Devlet Kira Yardım Desteği Alma 2021

Ana Sayfa > Kosgeb

Devlet Kira Yardım Desteği Alma 2021

Kira yardımı olarak Devlet tarafından zor durumda olanlara; özellikle soğuk havalarda ve dış koşullara dayanıklı olan bölgelerde bir ev konumunda olmayan noktalarda barınmaya çalışan kişiler için barınacak yer temini sağlayabilmek adına aylık ödemeler yapılmaktadır.

Bunun da yanı sıra bazı ev ve konutların kişilerin kendi yaşam faaliyetlerini yürütmesine engel olacak ya da etrafındaki kişilerin yaşamını zorlaştıracak bir pozisyonda olan evlerin yıkılması talebi geldiğinde oradan ayrılmak zorunda olan kişilerin sığınabilecekleri bir yerde barınabilmeleri içinde yaklaşık 600 TL ile 960 TL arasında bir miktar ödeme yapılmaktadır.

 

Kira Yardımı Konusu ile Hangi Bakanlık İlgilenmektedir?

  • Bu sosyal yardım olarak geçen bu miktarlar farklı farklı kurum ve kişilerce verilmektedir.
  • Kişilere kira yardımı özellikle büyükşehir olarak adlandırılan İstanbul, Ankara ve İzmir gibi bölgeler için düşünüldüğünde çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda yardım faaliyetleri yapılmaktadır.

Devlet Kira Yardımına Başvuru Yolları 2021

Zor durumda olan ve maddi bir gelir kaynağı da bulunmayan vatandaşların başvurmaları dahilinde özellikle büyük şehirlerde sosyal yardımlaşma projeleri de yürüten kişilerin desteği ile ve belediye başkanlıkları ile gerçekleştirilmektedir. Aylık olarak kişiye bir gelir de sağlanabilmektedir.

2021 itibari ile güncel bir bilgi olarak kabul edilen bu devletin vatandaşlara sağladığı kira yardımının yanı sıra kişi evde oturmaya başladığında elektrikten de yine bir kazanım sağlayabilmesidir.

  1. Yetersiz anlamda bir maddi durumuna sahipse ona yardımcı olabilmesi için de devlet katkı sağlamaktadır.
  2. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kişilere yapmış olduğu bu kira yardımları en düşük miktar üzerinden değerlendirildiğinde 595 TL olarak verilmektedir.
  3. Kentsel dönüşüm adı verilen ve ülkemizde son zamanlarda özellikle riskli binaların yıkılarak yerine daha sağlam binaların yapıldığı o süreçte de yine devlet vatandaşlara yardımcı olmaktadır.
  4. Özellikle bu tarz yardımlar Doğu ve Karadeniz bölgelerindeki evlerin olduğu bölgelere daha çok yapılmaktadır.

 

İstanbul’da Kira Yardımı Ücreti 2021

Devletin vatandaşlarına sağladığı kira yardımı ücreti özellikle Ankara – İstanbul gibi büyük şehirlerin olduğu bölgelerde 2021 yılı itibarı ile 960 TL olarak belirlenmiştir. Bu bölgelerde kiracı değil fakat hak sahibi ise bu kişiler de bu bölgelerde 4.800 TL bir miktar ödenmektedir.

Kira Yardımı Almak İsteyen Kişilerin Hangi Şartları Taşıması Gerekir?

Öncelikle bu tarz kişilerin devlet tarafından belirli bir geliri ve aylığı bulunmaması gerekir ve bu kişinin genel olarak devletimizde belirlenmiş olan yoksulluk sınırı dediğimiz bu noktada altında bulunması şarttır.

  • Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından herhangi bir maaş alan kişi bu kendi adına ailesinin yakınlarının adına da olabilir faydalanamaz.
  • Kişinin üzerine herhangi bir mal; ev, araba tarzı variyetleri bulunuyorsa yine alamaz.
  • Kişinin düzenli ve sigortası bulunan bir işte çalışıyor olması da onun bu yardımdan faydalanmasına engel olacaktır.
  • Kişinin bulunduğu evin oturduğu yerin kirada olduğunu resmedecek bir belgenin de başvuru belgeleri arasında eklenmiş olması şarttır.
  • Kişiye ait gerekli yerlere gelir tespitinin yapılması ve bu evrakın da eklenmesi gerekir.

Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Devletin zor durumda olan vatandaşlarımıza sağladığı kira yardımı başvurusu için gerekli olan bazı evraklar vardır. Bu evrakların teslimi ile bu süreç başlayabilir.

