Devlet Destekli Elektrik Üretimi!!! (Güneş Paneli Rüzgar Gülü)
KOSGEB tarafından girişimcilere sağlanan rüzgar enerjisi desteği 2021 yılında da devam ediyor. Bu sektöre yatırım yapmak isteyenler tarafından merak edilen Devletin şirketlere sağladığı yatırım Desteği, rüzgar türbini maliyeti ve kazancı 2021 yılında ne kadar olur, Kar marjı nedir, yatırım kazandırır mı, 500 kw rüzgar türbini maliyeti kaça patlar, Yatay eksenli, eğik eksenli, düşey eksenli ve dev rüzgar türbini kurarak elektrik üretimi yapmak isteyenler için rüzgar gülü projesi ve 10 MW rüzgar türbini fiyatları üzerinden maliyet hesaplaması ve rüzgar enerjisi nerelere kurulabilir tüm merak edilenleri inceledik.
Rüzgar Gülü Kurulumu İçin Devlet Desteği Nasıl Alınır?
Rüzgarın önemli bir üretim kaynağı olması nedeniyle devlet tarafından da lisanssız olarak elektrik enerjisi üretimlerini rüzgar gülü santrali açılarak yapılmasına izin verilmiştir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgar gülü santrali önemli bir yatırım alanıdır. Hatta rüzgardan elde edilen fazla enerjilerin de şebekelere satılmasına devlet tarafından özel izin verilmiştir. Enerji kanununda yapılan düzenlemeler küçük ve orta ölçekli işletmelerin de lisans almadan, şirket kurmadan 1 mW’ a kadar elektrik üretmesine olanak tanımaktadır. Devletimiz dışa enerji yönünden bağımlı olmamak için çıkardığı kanunlar ile rüzgar gülü ile enerji üretmek isteyenlere lisanssız rüzgar gülü kurmaları için devlet desteğinde bulunmaktadır. Hal böyle olunca rüzgar gülü santrali açarak elektrik üretip kendi elektriğini üretmek ve fazlasını şebekelere satarak yatırım yapmak isteyenlere devlet teşvikleri ile kolaylıklar sağlanmakta ve yatırım yapacakların sayısı her geçen gün artmaktadır.
Rüzgar Veri Tabanı TÜREB Hayata Geçiriliyor
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından ülkemizde kurulu olan hem kurulu hem de halen inşa halinde ki projeleri tüm detayları ile gösterecek Rüzgar Veri Tabanı www.tureb.com.tr adresinde kullanıma açılıyor. Ülkemizde rüzgar enerjisi sektöründe dijitalleşme kapsamında genişletilerek Rüzgar Veri Tabanı devreye alındı
İlgili proje kapsamında, TÜREB üyeleri arasında bulunan, ileri analitik, büyük veri, iş zekası ve veri tabanı çözümleri sunan GTech şirketiyle iş birliği yapan kuruluş, özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) süresince dijitalleşme sayesinde dayanıklılığını ispatlayan rüzgar enerjisi sektörünün Türkiye’deki öncü rolünü güçlendirmeyi amaçlıyor.
Rüzgar Veri Tabanı projesi, 17 Kasım’da, Zoom platformu üzerinden düzenlenecek online basın toplantısında tanıtılacak.
500 kw Rüzgar Türbini Maliyeti
10 bin lira 25 bin dolar arasında maliyetleri değişen maliyetler ile 500 kw rüzgar türbini kurulumu için Kosgeb, Devlet destekleri gibi teşviklerden yararlanmak istiyorsanız bu yazımızdan devlet destekleri nasıl alınır ayrıntıları inceleyebilirsiniz. Rüzgar türbin fiyatlarını sahibinden.com üzerinden inceleyebilirsiniz.
Rüzgar Gülü Santrali Devlet Desteği Nasıl Alınır?
Lisanssız rüzgar pazarı olarak devlet teşviği ile rüzgar gülü aracılığıyla enerji üretenlere destek veren kuruluşlarda mevcuttur. Türkiye’de teşvikler 10 yıl ile sınırlandırılmaktadır özellikle de 2 yıl geri ödemesiz dönemli olarak verilmektedir. Kurulacak olan türbinin bölgesine, büyüklüğüne göre sabit veya değişken, üretim yerine göre, teşvik yılına göre ve zamana göre değişmektedir. Bankaların türbin fiyatlarının % 25 ine kadar peşin ödeme almaları nedeniyle orta boy türbin için gerekli tüm masraflar için yaklaşık 100 bin dolar kaynak ayırmaları gereklidir.
Türbin için yapılacak maliyetler kısaca; arazi alım, başvuru ücretleri, türbin için en uygun alanın belirlenmesi için ölçüm verilerinin alınması ve arazi düzenlemesi için ve türbin dışı masrafları karşılamak için bankalardan bu türde oluşturulmuş kredi türlerinden yararlanarak finansman ihtiyacı karşılanması mümkündür.
