Ceviz Yetiştirmek İsteyenlere Devlet Desteği ve Hibeleri 2021

Ana Sayfa > Kosgeb

Ceviz Yetiştirmek İsteyenlere Devlet Desteği ve Hibeleri 2021

Bir çok alanda olduğu gibi ceviz yetiştiriciğinde de devlet destekleri bulunmaktadır. Ceviz bahçesi kurulumunda teşvik ve hibelerden faydalanmak için bazı şartları karşılamak gerekiyor. Emek isteyen bir iş olan ceviz yetiştiriciliğine başlamadan önce harcamalarınızın bir kısmı için hibe ve desteklerden faydalanabilirsiniz. Öncelikle proje oluşturulmalı ve ceviz bahçesi desteği veren kurumlara bu projeler gösterilmelidir. Orman Genel Müdürlüğü destekleri veya bankaların vermiş olduğu destek kredilerinden faydalanacak ceviz bahçesi kurmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca Orman Genel Müdürlüğü tarafından bazen fidan hibesi yapılmaktadır. Fidanları hibe yolu ile alarak cevizleri yetiştirmeye başlayabilirsiniz.

Ceviz Yetiştiriciliği

Ceviz Yetiştiriciliği

Son zamanlarda ceviz yetiştiriciliğine merak salan bir çok insan var. Bu insanlar en çok ceviz bahçesi kurulumu için devlet desteklerini ve verilen hibeleri araştırıyor.

Hazine ve Orman Arazisi Kiralayarak Ceviz Yetiştiriciliği Yapabilirsiniz

Hazineye ait olan arazilerden ceviz yetiştirmeye uygun olanlar İllerde Valilik, İlçelerde ise Kaymakamlık internet sitelerinde yayınlanmaktadır. Yayınlanmış olan hazine arazisinde ceviz yetiştirmek isteyenler illerde Valilikler ve İl Milli Emlak Müdürlüğüne, İlçelerde ise kaymakamlık ve İlçe Mal Müdürlüklerine başvuruda bulunabilirler. Yapılan başvuru sonrasında ceviz yetiştiriciliği yapmak isteyenlerden 90 gün içerisinde bir proje istenir. Hazırlanan ceviz bahçesi projesi Orman İşletme Müdürlüğü’ne verilir. Ortam İşletme Müdürlüğü ise ceviz yetiştirme projesini 30 gün içerisinde inceleyerek uygun görür ise onay için Orman Bölge Müdürlüğüne iletir. Orman Bölge Müdürlüğü projeyi onayladığı vakit kiralama işlemleri için proje Mal Müdürlüğüne veya Defterdarlığa gönderilir. Hazine arazileri için bir kiralama bedeli bulunmaktadır. Bu bedelin peşin olarak ve 4 taksitle ödenme imkanı bulunuyor. Arazi kiralama süresi ilk aşamada 49 yıldır.

Ceviz Bahçesi Kurmak İçin Devletin Vermiş Olduğu Hibelerden Faydalanabilirsiniz

Devletten Ceviz Desteği

Ceviz bahçesi kurmak isterseniz eğer devletin vermiş olduğu hibelerden faydalanabilirsiniz. Hazine ve Orman Arazisi veya kendi arazinizde ceviz ağacı yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız Orman Genel Müdürlüklerine başvurarak verilen hibeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Devlet arazilerinde ve sahipli arazilerde yapılacak olan ceviz yetiştiriciliği için 30 dekara kadar%65’e kadar hibe verilebilir.

  • Ceviz bahçesi kurulumu için eğer vadeli kredi kullanılmak isteniyorsa Özel Ağaçlandırma Projeleri yapmak gerekmektedir.
  • Ceviz yetiştiriciliğinde 30 dekara kadar yapılan yatırımlara hibe desteği alınabilir.
  • Orman Genel Müdürlüğüne dilekçe ile başvuru yapılarak proje onaylandığı taktirde özel bütçeden hibe desteği verilmektedir.

Hazineden kiralanan araziler en fazla kaç yıllığına kiralanabiliyor?

Hazineden kiralanan araziler kanun gereği en fazla 49 yıllığına kiralanmaktadır. Fakat Özel Ağaçlandırma Yönetmenliği’nde yapılan düzenlemeye göre ceviz ağaçlarının ömrü tükendikten sonra tekrar 49 yıllığına sözleşme yapılabilmektedir.