  • Kişinin oturduğu yerin kira olduğuna dair bir kontratının belgeler arasında katmalıdır.
  • Oturduğu yerin kendisine ait yani kirada fakat kendisinin orada ikamet ettiğini gösteren bir adres teyidi oluşturan belgenin de evraklar için eklenmesi şarttır.
  • Kişinin kira bedeli alabilmek için şartlarından biri olan açlık sınırının altında olması gerekir. Kişinin üzerinde hiçbir mal beyanını olmadığına dair tüm tespitleri yapabileceği gelir belgesini hazırlatarak evraklar arasında eklenmelidir.
  • Kişilere ait Türkiye Vatandaşı olduğuna dair TC kimlik belgesinin fotokopisinin de evraklara eklenmesi şartı vardır.
  • Fakirlik kağıdı adı verdiğimiz kişinin gerçek durumunu yansıtan belgenin de eklenmesi gerekir.

Devlet tarafından kira yardımı almak isteyen kişi önceden herhangi bir şekilde bu amaçla bir kredi almış olmaması gerekir.

  1. Kişi hem kira yardımı hem de kredi yardımını aynı anda alamaz.
  2. Kira yardımı alabilmek için kişinin bulunduğu yerde yaşıyor olması gerekir.
  3. Bunun ardından orada yaşadığı kısmı için devletten yaklaşık 18 ay boyunca bir kira yardımı alma durumu söz konusu olur.

2021 Yılı İtibariyle Kira Yardımı Yapan Kurumlar

Öncelikle devletin kira yardımı yaptığı yerlerin belirli sebepler dahilinde bu yardımı yaptığını unutmamak gerekir. Bu şartları taşıyan kişiler ancak bundan faydalanabilmektedir.

Özellikle son yıllarda daha çok ön plana çıkan kentsel dönüşüm adı da verilen işlem dolayısı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kira yardımı yapan kurumlar arasındadır.

Çok zor durumda ve ihtiyaç sahibi olan ve herhangi bir geliri olmayan kişiler için de sosyal yardımlaşma kuruluşları, kaymakamlıklar, valilikler tarafından kira yardım yapılmaktadır.

Kira Yardımı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Kira yardımından yararlanabilmek isteyen vatandaşlar belirli şartlar dahilinde evrakları hazırlayıp başvurduklarında yardım alabiliyorlar.

  • Bu süreç hızlı ilerliyor gibi gözükse de öncesinde başvuru evrakları teslim edildikten sonra kişinin hayatı araştırılmaya başlanıyor.
  • Kira yardımı almaya uygun mu değil mi bu gözden geçiriliyor.
  • O ilin/ bölgenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kişilerin evleri ziyaret ediliyor.
  • Bu ziyaretler esnasında da kişinin maddi durumu olanakları ve aile şartları göz önünde tutularak belirli raporlar hazırlanıyor.

Bu raporlar daha sonrasında bir heyete sunuluyor ve bu heyetten eğer rapor içerisindeki değerlendirilmesi gereken kısımlara olumlu yanıt verilirse bu kişi artık aylık olarak belli bir kira gelirine sahip olabiliyor. Yani bir nevi bu yardımın onayı da başvurulan bölümdeki heyetin yetkisi ile verilmiş olur.

Ayrıca kronik hastalığı olan kişilere yapılan yardımlar hakkında Kronik Hastalara 24 Ay Maaş Devletten yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Vekaletname Vererek Kira yardımı Başvurusunda Yapılabilir mi?

Kişi vekaletini başkasına verilerek devlet elinden kira yardımı alabilir mi? Bu şekilde bir başvuru yapıldığında herhangi bir şart var mıdır?

Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında vekaleti aracılığı ile kira yardımı alacak olan kişi istenen belgeleri götürdüğü takdirde vekaletname ile başvuruda bulunmuş olur.

Bu belgeler şu şekildedir:

  • Kişiye verilen vekaletnamenin aslı dosyası, bu aslın fotokopi haline getirilmiş hali (yedeği) bulunmalıdır.
  • Kişiye ait vekaletname ve bunun yanında yine kişiye ait nüfus cüzdanının hem kendisinin yani aslının hem de fotokopisi (yedeği) bulunması gerekir.
  • Kişinin getirdiği vekaletname belgesi üzerinde Türkiye anayasa kanunları önce belirlenmiş 6306 kira yardımı başvurusu kanunu gereği kişinin yetkisinin var olduğuna dair bir ibrazın mührün üzerinde yer alması gerekir.

2021 Yılı Kira Yardımını Sorgulama Kanalları

Sonuç olarak herhangi bir kira yardımı elde edip etmediğini e-Devlet sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz ya da e-Devlet’e giderek sizin adınıza tanımlanmış Ziraat hesabı üzerinden de yine görebilirsiniz. Alo 170‘i tuşlayarak da çağrı merkezlerini arayabilir. Sosyal Hizmetler ve Aile Çalışma Bakanlığı ile iletişime girebilirsiniz.

 

Kaynak : https://kosgebekredi.com/

 

 

Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39