Destek Destekli Ayakkabı Mağazası Açmak 2021 KOSGEB Destekleri!!!

Ana Sayfa > Kosgeb

Destek Destekli Ayakkabı Mağazası Açmak 2021 KOSGEB Destekleri!!!

Girişimci olmak isteyenler için ayakkabı dükkanı açmak iyi bir iş fikridir. Bu sektörde çalışmak isteyenler devlet tarafından desteklendiği gibi gereken finansmanı banka kredileri yolu ile de sağlayabilirler. Dükkanınızda yalnızca ayakkabı değil çanta satarak da para kazanabilir ve hedef kitlenizi genişletebilirsiniz. Ayakkabı sektörü karlı işlerden biridir ve satışlardan elde edeceğiniz kar marjı %40- 50 civarlarındadır. Ayakkabı satış mağazası açmak için  bir iş planı hazırlamalı, sektör araştırması yapmalı ve yatırım yapmak için finansal kaynak elde etmelisiniz. Dükkan açmak için gerekli olan sermayeyi bankalar aracılığı ile sağlayabileceğiniz gibi, KOSGEB’ in girişimcilere vermiş olduğu desteklerden de faydalanabilirsiniz.

Ayakkabı Mağazası Açmak

Ayakkabı satışlarını dükkanınız üzerinden de internet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Ancak öncelikle satışını yapacağınız ürünlere ve hedef kitlenize karar vermeniz gerekmektedir. Modayı da takip etmek cabasıdır. Özellikle bayanlara yönelik bir dükkan açacaksanız kesinlikle son trendleri ve moda renkleri bilmeniz gerekiyor. Ürün çeşitliliği de dikkat edilmesi gereken bir konudur. Aynı ürünün farklı renkleri bile mağazanızda bulunmak zorundadır. Ticaretin kar oranını olumlu ya da olumsuz etkileyen şey lokasyondur. Bu sebeple öncelikle işletmenize bir konum belirlemeniz gerekiyor. Çünkü seçeceğiniz semtte bulunan insanlara hitap eden ürünler satmanız gerekiyor. Örneğin çok lüks bir semtte dükkan açmak istiyorsanız kesinlikle marka ürünler satmalısınız. Bu ürünleri temin etmek için de bayilik veren markaları araştırmanız gerekmektedir. Kendinize bir konsept belirleyin. Örneğin sadece çocuk ayakkabıları ya da erkek ayakkabıları satabilirsiniz. Ya da ulaşılması zor modeller tercih edebilirsiniz. Yalnızca ortopedik ayakkabıların satışı ile de kar elde etmeniz mümkün olacaktır.

mağaza-açmak

Ticarete atılırken neden bu sektördeyim, kendimi birkaç yıl sonra nerede görüyorum, fiyat politikamı hangi standartlara göre belirleyeceğim, hangi kesime hitap edeceğim gibi soruların cevaplarını bularak işe başlamak gerekiyor. Bu sebeple öncelikle kendinize bir iş planı hazırlayın. Zaten devlet destekli olarak iş kurmak istiyorsanız iş planı hazırlamanız zorunludur. İnternette dolaşan iş planları fikir almanız anlamında size yardımcı olabilir. Ancak kesin olarak sizi hedefe götürmez. Çünkü iş planı özgün olmalıdır. Sağdan soldan elde edilen plan ve projeler ile kurumlara finansal anlamda başvuruda bulunmak hiçbir işe yaramaz. Bu sebeple iş planı hazırlama tekniklerine dikkat edin. İlgili kurumlardan gerekli izinlerin de alınması gerektiğini unutmayın.

Ayakkabı mağazası açmak dışında bir iş fikri arıyorsanız çiğ köfteci açmanızı öneririz. Üstelik bu sektör de devlet tarafından desteklenmektedir.

Ayakkabı dükkanları için yönetmelikte belirlenen bazı standartlar vardır. Bunlar ; 

  • En az 60 metre kare bir kapalı alan gerekmektedir.

  • 1 defo, tuvalet, deneme reyonu, ürünlerin teşhiri için gerekli alanlar olmalı ve bu alanlara krokide yer verilmelidir. Kroki işin ehli birine detaylı olarak çizdirilmelidir.

  • Tuvalet engellilerin de kullanabileceği özelliklere sahip olmalıdır.