Rüzgar gülü santrali ve lisanssız rüzgar enerjisi üretimine geçilmesi için öncelikle yer seçimini yaparak arazinin belirlenmesi gereklidir. Bundan sonra belirlenen arazide enerji üretiminde en önemli unsur olan rüzgar ölçümlerinin yapılması gereklidir. Projenin hayata geçirilmesinden önce yapılması zorunlu olan fizibilite raporunun hazırlanması ve lisans başvurusunun yapılması gereklidir. Lisanssız enerji üretimine geçmek için gerekli onay ve izinlerin alınması ile ilgili projenin yapım aşamasına geçilmesine başlanabilir.
Devletten Elektrik Üretimi için Rüzgar Gülü Desteği
Devlet Destekli Elektrik Üretimi için rüzgar gülü kurulumuna destek veriliyor. Yenilenebilir enerji için teşvikler sunan kurumlardan sağlanan teşviklerden yararlanılarak bu sektöre yatırım yapılabilir. Hidroelektrik santralı (HES), Rüzgar enerjisi santralı (RES) gibi yenilenebilir enerji kredileri veren bankalardan kredi alarak devlet desteğiyle rüzgar gülü kurabilirsiniz. Bu bankalardan ilk olarak Halkbankasının FKA yenilenebilir enerji kredisinin özelliklerini anlatacak olursak;
Halkbank FKA Yenilenebilir Enerji Kredisi
Halkbankası ile FKA Fransız Kalkınma ajansı işbirliği ile verilen FKA Yenilebilir enerji kredisi tüm enerji projelerinin finansmanında yardımcı olmak için düzenlenen ve verilen kredi türüdür. Yenilenebilir enerji kapsamında Rüzgar enerjisi santrali açmak isteyen firmalar en fazla 500 kişilik personel sayısına sahip olması şartıyla 5.000.000 EUR olarak verilmektedir. 10 yıl vade imkanları ile kullandırılan kredi 3 yıl geri ödemesiz dönemli olarak yatırım kredisi şeklinde verilmektedir.
Akbank Enerji Verimliliği Kredileri
Akbank tarafından lisanssız rüzgar enerjisi üreticilerine Sürdürülebilir Enerji Kredileri başlığı altında kredi sağlanmaktadır.
Akbank bu kapsamda yenilenebilir endüstriyel enerji verimliliği , yapı ve binaların termal rehabilitasyonu ile jeotermal, güneş gibi hidroelektrik santralleri, rüzgar enerjisi santralleri ve jeotermal enerji santralleri de proje finansmanlarında yenilenebilir enerji yatırımları için Enerji verimliliği Kredileri ile uzun vadeli finansman imkanı sağlıyor.
Denizbank Enerji Verimliliği Kredileri
Proje destek kredileri adı altında teşvik sağlamakta olan Denizbank Yenilenebilir enerji yatırımları için 1.000.000 EUR’ya en kısa iki en fazla 5 yıllık finansman desteği sağlamaktadır. Bu kredi desteğinden firma başına en fazla 12 Milyon Euro’ya kadar kredi kullanabilir. En kısa 2 yıl ve en fazla 5 yıl vadeli kredi kullanabilirler. Proje destek kredileri için Denizbank’a başvuru yapabilirsiniz.
Garanti Bankası Kendi Elektriğini Üreten Kobi Destek Projesi
Lisanssız elektrik üretimini desteklemek maksadıyla Garanti bankası da kendi elektriğini üreten kobi destek projesi adı ile bir teşvik kredisi ile 2 yıla varan geri ödemesiz dönem fırsatı sunmaktadır.
TEB AFD Enerji Kredisi
Lisanssız rüzgar enerjisi üretimi için rüzgar gülü santrali yatırımı yapacak olanlar için AFD Enerji Kredisi adı altında finansman desteğini en az 3 yıl vadeli olarak sağlamaktadır. Ayrıntılar.
Türkiye Finans Lisanssız Yenilenebilir Enerji Paketi
Türkiye Finans ‘ta rüzgar gülü türbin kurmak ve elektrik üretmek isteyenlere teşvik maksadıyla Lisanssız Yenilenebilir Enerji Paketi ile finansman desteği sağlamaktadır. Lisanssız Yenilenebilir Enerji Paketinden faydalanabilirsiniz.
Bu bankalar haricinde;
-
Vakıfbankası da lisanssız enerji üretimi için rüzgar gülü santrali açmak ve elektrik üretmek isteyenlere yenilenebilir enerji kredileri vererek tüm yatırımcıları sürdürebilirliğin finansmanı ile desteklemektedir.
-
Yapı Kredi Bankası’da lisanssız enerji üretimi için rüzgar gülü santrali açmak ve elektrik üretmek isteyen yatırımcılara Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı adı altında destek sunmaktadır. Yapı kredi bankasının yenilenebilir enerji paketi TURSEFF‘den inceleyebilirsiniz.
Kısaca bankaların yatırımcılar için sağlamış oldukları en fazla 10 yıl vade en az 2 yıl vadeli ve geri ödemesi dönem imkanlarıyla sağladıkları finansman destekleri ile rüzgar türbinleri kurarak yatırım yapabilirsiniz.
