MATRAH ARTIRIMI İPTAL EDİLEN MÜKELLEFLERE MÜJDE ?

Ana Sayfa > Kosgeb

MATRAH ARTIRIMI İPTAL EDİLEN MÜKELLEFLERE MÜJDE ?

Matrah Artırımı Yapan Mükellef, Taksitlerini Aksatılırsa veya ödemezse matrah artırımı bozulur mu ?
En son af kanunu olarak bilinen, 7143 sayılı Kanun 18.05.2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanmıştır. 7143 sayılı kanunda daha önce yayımlanan af kanunları gibi, mükelleflere, 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 hesap dönemleri için matrah ve vergi artırımı olanağı getirilmiştir.
Matrah artırımında bulunan bazı mükelleflerin ekonomik sıkıntılardan veya herhangi bir sebeple, ödemelerini aksattıkları görülmektedir. Bu durumda olan mükelleflerin yasal hakları ellerinden alınmış olup, vergi incelemesine tabi tutulmuşlardır. Doğal olarak bu durum mükellefler arasında bazı mağduriyetlere neden olmuştur.
7143 sayılı kanunla, diğer af kanunlarından farklı olarak ilk defa, matrah ve vergi artırımında bulunmuş mükelleflere, bu artırımlara ilişkin ödemeleri gereken taksit tutarlarını süresinde ödeme zorunluluğu getirilmiştir. 7143 sayılı kanunun 5. Maddesinin 4.a- Fıkrasında , ‘’ a) matrah ve vergi artırımının bu kanunun yayım tarihini izleyen üçüncü ayın sonuna kadar bu maddede öngörülen şekilde yapılması, hesaplanan veya artırılan gelir, kurumlar ve katmadeğer vergilerinin, peşin veya ilk taksidi bu kanunun 9. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sürede başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami altı eşit taksitte bu kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şarttır. Bu vergilerin bu kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi halinde, 6183 sayılı kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsiline devam olunur, ancak bu madde hükmünden yararlanılamaz. ‘’ hükmüne amirdir.
7143 sayılı kanunla, diğer af kanunlarından farklı olarak ilk defa, matrah ve vergi artırımında bulunmuş mükelleflere, bu artırımlara ilişkin ödemeleri gereken taksit tutarlarını süresinde ödeme zorunluluğu getirilmekle birlikte, taksitlerin bu kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi halinde, 6183 sayılı kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsili yapılacak ancak matrah artırımından yararlandırılmayacaktır.
Bu kapsamda; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına 30.04.2018 tarihinde sunulan Kanun Tasarısının, matrah ve vergi artırımını kapsayan, 5.maddesinin sonuna, Plan Bütçe Komisyonunda; “Bu vergilerin bu Kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi hâlinde, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsiline devam olunur cümlesinin sonuna çalakalem mükellefe sürpriz olarak , bu madde hükmünden yararlanılamaz.” cümlesi eklenmiştir.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39
VERGİ UZMANI: MANSUR ACAR