DEVLET DESTEKLİ TEMİZLİK ŞİRKETİ NASIL KURULUR?

Ana Sayfa > Kosgeb

DEVLET DESTEKLİ TEMİZLİK ŞİRKETİ NASIL KURULUR?

DEVLET DESTEKLİ TEMİZLİK ŞİRKETİ NASIL KURULUR?

İlk zamanlar büyük şehirlerde ilgi gören temizlik sektörüne yatırımlar artık küçük il hatta ilçelerimiz de dahi mevcuttur. Daha çok ev ve iş yerlerinin temizlikleri ile inşaat sonrası temizlikleri ile haftalık apartman merdiveni temizlik işleri için faaliyet gösteren firmalar her geçen gün çoğalmaktadır. Yaşanan iş kazalarından dolayı mesuliyet almak istemeyen apartman yöneticileri de bu tür temizlik işlemleri için profesyonel firmalar ile çalışmayı tercih etmektedir. Durum bu şekilde olunca da temizlik şirketlerine olan yatırımlar her geçen gün artmaktadır. Bu yatırımlara sesiz kalmayan devletimiz ise KOSGEB aracılığı ile hibe destekleri NACE kodları ile sağlamaktadır. Sıfırdan temizlik alanında iş kurmak isteyenler için gerek duyulan iş planı projesi ile hibe almaya giden yol haritasını iş fikrine yatırım yapmak isteyen yeni girişimciler için yer verdik.

Temizlik Şirketi NACE Kodu Nedir?

Her türlü bina, iş yeri ofis yada fabrika ile mağaza gibi işletmelerinin genel temizlik işlerinin giderilmesi amacı ile kurulacak olan iş yerleri KOSGEB hibe olanakları ile desteklenmektedir. Sadece cam yer duvar temizliğini kapsamak ile kalmayıp fabrikaların makine temizlikleri dahil olmak üzere baca ve çatı temizlikleri de bu kapsamda kurum tarafından aşağıdaki NACE kodları ile destek görmektedir.

Temizlik-Şirketi-NACE-Kodu-Nedir

  • 81.2 Temizlik Faaliyetleri
  • 81.21.01 Binaların Genel Temizliği (Daire, büro, iş yeri, apartman, fabrika ve mağaza gibi yerlerin genel temizliğini kapsamaktadır.)

Bu NACE kodları ile yeni iş yeri kuracak veya temizlik şirketi alanında faaliyet gösteren KOBİ işletmeler destek sağlanmaktadır.

Temizlik Şirketi Kurma Maliyeti ve Aşamaları Nedir?

Çok fazla bir maliyet getirmeyen temizlik şirketi belki de ufak sermayeler ile yapılabilecek en iyi iş fikirlerinden biridir.  Maliyetli olmamış olması ve ayrıca ufak illerde dahi talep olmasından ötürü temizlik şirketi kurmak oldukça mantıklı bir iş fikridir. Temizlik şirketi kurum aşamaları ise şu şekilde oluşur.

  1. İlk olarak çalışacak bayan kadronuzu oluşturun.
  2. Daha sonra ufak bir dükkan kiralayın
  3. İşletmenizi Türk Ticaret Kanunu kapsamında kurun.(GİB kaydı, Belediye ruhsat Meslek odası kaydı)
  4. Tanıtım yapın.
  5. Müteahhitler ile görüşün ve firmanızı tanıtın
  6. Kampanyalar düzenleyin

Bu aşamalar sonrasın belki yazıldığı kadar kolay olmayacak ama temizlik şirketiniz kurulmuş ve kısa sürede faaliyete geçmiş olacaktır. Gelelim şimdi kaba taslak temizlik şirketi kurmanın kaba taslak maliyetinin hesaplanmasına.

  • Dükkan sizin değilse kiralamanız gerekir ortalama kiralar 1.000 TL den başlamaktadır. İle göre bu miktar artmaktadır. Ama lüks veya ana cadde üzeri bir dükkana ihtiyacınız yoktur. Bunu göz önünde bulundurarak hesaplı bir dükkan kiralaya bilirsiniz. (Elektrik, su ve doğal gaz abonmanlık 1.500 TL)
  • Açılış giderleri için ortalama 2.000 ile 3.00 TL bir yasal işlemlerin giderleri içeri harcama yaparsınız.
  • Temizlik malzeme alımları için en fazla 1.000 TL gibi bir rakam gider.
  • Makine olarak koltuk yıkama makinesi almayı düşünürseniz ortalama 4.500 TL gibi bir rakam harcarsanız.
  • En önemlisi çalışan ve bu makinelerin taşımı için ticari bir araç alımına da en kötü 25.000 TL gibi bir rakam gider.

Toplam olarak size temizlik şirketinin kurma maliyeti ortalama 35.000 TL gibi bir rakama denk gelecektir. Fazlası olur ama aşağısı olacağını zannetmiyorum.

Temizlik Şirketi Açmak İçin Destek Başvurusu Nasıl Yapılır?

Temizlik şirketi kuracak olan girişimciler için KOSGEB ''Geleneksel Girişimcilik Destek Programı'' üzerinden hibe vermektedir. Programda yer alan hibeler işletme kuruluş ve çalıştırmış olduğunuz kişi pirim ödemelerine göre hesaplanmaktadır. Bağlantıda yer alan destek programına başvuru yapmadan önce mutlaka videosunu sizler ile paylaşmış olduğum ”Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” almanız gerekir.

Eğitimi aldıktan sonra destek programı başvurusunu yapabilirsiniz. Başvuru da ilk işlemler e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. Başvuru işlemlerini sırası ile şu şekilde yapmanız gerekmektedir.

  1. KOSGEB kaydı oluşturmanız gerekir.
  2. KOBİ beyannamesi doldurmalısınız.
  3. Son olarak ise destek başvurusunu yine e-devlet üzerinden girerek. Sonrasında ise adreste yer alan ”Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” altındaki ”Geleneksel Girişimci Destek Programı” başvurusunu yapmalısınız.

Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

KOSGEB Temizlik Şirketi İş Planı Örneği

e-Devlet üzerinden girişimcilik sertifikası alarak açmış olduğunuz işleme için hibe almak için iyi bir iş planı projesine ihtiyacınız vardır. Ama, iş planı projesi hazırlamaya başlamadan önce e-Devlet başvuru işlemi sonrasında yarım kalan başvuru işleminizi tamamlamanız gerekir. Bunun içinde yapmanız gereken sizler ile paylaşmış olduğum işlemlerden almış olduğunuz çıktıları bağlı olduğunuz kurumun İl Müdürlüğüne elden teslim etmeniz gerekir. Bu belgeleri teslim ederken işletmenize ait diğer resmi evrakları da yanınızda götürmeniz gerekir. Ayrıca varsa engelli yada 1. derece şehit yakını belgeniz bunu da mutlaka beraberinde götürünüz. Tüm bu evraklar İl Müdürlüğüne teslim edildikten sonra kurum haftada bir kurduğu heyette başvurunuzu inceler. Yapılan evrak incelemesinde herhangi bir eksiğiniz yok ise bu kez işletmeniz için hazırladığınız iş planını isterler. İş planını kendiniz hazırlamanız şart değildir. Bu iş için kurulmuş profesyonel olarak faaliyet gösteren danışmanlık firmalarından destek alabilirsiniz.

 

 

Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39