Cafe Açmak İstiyorum Diyenlere 2021 Yılında ALTIN TAVSİYELER !

Ana Sayfa > Kosgeb

Cafe Açmak İstiyorum Diyenlere 2021 Yılında ALTIN TAVSİYELER !

                        

Cafe, cafeterya, kahvehane, çay salonu, kafeterya, çay ocağı, kahve salonu veya kafe açmak istiyorum, cafe nasıl açılır diyenler için dükkan açmak web sitesi olarak faydalı bilgiler vermeye çalışacağız. Daha doğrusu, internet ortamında, neden bahsettiği belli olmayan üç beş sitenin cafe açma konusunda yazmış oldukları saçma sapan yazılar sonrasında, kullanıcılarımızı doğru bilinçlendirmek adına, bu makaleyi yazmaya karar verdik. Şimdi birlikte cafe nasıl açılır? nereden başlamak gerekir, birlikte inceleyelim.

Kafe Açmak Karlı Bir İş Midir?

Zamanının büyük bölümünü cafede geçiren veya yaşadığı kentteki cafelerden memnun kalmayan gençlerde oluşan bir duygudur “cafe açmak istiyorum” duygusu. Zannedildiği gibi, çay kahve satarak, yanında da tost satışı yaparak, cafe açılmaz ve yürütülmez. Cafe açmak için öncelikle iyi bir iş planı, belirli miktarda sermaye, işyeri açma belgesi ve en önemlisi azim ve kararlılık gerekir. Cafelerin bir çoğu sabah 8-9 gibi açılır ve gece 24‘ e kadar hizmet verdiğinden, başında durmak gerekir, eleman çalıştırmak gerekir, öyle herkesin yapacağı iş değildir cafe açmak.

Kâr oranına gelince, mahalle arasında, kervan geçmeyen bir yerde cafe açıp, mahallenin gençlerine hizmet vermeyi düşünüyor iseniz, cafe açmak yerine, kahvehane açmayı düşünmenizi tavsiye ederim. Çünkü cafe dediğiniz de, bay, bayan çocuk, aile, yabancı, turist, üniversiteli, memur, öğrenci vb. tüm insanların rahatlıkla oturup çay, kahve içebilecekleri, sohbet edebilecekleri, özellikle ailece geldiklerinde, hiç kimse rahatsız etmeden rahatça oturabilecekleri nezih bir ortam hayal edilmektedir. Tabi ülkemizde çoğu cafe için, bunu söylemek oldukça zor bir iştir.

Tüm bunlara rağmen ülkemizde cafe adı ile hizmet veren tüm cafelerin aylık net kârı en az 3000 TL. civarındadır. Tabi bu kâr oranı, personel maaşları, tüm giderler çıktıktan sonra kalan paradır. Yani cafelerin ciroları, aylık net  ve brüt kazançları daha fazladır. Şunu unutmayın ki, aylık 3 bin liradan az para kazanan hiçbir cafe sahibi, sabahın sekizinden gecenin on ikisine kadar cafede oturmaz. Cafe açmak istiyorum diyenlere söyleyebileceğimiz bir cafenin ortalama aylık net kâr oranı 5.000 TL. civarındadır. Kosgeb Cafe İş Planını (Onaylanan) görmek için tıklayınız.

Cafe Nasıl Açılır?

Cafe açmak için öncelikle dükkan tutulur. Belediye ve vergi dairesine giderek hazırlanması gereken evraklar hakkında ayrıntılı bilgiler alınır. Hangi belgelerin hazırlanması gerektiğini, işyeri açmak için gerekli evraklar isimli yazımızdan öğrenebilirsiniz. Daha sonra gerekli evraklar hazırlanmasını müteakiben, vergi dairesine işyeri açılış bildiriminde bulunulur. Vergi dairesine açılış bildirimi yapıldıktan sonra, Belediye Başkanlığına vergi levhası ile başvuruda dukkanacmak.com  bulunulur ve gerekli belge ve evraklar teslim edilir. Hafta sonu çalışma ruhsatı, reklam ruhsatı gibi başvurular tamamlanır. Daha sonra, ilgili esnaf odasına veya ticaret odasına başvuruda bulunulur. Esnaf odasına kayıt esnasında, işyeri açma belgesi (ustalık belgesi) istenir. Ancak ticaret odasına yapılan başvurularda ustalık belgesi veya işyeri açma belgesi istenmez. Ancak Ticaret odasının vergileri esnaf odasına göre daha fazladır. İşyeri açmak için ustalık belgesi isimli yazımızdan, ustalık belgesinin nasıl alınacağını öğrenebilirsiniz.  Tekrar belirtmek isteriz ki, cafe açmak istiyorum diyenler için en güzel yöntem, bağlı bulunduğunuz belediye başkanlığını ve vergi dairesini ziyaret ederek, hazırlamanız gereken evraklar hakkında güncel bir döküman almanız durumunda, belediyeler arasında farklılıklar gösterebileceğinizden, sıkıntı yaşamazsınız.

