E-Devlet, Valilik, Kaymakamlık, Belediye, Muhtarlık Haziran Ayı Yardımları! Maddi Yardımlar Devam Ediyor!!!

Ana Sayfa > Kosgeb

E-Devlet, Valilik, Kaymakamlık, Belediye, Muhtarlık Haziran Ayı Yardımları! Maddi Yardımlar Devam Ediyor!!!

                   

Maddi yardım ve gıda yardımı alınabilecek devlet kurumları hangileridir? E-Devlet, Valilik, Kaymakamlık, Belediye gibi kurumlardan maddi yardım başvurusunda bulunulabiliyor. Peki bu kanallardan korona virüsü sebebiyle ya da normal zamanlarda maddi yardım talebinde bulunulurken nasıl bir yol izlenmeli? Maddi yardım başvurusu esnasında istenen evraklar nelerdir? Kaç çeşit yardım kalemi vardır? Tüm bu soruların cevaplarını derledik.

Ekonomik anlamda sıkıntıda olan vatandaşlar maddi yardım ve gıda yardımı alabilecekleri devlet kurumlarını ve dernekleri araştırıyorlar.

Korona virüsü belasından dolayı ihtiyaç sahibi vatandaş sayısında aşırı bir artış yaşandı. Vatandaşlar bu zorlu süreçte yardım alabilecekleri kapıları aşındırıyorlar. Ekonomik olarak zor durumda olan kişilerin başvuruda bulunup yardım alabileceği kurum ve kuruluşları derledik.

 

Aşağıda detaylarını bulabileceğiniz yardımları ilgili kurumlardan gerekli başvuru ve evrak işlemlerini tamamladıktan sonra alabilirsiniz

 

 

Geliri Olmayanlara Yapılan Devlet Yardımları Nelerdir?


Devlet geliri olmayan vatandaşlara birçok kalemde yardım seçeneği sunmaktadır. Bu yardımlardan bazıları, nerelere başvuru yapılacağı ve yararlanma şartları şu şekildedir:

Öğrenci yardım parası; Sed başvurusu olarak bilinmektedir. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen bu bursu almak için ailenin fakir ve ihtiyaç sahibi olması şartı aranmaktadır. Her aileden bir öğrenci bu bursu alabilir. Bu destek sürekli devam eden bir destek değildir. Kişinin ailesinin durumunun 6 aylık zaman diliminde denetlenmesi sonucunda bursun devam edip etmeyeceğine bakanlık görevlileri karar vermektedir. Şu an da en düşük öğrenci yardımı 450 TL’dir.

Yakacak ve Gıda Yardımı; Kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından verilen bu yardımlar, ihtiyaç sahibi ailelere senelik 500 kilogram kömür yardımı ve temel ihtiyaç malzemelerini içeren gıda paketlerinin dağıtılmasıdır. Bu yardımdan yararlanmak için kaymakamlıklara ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurulması gerekmektedir. Geliri olmayan fakir aileler bu yardımlardan ilgili kurumların incelemeleri sonrasında yararlanmaktadır. Bu yardımı alabilmek için gelir sahibi olunmaması, herhangi taşınır taşınmaz bir mala sahip olunmaması gerekmektedir.

 

 

Fakirlik Maaşı; kişilerinin herhangi bir gelirlerinin olmaması sebebiyle bağlanan maaştır. Kaymakamlıklara ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na müracaat ederek fakirlik dosyası açtırılır. Bu maaşı alabilmek için herhangi bir sosyal güvencenin olmaması, herhangi bir maaşının bulunmaması gerekmekle birlikte taşınmaz gelirinin muhtaçlık maaşından az olması gerekmektedir. Şu an ki fakirlik maaşı 500 TL civarındadır ve bu maaş PTT ve Ziraat Bankası şubelerinden çekilebilmektedir.