Ceviz Yetiştiriciliğinde Devlet Destekli Hibeler

Ceviz yetiştiriciliği yapmak isteyenler için devlet destekli hibeler ve krediler bulunmaktadır. Ceviz, badem, fıstık özel ağaçlandırma projelerine 2019 Yatırım Programı’nda 16 milyon 826 bin lira hibe verilmiştir. Ayrıca bu projelere ise 948 bin 717 lira kredi tahsis edilmiştir. Bu hibe ve krediler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilmiştir. Devlet destekli ceviz yetiştirmek istiyorsanız Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine uğrayarak detaylı bilgi almanız , verilen destek ve kredileri öğrenmeniz faydanıza olacaktır.

 

Ceviz Yetiştirmek İsteyenlere Organ Genel Müdürlüğü Tarafından Verilen Destek

Orman Genel Müdürlüğü tarafından ceviz yetiştirmek isteyenlere özel ağaçlandırma kapsamında bir destek verilmektedir. Bu destekten faydalanmak isteyenlerin Özel Ağaçlandırma Projesi yaptırması gerekiyor. Özel ağaçlandırma yapmak isteyenler ister kendi arazilerine isterlerse de orman arazileri ve hazine arazilerine proje oluşturabilirler. Orman Genel Müdürlüğü tarafından verilen destek kredisi 100.000 TL ye kadar çıkabiliyor. İster kendi araziniz olsun veya devlet arazisi olsun bu krediden faydalanabilirsiniz.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından verilen kredi dışında hibe ve desteklerde bulunmaktadır. Sertifikalı ceviz ağacı ekecekseniz dekara 200 – 300 TL arasında fidan desteğinden faydalanabilirsiniz. Bağlı bulduğunuz İl İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurarak diğer destekleri sorgulayabilirsiniz.

Ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorsanız ilk olarak bir dönüme ortalama 2000 TL gibi bir gideriniz olabilir. Ceviz verimi başlayana kadar da düzenli olarak da bazı giderleriniz olacaktır. Mazot gideri, malzeme gideri, ilaçlama giderleri, ceviz sulama destekleri bunlardan bazıları. Cevizden ürün almaya başladıktan sonra ciddi bir gelir elde etmeye başlarsınız.

Not: Net sağlıklı bilgi alabilmeniz için Organ Genel Müdürlüğü ile görüşmelisiniz.

En Verimli Cevizler

En Verimli Cevizler

En Verimli Ceviz Türleri

Eğer ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorsanız en verimli ceviz türlerine bir göz atmanızı öneririz. Bahçenize dikeceğiniz cevizlerin ne kadar ceviz vereceğini, ne zaman ceviz tutmaya başlayacağını öğrenmek ister misiniz?

Chandler Ceviz Fidanı

Chandler Ülkemizde ortalama 12 yıldır adını tarım alanında sıklıkla duyduğumuz bir ceviz fidanı cinsidir. Doğru iklim, toprak yapısı ve dikim kurallarına uyulduğu zaman en üst düzeyde verim alınır. Chandler cevizinin 1000-1100 rakım altındaki yerlere dikimi uygundur. Bu ceviz cinsinin dikimi ise 4×8, 5×7 ve 6×8 aralıklarla yapılmalıdır. Chandler ceviz fidanı 6-7 yaşına geldiğinde zaman her bir ağacın ortalama 15-20 kilo arasında ceviz verimi olmaktadır. En verimli ceviz fidanı Chandler cinsi diyebiliriz.

Fernor Ceviz Fidanı

1000 rakım ve üzerine dikilmesi tavsiye edilen Fernor ceviz fidanı dondan pek etkilenmeyen ceviz cinsidir. Özellikle de Doğu bölgelerinde en çok tercih edilen ceviz fidan cinsidir. Fidan 6-7 yaşlarına ulaştığı zaman ortalama 20 ila 22 kg arasında ceviz verimi vardır.

Yalova Ceviz Fidanı

Yalova cevizi, ceviz yetiştirilen tüm bölgelerde yetiştirilebilir. Sahil bölgeleri aşırı sıcak ve nemli olduğundan dolayı bu bölgelerde dikimi önerilmemektedir. Erken çiçeklenen bir ceviz türüdür. Hasadına ise Eylül ayı sonlarında başlanır.

 

Kaynak : https://www.kosgebdestekli.com/

 

 

Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39