Konsept Cafe Nasıl Açılır?

Açacağınız cafede işletmenize ve sizin hayallerinize uygun olacak şekilde bir konsept belirlemelisiniz. Belirleyeceğiniz konsept sizin müşteri kitlenizi oluşturacaktır. Örneğin; 80’ler 90’lar tarzında bir cafe açacaksanız genellik ile nostalji görüntü seven kişiler gelecektir. Cafe bar açacaksanız eğer akşamları iş çıkışlarında eğlenmek isteyen kesim size gelecektir. İşletmenizin konsepti bu yüzden çok önemlidir. Farklı konseptler oluşturarak her kesime hitap etmek sizin elinizdedir.

Sıfırdan Cafe Açma Maliyeti Ne Kadar?

Sıfırdan cafe açmak istiyorsanız öncelikle konsepte karar vermelisiniz. İşyeri konseptine göre maliyette değişiklik olacaktır. Küçük butik bir kafe açmak istiyorsanız eğer maliyeti her zaman diğer konsept cafelere göre daha düşük olacaktır. İlk etapta büyük bir işletme ile işe başlayacaksanız ortalama olarak 200-250 bin TL kadar bir sermayenizin olması gerekmektedir. İşletmenin içerisine alacağınız masa sandalyeler, mutfak için gerekli olacak ekipmanlar, ödeme işlemleri için yazar kasa pos cihazları, garson ve aşçılara verilecek olan sermayenin de hali hazırda olması gerekiyor. Cafenizi açtığınızda herkes tarafından öncelikle tercih edilme durumunuzun olup olmayacağını da düşünerek sizleri ortalama 2-3 ay idare edecek bir sermayenizin de olması sizin için avantajlı olacaktır.

 

Cafe Açmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Cafe açarken dikkat etmeniz gereken malzemeler 3 gruba ayrılmaktadır. Mutfak grubu masa üstü grupları ve diğer gerekli eşyaların yer aldığı gruplar.

  • Masa üstü için; Peçetelik, masa üstü süsleri, numaratörler, tuzluk, karabiberlik, ketçap mayonez kapları,
  • Kasa için; Yazar kasa, pos cihazları, slip kağıtları.
  • Mutfak için; Fritöz, Dondurucu, soğuk içecek ve bozulabilecek tarzda yiyeceklerin saklanılması için soğuk dolabı, tencere, mikser, tost makinesi, kahve ve çay makineleri, fırın, tava, blender, buz makinesi, waffle makinesi, sosis makinesi, ızgara, bulaşık makinesi.

Projesi Nasıl Hazırlanır?

Geri dönmek gerekirse, dükkan tutmadan önce iyi bir iş planı yapmak gerektiğinden de, bahsetmiştik. Cafe açmadan önce iyi bir iş planı yaparsanız, ileride zarar etmenize, ve zarar ederek iflasa sürüklenmenize önlem almış olursunuz. Cafe açmak istiyorum diyenler nasıl iş planı hazırlamalı, iş planında neler olmalı şimdi bunları inceleyelim.

Acele Etmeyin

Cafe açmak isteyenlerin her şeyden önce planlamaları gereken konu müşteri potansiyelidir. Cafenizi açtığınız yeri yaya olarak günlük kaç müşterinin ziyaret ettiğini ve bu müşterilerin kaç tanesinin işyerinizi, cafenizi ziyaret edeceğini hesaplamak zorundasınız. 100 bin lira yatırım yaptığınız bir cafeyi günlük 20 kişi ziyaret ederse, buyrun cenaze namazına. Cafenin bulunduğu yer mahalle arası mı, elit kesim mi, kim gelir, kim gider, ne yer, ne içer, fiyatlar yüksek olursa müşteri gelir mi, orta kesime mi hitap edeceksiniz, bu hesaplamaların masaya yatırılıp, ayrı ayrı incelenmesi ve iş planına dahil edilmesi hayati öncelik taşımaktadır. Cafe açmadan iş planınızın ilk konusu müşteri potansiyeli olmalıdır.