  • Dükkan kapısı önüne eşyaların çıkarılması doğru değildir.

  • Dükkan açmak için ruhsat ve işe başlama bildiriminde bulunmak gerekir. İzinsiz olarak dükkan taşıma işlemi yapılmamalıdır.

Ayakkabı Dükkanının Kar Marjı

Ayakkabı dükkanının kar marjı ve elde edeceğiniz ciro dükkanınızın bulunduğu alana ve hedef kitlenize göre farklılık göstermektedir. Şayet bayilik hizmeti alarak marka ayakkabıların satışını yapacaksanız kar oranınız düşük olabilir. Çünkü bu ayakkabıların zaten fiyatları yüksektir. Üzerine bir de yüksek oranlarda kar eklediğinizde alım gücü olmayan bir bölgede iseniz satış yapma olasılığınız yok denecek kadar az olacaktır. Ancak merdiven altı ürünleri tercih ederseniz daha çok kar elde edebilirsiniz. Çünkü bu ayakkabıların üretim maliyeti en fazla 20 TL civarındadır. Ayakkabıyı 60 TL’ ye satsanız sadece bir çiftinden 40 TL kazanacaksınız. Günde 20 ayakkabı satsanız 800 TL kazanırsınız. Aylık hesaplarda bu 18 bin TL’ yi bulur. Personel giderleri, dükkan kirası, dükkan masrafları gibi tutarları çıkardığınızda en az 6-7 bin TL aylık kazancınız olur. Ayrıca sezon sonu ürünlerin elinizde kalmaması adına bunların satışını kampanyalar düzenleyerek gerçekleştirebilirsiniz. Satışları zararına yapmamanız ve makul oranlarda indirim yapmanız dahilinde kar marjınız çok fazla düşmeyecektir.

ayakkabı-dükkanı-kar-marjı

 

Ruhsat Almak İçin Gerekli Evraklar

  • T.C. kimlik fotokopisi

  • 2 tane vesikalık fotoğraf

  • Eksiksiz doldurulmuş başvuru formu

  • Dükkan kira ise kira kontratı

  • Sahibi siz iseniz tapu fotokopisi

  • Gelir beyanı

  • İskan belgesi

  • İtfaiyeden alınacak yangın söndürme tüpü

  • Oda kayıt belgesi

  • Vergi levhasının fotokopisi gerekmektedir.

Öncelikle vergi dairesine işe başladığınızı bildirmeniz gerekiyor. Çünkü vergi mükellefi olacaksınız ve vergi levhası almanız gerekiyor. Bundan sonra belediyeye de iş yeri açacağınızı bildiren bir bildirim formu doldurmanız gerekiyor. İlgili esnaf odasına kayıt yaptırmanız ve Sosyal Güvenlik Kurumu‘ nda işveren ve çalışan girişlerini yaptırmanız da yapmanız gerekenler arasındadır.

Ayakkabı Dükkanı Açmanın Maliyeti

Ayakkabı dükkanı açmak isteyenlerin ilk düşüneceği şeylerden biri maliyettir. Maliyet unsurlarını tek tek belirlemek gerekir. Maliyeti etkileyen en büyük sorun dükkan kirasıdır. Şayet dükkan size ait değilse her ay kira ödemek durumunda kalırsınız. Bu sebeple öncelikle birkaç aylık kiranızı halihazırda tutmalısınız. Kira giderleri dükkan boyutuna ve konumuna göre değişiklik gösterecektir. 1000 TL’ ye de 20 bin TL’ye de dükkan kiralayabilirsiniz. Dükkanda marka ayakkabıların satışını yapacaksanız maliyet artacaktır. Ancak daha makul fiyatlarda satış yapmak istiyorsanız tüm giderleriniz ile birlikte 100 bin TL‘ ye güzel bir ayakkabı dükkanı açabilirsiniz. Lokanta açmayı düşündünüz mü?

