Hibe,teşvik ve desteklerinden yararlanmak için hibe,teşvik ve destek veren devlet kuruluşlarına başvuru yapmak gerekir. Ülkemizde 13 farklı kurum kobiler ve kamu kuruluşlarına yönelik hibe, teşvik ve destek vermektedirler. Bazı kurumların kobi hibe programları yıl boyu açıkken bazı kurumların dönemsel ve proje tabanlı olarak açık olmaktadır. Kobiler için sürekli olarak ve dönemsel olarak başvurabilecekleri en güncel hibe, teşvik ve destekleri aşağıda özetledik.
Kobilere yönelik hibe veren kurum dediğimizde ilk sıraya KOSGEB yazmak gerekir. KOSGEB hibe teşvik ve desteklerini 2 grupta sıralayabiliriz. Bunlardan yıl boyu sürekli açık olanlar işletme geliştirme desteği, girişimciliği geliştirme desteği, arge ve inovasyon desteği ve işbirlikçi programı desteği şeklinde sıralayabiliriz. Bu desteklerin içeriğine, şartlarına ve miktarlarına girmeyeceğim. Bu desteklerin her birini kendi kalemleri altında detaylı olarak açıklayacağız. Bu desteklere başvurabilmek için öncelikle sistem üzerinden şirket yetkilisinin e devlet şifresiyle girilerek kobi kaydı yapılması gerekmektedir. Kobi kayıdı yapıldıktan sonra güncel beyanname onayı girilmelidir. Beyanname onayından sonra sistem üzerinden destek başvuru paneli açılır. Buradan şartlarını sağladığınız her desteğe online olarak başvuru yapılabilir. Başvuru öncelikle uzman onayına düşer. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra destek onaylanır.
Kosgeb hibe teşvik ve desteklerinde hakkediş usulü geçerlidir. Yani siz hak kazandığınız hibe tutarı için satın alım yaptığınız firmaya ödeme yaparsınız. Faturanız kesilir. Bu arada dikkat edeceğiniz bir husus ödemeler kesinlikle banka üzerinden gerçekleştirilmelidir. Elden yapılan ödemelerde KOSGEB hibeyi size ödemez. Burada dikkat edeceğimiz önemli hususlardan bir diğeri kobi hibe programına başvuru yapıp ondan sonra işlemleri yapmak gerekir. Yani örneğin ISO9001 belgesi alacaksınız. KOSGEB %50 hibe desteği veriyor. Öncelikle KOSGEB’e başvuru yapacaksınız uzman onayına müteakip belgelendirme işlemlerini gerçekleştireceksiniz. Aksi durumda hibe den faydalanamazsınız.
Kosgeb hibe teşvik ve desteklerinden bir diğeri proje temalı desteklerdir. Bunlardan kobilere yönelik olanları kobigel destek programı, stratejik ürün desteği ve tematik proje başvurularıdır. Bu programlar yılda bir kez bazen iki kez açık olurlar. KOSGEB başvuru çağrısından itibaren proje başvurusu için yaklaşık 2 ay gibi bir süre vardır. Bu süre zarfında projenizi hazırlayıp Kosgeb sistemi üzerinden başvuru yapmanız gerekmektedir. Proje temalı programların değerlendirme süreci yaklaşık 3 aydır. Sonuçlar açıklandıktan sonra KOSGEB ile sözleşme imzalanır. Oluşturduğunuz bütçenin tamamını KOSGEB desteklemeyebilir. Sizden kazandığınız hibe tutarına göre ya sözleşme imzalarsınız yada imzalamazsınız. Uygulama süresi genelde 12 aydır. Projelerde personel yazıldığı için genelde süreler 12 ay olur. Bu programlarda da hakkediş usulü geçerlidir. 3 er aylı süreler halinde raporlamalar yapılır. Raporlar verilirken aynı zamanda ödeme talep edilir. KOSGEB kasasındaki para durumuna göre ödeme yapar. Bu programlarda genellikle hibe ile birlikte özellikle makine alımlarında faizsiz kredi imkanı da mevcuttur.
Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39