Rakiplerinizi İnceleyin Müşteri Potansiyelini Analiz Edin

Ben cafe açmak istiyorum diyen tüm arkadaşlara, öncelikle bir veya iki günlerini İstanbul veya Ankara’ da meşhur olan cafeleri, cafeteryaları, çay salonlarını, aile çay ocaklarını gezmeleri için ayırmalarını tavsiye ediyorum. Hayalinizde hiç kimsenin düşünemeyeceği tarzda bir cafe açma fikri olabilir ama, bence gidin gezin ve görün. El elden üstündür deyiminin ne için söylendiğini anlayacaksınız. Tüm cafeleri ziyaret edin. Müşteriler ne yiyor, ne içiyor, nasıl dizayn edilmiş, kaç bölümü var, girişi çıkışı nasıl, garsonların kıyafetinden, ışıklandırmaya, müzik sisteminden, masa örtülerine kadar her şeyi inceleyin. Özellikle cafenizi açacağınız semtte bulunan cafeteryaları inceleyin. Rakiplerinizin müşteri durumlarını, cafe dizaynlarını, hangi kitleye hitap ettiklerini tespit edin. Rakip cafeyi tercih eden müşterinin sizin cafenizi tercih etmesi için, nasıl bir sebep bulacağınızı değerlendirin.

Cafe Bayiliği Veren Firmalar İle Görüşün

Cafenize, iyi bir isim vererek, piyasada yer edinme arayışı içine gireceğinize, bayilik veren cafeler ile anlaşarak, cafenizi açtığınız gibi para kazanmaya başlayabilirsiniz. Tanınmış markalardan, bayilik alırsanız, müşterileriniz size değil, sadece marka nedeniyle cafenizi ziyaret edecektir. Tabi cafe bayiliği almanın eksilerinden bahsetmek gerekirse, dükkan dizaynını istediğiniz şekilde yapamazsınız, firmaya bağımlı kalırsınız. Tabi cafe bayiliği hayal ettiğiniz miktarda kazandırıyor ise, teferruat ile uğraşmanın anlamı da yok.

 

Cafe Nasıl Dizayn Edilir?

Bayilik almaktan vazgeçtiyseniz veya bayilik aldığınız firma cafenin iç dizaynını size bırakmış ise, dizayn konusunda seçici davranmak zorundasınız. Eğer cafe için 10 bin lira civarında yatırım yaparak, 1-2 yıl sonra devretmeyi düşünüyor iseniz, internetten en ucuz masa ve sandalye takımlarını bularak cafenize satın alabilirsiniz. Ancak, ben cafe açmak istiyorum ve bu cafeyi Allah izin verirse, 10 yıl çalıştıracağım diyorsanız eğer, müşterilerinizin sizi tercih etmesi için, kaliteli masa ve sandalyeler alarak, dükkan dizaynını olabildiğince iyi yapmak zorundasınız. Kusura bakmayın ama, paspal bir cafeyi kimse tercih etmez. Özellikle de, yakın mesafede rakipleri olan bir cafenin tercih edilebilmesi için, mutlaka bir albenisi olması gereklidir. Bu sebeple, cafe dizaynı konusunda, eğer fikriniz yok ise, bir uzman desteği almanızı tavsiye ederiz. Bu işleri yapanlar var. İş yerinize gelip size sermayenize göre, en doğru seçimi yapmanıza yardımcı olacaklardır.

 

Cafe Açmak İçin Kredi ve Finansman Sağlanması

İş yeri açmak için, birçok kullanıcı KOSGEB kredisi almayı hedefliyor. Cafe açmak için kosgeb kredisi nasıl alınır gibi bir makale okuduğunuzu tahmin ediyorum. Makalede size, KOSGEB’ e başvurun, kredinizi hemen alın, tıklayın, parayı hemen çekin dendiğini tahmin ediyorum. Arkadaşlar, KOSGEB kredisi alarak cafe açmak sandığınız kadar kolay değil. KOSGEB iş kurmak isteyen genç girişimcilere 2021 yılında da destek olmaya devam ediyor. Ancak bu krediyi almak için, çok uğraşmanız gerekiyor. Öyle üç beş tane kağıt doldurarak bu iş olmuyor. Cafe açmak için KOSGEB kredisi çekmek istiyor iseniz, hiç paranız yok ise, bu işe bulaşmanızı tavsiye etmem. KOSGEB’ den 50 bin lira hibe kredi alabilseniz dahi, elinizde dükkanı açabilmeniz için bir miktar para bulunması şarttır. Çünkü KOSGEB kredisi, cafe açılışı yapıldıktan sonra giderlerinize fatura karşılığında ödenen bir desteklemedir. Diğer sitelerde okuduğunuz gibi, sıfırdan işyeri açmak için hiç kimseye kredi verilmez. Eğer KOSGEB kredisi alarak cafe açmak istiyor iseniz, size adımları anlatacağım.