Harcama yapılacak kalemler;

  • Dükkan kirası

  • Dükkan giderleri (Elektrik, su, doğalgaz,telefon faturaları)

  • Personel giderleri (Maaş- sigorta)

  • Satış bankosu alımı

  • Ürünlerin alımı

  • Teşhir dolapları

  • Reklam giderleri

  • Ruhsat almak için yapılan harcamalardır.

ayakkabı-dükkanı-açma-maliyeti

 

Ayakkabıları dizmek için raf yaptırmanız gerekiyor. Raf sistemi yapan firmalar ile irtibata geçebilirsiniz. Aldıkları ölçüye göre dükkanınıza monte edeceklerdir. Ya da hazır satılan raflardan maksimum 5 bin TL’ ye alabilirsiniz. Kasa bölümüne bir banko almanız gerekiyor. 1500 TL’ ye bir banko alabilirsiniz. 500 TL’ ye dükkana koymak için bir orta stand koyabilir ve çok satan ürünlere burada yer verebilirsiniz. Vitrine koymak için vitrin standları almanız gerekmektedir. Bunların tanesi 5 TL’ dir. Müşterilerinizin denedikleri ayakkabılara bakmaları için bir boy aynası almanız gerekmektedir. Boy aynaları 300 TL civarındadır. Çanta satışı da yapacaksınız çanta teşhir askılarının ikilileri 20 TL’ dir. İndirim zamanlarında kullanmak üzere teşhir havuzu alabilirsiniz. Telden yapılmış olanları 100 TL’ dir. A5 boyutunda ve fiyat yazabileceğiniz etiketler 10 TL’ dir.

Ayakkabıları temin etmek için markalardan bayilik alabilirsiniz. Merdiven altı ürünler satacaksanız da toptancıları dolaşarak en güzel ürünleri ve en yeni modelleri seçmeniz gerekiyor. Kar elde edebilmeniz için iyi bir fiyat araştırması yapmalısınız. Sonuç itibari ile 70 bin ile 100 TL arasında çok lüks olmayacak ancak merkezi olacak şekilde büyük bir ayakkabı dükkanı açabilirsiniz. Gerekli olan finansmanı sağlamak için bankalardan iş yeri açma kredisi çekebileceğiniz gibi Kosgeb desteklerinden de faydalanabilirsiniz.

Kosgeb’ den destek alabilmek için nace kodları ismi veren kodlar ile girmek istediğiniz sektörün destekleniyor olması gerekmektedir. Ayakkabı dükkanı açmak aşağıdaki kodlar ile desteklenmektedir.

  • 46.42 Giysi ve ayakkabı toptan ticareti

  • 47.72 Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda ayakkabı ve deri eşyaların perakende ticareti

  • 47.82 Tezgahlar ve pazar yerleri vasıtasıyla tekstil, giyim eşyası ve ayakkabı perakende ticareti

Kosgeb desteklerinden faydalanmanız için öncelikle Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi adı altındaki kurslara katılmanız gerekiyor. Bu kurslar  online olarak ve katılımın zorunludur. Yeni girişimci desteğinden faydalanmak isteyenlerin kesinlikle kurs sonrasında verilecek olan sertifikaya sahip olmaları gerekmektedir. Bu sertifikayı alarak iş yerlerini açanların yeni girişimci desteğinden faydalanmaları için öncelikle bir iş planı hazırlamaları gerekmektedir. İş planında girişimcilerin sektöre neden girdikleri, iş ile ilgili yetkinlik dereceleri, vizyon ve misyon, kısa, orta ve uzun vadede hedefleri belirtmeleri gerekmektedir. İş planı hazırlayarak Kosgeb veri tabanına kayıt olmak ve taahhüt sunmak yapılacak sonraki işlerdir. Hazırladığınız plan kurul tarafından değerlendirilir. Şayet kuruldan olumlu yanıt gelirse yeni girişimci desteği almak için gerekli işlemler yapılacaktır.

İş planı kabul edilenlere Kosgeb tarafından 60 bin lira ve 370 bin TL hibe destekleme ödemesi yapılmaktadır.

2021 yılında yeni girişimci desteği yerine kurum tarafından geliştirilen farklı bir destekleme programı uygulamaya konulacaktır. Girişimciliği geliştirme destek programı adı altında işletmelerin performans dönemleri dikkate alınarak destekler verilecektir. Detaylar için tıklayınız.

İş kurmak için banka kredilerinden faydalanabileceğiniz gibi iş planı hazırlayarak Kosgeb’ e de başvurabilirsiniz. Sertifikanızı almak sureti ile devletin verdiği desteklerden faydalanarak işinizi kurabilirsiniz. 2021 yılında da Kosgeb tarafından girişimciler desteklenmeye devam etmektedir.

 

Kaynak : https://www.esnafkredi.net/

 

 

Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39