Damga vergisi, yapıla tüm sözleşmeler sonucunda ortaya çıkan devletin aldığı resmî bir vergi türüdür. Kişi ve kurumlar arasında gerçekleşen anlaşma veya işlemlerin tamamlandığı anlamına gelen damga vergisi, resmî kağıtlar üzerinden alınan vergidir. Bu belgeler iki kişi arasında gerçekleşiyorsa, damga vergisi mükellefliği iki kişiye de aittir.
Resmi Gazete’ye verilen Genel Tebliğ’e göre damga vergisine tabi kağıtlar teminat, rehin senetleri, fesihnameler, taahhütnameler, ikinci el araş satışlarına ait belgeler, gayrimenkul satış sözleşmeleri, tabi kaynaklara göre ilişkin sözleşmeler, sulhnameler, denetim sözleşmeleri gibi pek çok resmî evraktan oluşur. Damga vergisine tabi kağıtların tam listesine Genel Tebliğ’den ulaşılabilir.
Resmi gazetede yayımlanan Genel Tebliğ’e göre damga vergisine tabi olan kararlar ve mazbatalara Danıştay’dan verilen ilamlar, mazbatalar, hakem kararları ile resmi kurumların ve ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan kamu tüzel kişilik veya resmî daire gibi kurumların tüm ihale kararları örnek verilebilir. Her birinin belirli bir para ihtiva eden ve etmeyenler olarak farklı değerleri vardır. Bu bağlamda belli bir para ihtiva edenler binde 9.48 ; belli bir para ihtiva etmeyenler ise 97.20 TL üzerinden değerlendirilir.
2021 damga vergisi oranları;
Toptan ve tüketicilere doğal gaz sözleşmeleri (Binde 9,48)
Diğer Doğal Gaz Piyasası kanunu kapsamında düzenlenen sözleşmeler (Binde 0)
Damga vergisini ödeyecek olanlar kağıtları imzalayan şahıslardır. Resmi daireler ile kişiler arasındaki kağıtların damga vergisini kişiler öder. Türkiye’deki elçilikler, konsolosluk ve diğer ülkelerdeki elçiliklerde ise kağıtları ibraz edenler damga vergisini öder. 2021 damga vergisi hesaplama oranları ile matbu tutarlar devlet tarafından belirlenir. Nispi vergiye tabî olan kağıtlar, ihtiva edilen para tutarı ile ilgili oranla çarpılarak damga vergisi hesaplanabilir.