Rüzgar Türbini Kurmanın Avantajları Nelerdir?
Devlet destekli elektrik üretimi için rüzgar türbini kurmanın bazı avantajları bulunuyor. Bunları kısaca anlatacak olursak;
-
Rüzgar türbini kurulduğu zaman enerji tasarrufu yapmaktadır. Yani bedava yakıt üretip hiç bir ücret ödenmez.
-
Rüzgar türbinlerini hemen hemen her yerde kurma imkanları vardır.
-
Rüzgar enerjisi elektrik üretirken doğaya hiç bir zarar vermez.
-
Temiz enerji kaynağı olarak hedeflenen rüzgar türbinleri, Temiz enerji üretimi yapmaktadır.
-
Rüzgar enerji santralleri çok fazla alan kaplamaz.
-
Rüzgar türbinleri için havanın aydınlık ve karanlık olması önemli değildir.
-
Rüzgar Türbinlerinin Kurulmasındaki Dezavantajlar Nelerdir?
Rüzgar Türbinlerinin Kurulmasındaki Dezavantajlarda bulunuyor. Bunlar ise;
-
Rüzgar enerjisi santrallerinin yatırım maliyetleri oldukça yüksektir.
-
Rüzgar santrallerinin kurulması için çok ciddi ölçümlerin yapılması gerekmektedir.
-
Lisansız güneş santralleri kadar kolay kurulumları yoktur.
-
Rüzgar türbinleri ile elektrik elde etmek için rüzgarın belirli bir seviyede esmesi gerekmektedir.
-
Rüzgar santralleri bir bölgede çok fazla seviyede ise o bölgede cep telefonları ve televizyon kanalları çekmez.
-
Rüzgar enerji santralleri çok fazla gürültü yapmaktadır.
-
Rüzgar gülleri göç eden kuşlara ciddi boyutta zararlar vermektedir.
-
-
Rüzgar Türbini Kurmak İsteyenlere Destek Geliyor
-
Rüzgar türbini kurmak isteyenlere verilen teşviklerin yeterli gelmediğini yetkililer tarafından açıklanmıştı. Bu açıklamanın üzerine talepte bulunulan destek göz önüne alınacak ve ileri ki zamanlarda gündeme getirilecektir. Rüzgar enerjisi santrallerinin yatırımı ciddi boyutlara dayandığı için çok daha fazla destek gerekmektedir. Devlet destekli elektrik üretimi için kurulan rüzgar santralleri sayesinde elektrik üretimi yapılacak ve doğaya hiç bir zarar verilmeyecektir. Rüzgar santralleri güneş enerjisi ile kıyaslanmaktadır. Fakat rüzgar gülleri güneş enerjisinden çok farklı şekilde çalışmaktadır.
Rüzgar Enerji Projesini Kim Oluşturdu
Türkiye rüzgar enerjisi birliği kar amacı gütmeden, rüzgar enerjisi kullanımını faaliyete geçirmek için, 10 Şubat 1992 yılında Bakanlar kurulu kararı ile gündeme getirilmiştir. Bu projenin ülke ekonomisine katkıda bulundurulması hedeflenmektedir. Türkiye Rüzgar enerjisi bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye enerji raporu sayesinde Ocak 2013 yılında ana sektör aktiviteleri olarak gündeme gelmiş ve bir çok ilde rüzgar gülü projesi hayata geçirilmiştir.
Rüzgar Enerjisi Elektrik Santrali Nerelere Kurulabilir?
Devlet destekli elektrik üretimi, rüzgar santralleri ülkemizde bir çok şehirde hayata geçirilmiştir. Bu durum sayesinde elektrik üretimi yapılmakta ve doğaya hiç bir zarar verilmemektedir. Peki rüzgar gülleri hangi illerde kurulmuştur.
-
İzmir
-
Balıkesir
-
Tekirdağ
-
Afyonkarahisar
-
İstanbul
-
Hatay
-
Çanakkale
-
Manisa
-
Adıyaman
-
Muğla
-
Aydın
-
Kırklareli
-
Mersin
-
Eskişehir
-
Yukarıda saymış olduğumuz şehirlerde kurulu olan rüzgar gülleri sayesinde o şehirlerde temiz bir şekilde, hava kirliliği oluşturmadan ve doğaya zarar vermeden oluşturulan enerji ülke ekonomisine fayda sağlamaktadır. Kim bilir bir sonraki tesisi belki de siz kurarsınız.
Rüzgar Enerjisi Türkiye’de Nerelerde Var?
Ülkemizde rüzgar enerjisi potansiyeli yüksek olduğu için bu sektöre yatırımın yapıldığı iller Balıkesir ve İzmir olaral en çok rüzgar türbinine sahip olan il olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde coğrafi özellikler açısından en yoğun rüzgar alan Ege bölgesinde en fazla rüzgar türbini bulunuyor.
Durmayın! Araştırın ve devletin bu alanda verdiği desteklere sizde başvurun.
Kaynak : https://www.devletdestekli.com/
Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;
MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR'' ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39