya “Gel-Al” konumda olan fizikî bir mağazadan da ürün teslimi yapılabilir.

E-Ticaret Satışınında Fatura Nasıl Kesilir?

E-ticaret satışı sonrası müşteriye kesilmesi gereken fatura işlemini de hızlı ve kolayca e-ticaret entegrasyonu gerçekleştiren faturalama programları vasıtasıyla gerçekleştirebilir. Hızlı ve kolayca e-fatura e-arşiv fatura kesebilirsiniz. Gelir gider takibini de ön muhasebe programı aracılığıyla gerçekleştirebilir. Hukukî açıdan oldukça önemli olan bu durum içerisinde kargo masrafları, paketleme giderleri, deponun oluşturduğu masraflar, fizikî diğer harcamalar, ödenmesi gereken vergiler ve gelirler gibi kalemlerin hassasiyetle hesaplanması ve arşivlenmesi gereklidir. Takibi yapılmayan gelir-giderler bir süre sonra oldukça karmaşık bir duruma gelebilir ve hukukî bakımdan da sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple hem ön muhasebe hem de genel muhasebe işlemlerinin özenle takip edilmesi şarttır.

 

 

      Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39