Yardım Kalemleri
  • Barınma için duruma göre aylık 317 TL, 
  • Çocuk için sağlık yardımı her çocuk için ayrı ayrı 30 TL, 
  • Yakacak için 500 kilo kömür, bazı bölgelerde 500 kilo daha fazla verilebiliyor veya duruma göre daha fazla verilmesi uygun görülebilmektedir, eğer soba kullanıyorsanız ve gelir düzeyiniz düşük ise en yakın kaymakamlığa lütfen başvuruda bulunun ve hakkınızdan yararlanın,
  • Eşi vefat etmiş kadınlar için aylık eğer dul maaşı alıyorsa bu para verilmez 250 TL,
  • Engelli raporu olan vatandaşlara 2022 aylık yardımı ve engelli raporunda ağır engelli görünüyor ise aylık 1.305 TL bakım maaşı, 
  • Evde 65 yaş üstü olanlara aylık 601 TL,
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yaşlı ve engelilere özel olarak bazı beldelerde temizlik ve haftalık yemek yardımı,
  • Üniversite öğrencileri için burs
  • Yeni evleneceklere çeyiz parası olarak 15 bin TL ödeme (belirli durumlarda)

Kaymakamlık Yardımı

Kaymakamlık yardımlarından yararlanacak olan ailelerin maddi durumlarının oldukça düşük olması gerekmektedir. Maddi yetersizlikler sonucunda ailesini geçindiremeyen, çocuğunu okutmakta zorlanan ve zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamayan ailelere kaymakamlıklar tarafından maddi yardımların yanı sıra gıda, giyim, eğitim, sağlık ve yakacak gibi desteklerde verilmektedir. Bu yardımlardan yararlanacak olan ailelerin taşınabilir veya taşınamaz mülkünün bulunmaması gerekmektedir.

Belediyeler Hangi Maddi Yardımları Yapıyor?

Belediyelerin ihtiyaç sahibi vatandaşlara sağladığı yardımlar sırasıyla aşağıdaki gibidir;

  1. Gıda kolisi yardımı
  2. Belediye nakit yardımı
  3. Geliri elverişli olmayan hanelere kira desteği
  4. Kırtasiye yardımı
  5. Sosyal yardım kartları
  6. Sosyal yardım kuponları
  7. Sosyal yardım kontörleri
  8. Tıbbi malzeme ve ilaç yardımı
  9. Yakacak kömür ve odun yardımı
  10. Mama ve bebek bezi yardımı
  11. Süt yardımı
  12. Giyecek yardımı
  13. Engellilere verilen destekler
  14. Asker ailelerine ayni yardım
  15. Gazi, gazi yakınları ve şehit yakınlarına yapılan yardımlar
  16. Öğrenciler için belediye bursu
  17. Öğrencilere yönelik yardımlar
  18. Yaşlılar için belediye bakım hizmeti

Valilikten Nasıl Yardım Nasıl Alınır?

Dar gelirliye kira yardımı adı altında maddi durumu belli bir gelirin altında olan ya da hiç geliri olmayan kimselere devlet tarafından yardımda bulunulmaktadır. Bu yardımdan yararlanabilmek için iki yol izlenebilir. Birincisi kaymakamlıklar aracılığı ile müracaattır. Diğeri ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı il müdürlüklerine yapılan müracaatlardır. Bu başvurularda şu belgeler istenir:

- Kimlik belgesi ve fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Geliri olmadığına dair gelir testi
- Kira yardımı istendiğine dair başvuru dilekçesi
- Kira yardımından yararlanabilmek için başvuru sahibinin şu şartları bir arada bulundurması gerekmektedir:
- Herhangi bir işte çalışmıyor olmak gerekmektedir.
- Emekli maaşı ve anne babadan kalan maaş da dahil olmak üzere herhangi bir maaş sahibi olmamak gerekir.
- Gayrimenkul ya da menkul cinsinden herhangi bir mal sahibi olmamak gerekir.

Başvuran kimsenin yoksul olması gerekir.

Kaymakamlık ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerine yapılacak kira yardımı müracaatlarının cevabı en geç 15 gün içinde başvuru sahibine iletilmektedir. Değerlendirilen her vatandaş için ilgili kurumlar inceleme başlatmakta ve bu inceleme sonucunda olumlu ve olumsuz olarak başvuru sahibine cevap verilmektedir. Eğer başvuru olumlu ise kira yardımı bağlanmakta ve aylık olarak bu yardım PTT aracılığı ile yardıma muhtaç kimseye verilmektedir. Kira yardımları bulunulan ile göre değişmekle birlikte en düşük kira yardımı 550 TL’dir.

Son zamanlarda Açık Kapı sisteminden yardım yapılıyormuş gibi bir algı oluştu kamuoyunda. Açık Kapı sistemi vatandaşların şikayetlerinin iletildiği mercidir. Yardım mercii değildir.

 

 

Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39