KOSGEB

  • İş-Kur Müdürlüklerinden birine gidip, KOSGEB kurslarını öğrenin. İş-Kur’ a kurs kaydı yaptırın.
  • Kurs kaydı sonrasında, KOSGEB kursuna katılın. 36 saatlik kurs sonunda size iş planının nasıl yapılacağı anlatılacak ve sertifika verilecektir.
  • Sertifika ile iş planı hazırlayın. İş planını kursta anlatıldığı şekilde KOSGEB’ e sunun. Kabul etmezler ise, düzeltip tekrar sunun. Kabul ettirene kadar deneyin.
  • İş planınız kabul edilir ise, harcamalarınızı faturalandırın ve KOSGEB’ e sunun. Faturalarınız karşılığında ödemeniz gecikme olmaksızın yatırılacaktır.

KOSGEB Ödemeleri ve Cafenin Ödeme Öncesi Açılması

Eğer yukarıda ki tüm işlemlerin üstesinden gelerek, iş planınızı KOSGEB’ e kabul ettirirseniz, cafe açmak için KOSGEB kredisi alabilirsiniz. Yine belirtmek isterim ki, İş planınızı kabul ettirseniz dahi, dükkanın açılış ve malzeme alımına dair giderlerin kosgeb desteğinden önce tarafınızdan ödenmesi şarttır. Bu giderleri ödemeden, işyeriniz açamaz ve kosgeb’ den cafe açmak için kredi alamazsınız. Eğer açılış giderleri ödemek için paranız yok ise, tek çareniz hizmet veya mal aldığınız tedarikçi firmalar ile anlaşarak, fatura karşılığında ödemelerin KOSGEB desteği sonrasında yapılmasıdır. Tabi kosgeb desteğinin verilip verilmeyeceği de, bu aşamada belli olmadığından, firmaların kabul etmeleri de oldukça zordur. Tabi bu sizin yeteneğinize bağlıdır.

Bankalar

Eğer ticari kredi kullanmak istiyorum diyorsanız, yeni açacağınız bir cafe için ticari kredi kullanamazsınız. Ancak bankaya ipotek gösterebileceğiniz üzerinize veya cafe ortaklarının üzerine kayıtlı gayrimenkuller var ise, ozaman ticari kobi kredilerinden yararlanabilirsiniz. Bunun haricinde, bankalara bireysel ihtiyaç kredisi yapan tüm Türk Vatandaşları gibi sizde; cafe açmak istiyorum finansmana ihtiyacım var diyerek bankaya kredi başvurusu yapabilirsiniz. Cafe açmak için kredi veren bankalar ise; Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbankası, İş bankası, Akbank, TEB, QNB Finansbank, Denizbank, Odeabank, HSBS, INGBank olarak sıralanabilir. Bu bankaların tümü  kredi vermektedir. Yeterki kredi notunuz da veya sicilinizde problem bulunmasın.

Esnaf Kefalet Kredisi

Esnaflara 30 bin lira faizsiz kredi veriliyor. Ak parti hükumetinin seçim vaatlerinden olan bu uygulama sayesinde, esnaf kefalet kooperatifine daha önce ödeyemediği borcu olmayan, kredi kullanmayan, yine aynı kooperatife üye olan 2 kişiyi kefil gösterebilecek kişilere Devlet destekli 30 bin lira faizsiz kredi verilmektedir.

Devreden Cafeleri Araştırın

İnternet ortamında, devredilen cafeleri, cafeteryaları, toptan cafe malzemeleri satan kişileri araştırın. Sahibinden sitesinde bu alanda yüzlerce devredilen cafeterya bulabilirsiniz. Düzgün kaliteli ürünler satan ve kapanan bir cafeterya bulmanız durumunda, cafe giderlerini büyük oranda düşürebilirsiniz.

Son Sözler ve Tavsiyeler

  • Bir tuşa tıklayarak KOSGEB kredisi alamazsınız, her siteye inanmayın.
  • Cafe açmak için iyi bir iş planı yapın, kağıda dökün, her ayrıntıyı yazın.
  • Cebinizde beş kuruş yok iken bu işe girmeyin, KOSGEB kredisi ödendiğinde siz çoktan batmış olabilirsiniz. Mutlaka bir miktar birikim yapın.
  • Cafenize konuşması ve ikili ilişkileri düzgün çalışma arkadaşları alın. Suratsız garson sevilmez.
    Kötü günler için geriye bir miktar para bırakın.
  • Ruhsat, sigorta, fatura vb. evrakları tam ve eksiksiz olarak yapın. Resmi makamlarla sorun yaşamayın.
  • Cafenizde sigara içenler için bir bölüm oluşturun. Eğer mümkünse, aile için de bir bölüm oluşturun ve bu bölüme herkesi almayın.

Hayırlı müşteriler ve hayırlı kazançlar dileğiyle..